Миков пита защо БНБ не налага предвидените по закон глоби, а иска въвеждане на затвор


"Не може всичко, което се случва в нашия живот, да бъде ограничавано, спирано единствено и само със заплаха от наказанието лишаване от свобода", заяви председателят на парламента Михаил Миков по повод промените в Наказателния кодекс, предложени от БНБ и подкрепени от ДПС и ГЕРБ, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор.
"Защо, след като Централната банка има възможността да налага солени глоби - 10 000 - 20 000 лева затова, което се е случило, не е използвала този механизъм досега?", коментира Миков пред репортери в четвъртък.
Той подчерта, че ролята на наказателното право не бива да се абсолютизира.
Промените в НК бяха предложени от БНБ и внесени в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Оспорваните текстове, които юристи и икономисти определиха като опасни заради риска от тотална непрозрачност и корупция в банковата система, бяха подкрепени в правната комисия от депутатите на ДПС и ГЕРБ. Представителите на БСП гