Татяна Тодорова-Попинска, която осъди СРС заради бившия му председател:

Методи Лалов се държеше арогантно с всички - и със служителите, и със съдиите

Методи Лалов се държеше арогантно с всички - и със служителите, и със съдиите

В коментарна статия в четвъртък "Правен свят" разкри, че докато е бил председател на най-големия съд в страната – Софийския районен съд (СРС), съдия Методи Лалов си е позволил публична проява на грубо отношение към служителка от администрацията, изразяващо се в отправянето на заплахи за дисциплинарно уволнение, като няколко часа по-късно потърпевшата получава инсулт. Татяна Тодорова-Попинска, която към момента на инцидента – 13 юли 2016 г., е с призната 84% трайно намалена работоспособност заради заболявания, завежда дело срещу СРС, в който работи в продължение на 18 години. Преди по-малко от една година Попинска се пенсионира, а през месец март т.г. Районният съд е осъден да плати 1000 лв. обезщетение на потърпевшата за претърпени психически страдания, болки, намалено самочувствие, накърнен авторитет на служител на съдебната власт, причинени от бившия административен ръководител.
 
"Правен свят" потърси Татяна Тодорова-Попинска след публикуването на статията, за да разберем от "първо лице" нейната гледна точка по случая, разкриващ грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на действащ съдия от СРС.
 
Госпожо Попинска, споделете какво се случи в деня, когато бившият председател на Софийски районен съд (СРС) Методи Лалов Ви е заплашил, че ще Ви уволни. Дали Вие го провокирахте с нещо?
 
Не. Аз дори не бях видяла, че минава по коридора. Така, че той е бил зад гърба ми. Това е просто едно спонтанно изказване от моя страна към гражданин. Знаете как е в такива държавни институции – минаваш, влизаш, взимаш химикал, просто несъзнателно прибираш. Това е цялата ситуация. (На искане от гражданин дали е възможно да получи химикал, Попинска му отговаря, че ще потърси, защото "те сами си ги купуват". Думите й са чути от административния ръководител, който я заплашва с дисциплинарно уволнение - бел.ред.)
 
Как си обяснявате тази агресия, на която сте станала жертва?
 
Просто не мога да си я обясня по никакъв начин. Това не е било само спрямо мен. Той (М.Лалов-бел.ред.) така се държеше спрямо всички служители. Не е инцидент. Много колеги напуснаха точно поради тази причина. Поради неговото отношение спрямо всички колеги.
 
Ако се е държал така със служителите, как се държеше спрямо съдиите?
 
И спрямо съдиите. Чувала съм, че и спрямо тях се е държал по същия начин, но все пак не мога да кажа конкретно, защото не съм била свидетел. Крещял им е, викал им е, обиждал ги е. Той просто си е такъв, държи се арогантно с абсолютно с всички.
 
Защо това става ясно едва две години и половина след като той вече не е начело на СРС?
 
Не мога да кажа, аз също се учудих, когато видях статията по случая.
 
След този инцидент, все пак не изяснихте ли ситуацията? Методи Лалов не Ви ли потърси, за да Ви се извини, вероятно е разбрал, че след това сте имала тежки здравословни проблеми?
 
Не. Не ми се е извинил. Нито веднъж, дори и по телефона не ми се е обадил. След този разговор с него аз направих инсулт в сградата на съда. Колегите страшно много се изплашиха, извикаха линейка. Така, че нещата станаха много бързо, в рамките на два часа. Сега вече мога да говоря, тогава не можех, заеквах, цялата дясна страна ми беше неподвижна, по болници лежах.
 
Работила сте в СРС от 2000-та година. Колко председатели на Районния съд са се сменили за това време?
 
Много. Може би 6-7 човека. Мога и поименно да Ви ги кажа, които са минали и изпълняващи, и председатели.
 
Вероятно е имало и други ситуации, в които и друг административен ръководител си е изпускал нервите. Човешко е.
 
То е човешко, ако някой е направил нещо наистина непростимо. Много ситуации е имало, в които наистина е трябвало да се държи малко по-висок тон. Но специално в тази ситуация, не заслужавах такова отношение. Това стана отвън, в коридора пред отдела. Аз от 2009-ма година съм била в "Архив"-а. През всички тези години аз съм работила само на гише и само с хора. Все още ми се обаждат адвокати да ме питат за справки, за нещо служебно. Казвам – съжалявам, аз вече съм пенсионер. За да ми се обаждат, си правете извода какво е мнението на хората за мен.
 
Да се поставим в ситуацията на Методи Лалов, вие сте комуникирали и преди с него, дали по-рано не сте имали друг сблъсък?
 
Никога. Винаги са ни били изключително добри отношенията с него. Абсолютно винаги – и редови съдия като е бил, и след това като стана председател. Никога не сме имали някакви конфликти. Винаги сме се разбирали изключително добре.
 
Той яви ли се лично по време на заседанието по вашата жалба в СРС?
 
Не. На нито едно заседание не се явяваше. Явяваше се само представител на съда.
 
След като Лалов напусна председателския пост, прави впечатление, че е доста активен в медиите. Вярвате ли, когато човек като него се изказва по всевъзможни казуси, особено свързани със съдебната власт?
 
Често го гледам и слушам. Но, какво да Ви кажа – това са много относителни неща. Не може да му се отрече, че наистина много е направил, особено за новата сграда, която е на ГУСВ. Но и държанието му беше под всякаква критика спрямо всички.
 
Смятате ли, че трябва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност за подобно отношение към служителите, не толкова заради персоналната вина, а за да се даде знак от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) към всички ръководители в съдебната власт, че следва да уважават администрацията?
 
Аз не съм човекът, който може да взима такива решения, но моето лично мнение е, че никой, абсолютно никой, не може да се държи на работното място по този начин, независимо от поста, който заема.
 
Искам да кажа още нещо във връзка с държанието му. Беше издал заповед да се носят баджовете само на лявата страна, но този бадж е с магнит. А с моето високо кръвно, което имах, няма как да нося баджа в лявата страна върху сърцето и го носех в дясната страна. Поне според мен не е никакъв проблем, баджът ми е на гърдите и се вижда много ясно. Той ме снима с неговия личен телефон, защо баджът ми е на дясната страна, а не на лявата. Никой не му дава това право. Това е в рамките на 5 минути след първия инцидент (когато Лалов отправя заплахата към Попинска, че ако не напусне доброволно, ще я уволни дисциплинарно - бел.ред.). Това става вътре в стаята пред всички колеги от отдела. Това са 20 човека.
 
А тези 20 колеги какво Ви казаха, когато разбраха, че водите дело?
 
Всички казаха, че правя много добре, но всеки се страхува и си пази хляба. Това е истината.
 
А това, че Вие не поискахте да напуснете след случая, вероятно защото сте била и в болнични, не се ли притеснявахте, че може да Ви уволни дисциплинарно наистина?
 
Да, притеснявах се. Това беше наистина основата.
 
Колко месеца по-късно се наложи да се върнете на работа?
 
Значи, това става юли 2016 година, аз се върнах края на ноември 2017 година, пак изкарах няколко месеца, после пак бях болнични и се пенсионирах. Близо година и 8 месеца бях в болничен.
 

Още по темата

Цветан Василев се крие в охолство с 5 млрд. лева

Предишна новина

Евгени Крусев ще отговаря за ощетяване на бюджета на общината с близо 1 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 25
  | нерегистриран
  2
  -2

  Да можеше да приключи по друг начин но в нормална държава.Да го лишат завиняги да практикува право дори като чистач в правна кантора и да го изпратят да почива на държавни разноски(в неговия клиничен случай доживот)в ПСИХИАТРИЯ.

 2. 23
  Гражданин | нерегистриран
  6
  -6

  За всички соросоиди дето се подмазваха на Методи Лалов, а сега се обърнаха срещу него, щото вече не е шеф- не ви ли е малко неудобно. Ама то соросоиди и съвест явно са противоположни неща.

  Освен това Лалов е прав- повечето бабички служителки в СГС се държаха надменно с гражданите и не вършеха работа-особенно в архива.Лалов мислеше за гражданите и адекватното им обслужване от мързеливите служителки в СРС.

 3. 22
  Дакела | нерегистриран
  12
  -3

  Айде стига с тоя Лалов бе...

 4. 21
  | нерегистриран
  25
  -2

  Чрез няколко т.нар."журналисти", които дават му трибуна, митоди се счита за месия.

 5. 20
  Помним | нерегистриран
  29
  -4

  Помним и как заедно с Ботева измъдриха великото правно творение- заповед за облекло, абсурдното й съдържание и как публично унижиха съдебен служител по този повод.

  Както е казал народът: " Не дай си Боже, сляпо да прогледа!"

 6. 19
  | нерегистриран
  17
  -1
  До коментар #17 от "Защо бе Лалов! | нерегистриран":
  Защо пак с теб се занимават?  И аз се чудя, какво ни занимават с марионетки разни!

 7. 18
  бау бауньо | нерегистриран
  7
  -16

  и лальо е маскара и тези, дето сега рипат срещу него, и те - даже много по-големи...

 8. 17
  Защо бе Лалов! | нерегистриран
  11
  -1

  Защо пак с теб се занимават?

 9. 16
  ЗСВ и морал | нерегистриран
  31
  -2

  Да...изброените бяха решили, че СРС им е бащиния, те са над всички, колегите са прости,тъпи и глупави, а те красиви и умни, а ВСС го допусна, щото така им отърваше на момента, защото нали тогава Мето беше момче, съгласувано с ония "лошите"!

 10. 15
  не забравяй и другите фигуранти | нерегистриран
  30
  0
  До коментар #10 от "Омерзен | нерегистриран":
  "

  Не само Лалов, същия тон подеха и замовете му Щерева, Ботева и сие по отношение на други колеги, по събрания и в лични нападки, запашвайки с ВСС и инспекторати, гаврейки се с живота и здравето на хората! Да, сега същите тези хора са с профилни снимки за съпричастност към хората в неравностойно положение"  Аз отново оставам без думи! А ние трябва да защитаваме правата и законните интереси на гражданите,е нека гражданите да видят какво се случва в храма! За пари, власт,слава.....  А на Михов тона не беше ли в унисон с гореизброените също? Всчики забравиха от къде са дошли и рекоха, че са повече от всички и всичко

 11. 14
  da | нерегистриран
  28
  0
  До коментар #13 от "vl | нерегистриран":
  На Методи му доставя садистично удоволствие да се гаври с тези, които счита за по-низши от него. Жалко е, че само това ще се запомни от неговото управление, както и жалката клеветническа и обидна кампания, която води по ФБ срещу колеги и всякакви публични личности. Менторстването му и четенето на морал е доста смешно, доколкото той самият е продукт на най-мръсните и долни схеми в системата, от които години наред се възползваше. Все си мисля, че можеше всичко да приключи по друг начин.  А помните ли заместниците му какви ги натвориха? Помните ли ония двете с голямото самочувствие и онова момченце, дето не знаеше на кой свят се намира?

 12. 13
  vl | нерегистриран
  39
  -1

  На Методи му доставя садистично удоволствие да се гаври с тези, които счита за по-низши от него. Жалко е, че само това ще се запомни от неговото управление, както и жалката клеветническа и обидна кампания, която води по ФБ срещу колеги и всякакви публични личности. Менторстването му и четенето на морал е доста смешно, доколкото той самият е продукт на най-мръсните и долни схеми в системата, от които години наред се възползваше. Все си мисля, че можеше всичко да приключи по друг начин.

 13. 12
  Друг | нерегистриран
  39
  -1

  Абе хора, а не помните ли оная бабичка от поддръжката, дето след като го махнаха Методи я беше накарал да застане в тревата да я снима, щото не му харесало как е окосено и й беше казал да се счита уволнена Влачеше се седмици ни жива, ни умряла.

 14. 11
  | нерегистриран
  32
  -1

  Аз поведението на Методи Лалов не коментирам. Не бих нападнал и огромния брой съдебни служители в страната, които честно и съзнателно работят и се държат уважително към всички. За съжаление обаче се е налагало да правя справки в СРС и СГС и винаги съм се питал: Щом служителите се държат така с граждани, адвокати и съдии от провинцията, как ли се държат съдиите? Нахално, грубо и невъзпитано отношение. Троскане и цупене- да се почувстваш виновен че си нарушил спокойствието на този служител. Така че....крушка без опашка няма!

 15. 10
  Омерзен | нерегистриран
  31
  -1

  "

  Не само Лалов, същия тон подеха и замовете му Щерева, Ботева и сие по отношение на други колеги, по събрания и в лични нападки, запашвайки с ВСС и инспекторати, гаврейки се с живота и здравето на хората! Да, сега същите тези хора са с профилни снимки за съпричастност към хората в неравностойно положение"  Аз отново оставам без думи! А ние трябва да защитаваме правата и законните интереси на гражданите,е нека гражданите да видят какво се случва в храма! За пари, власт,слава.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.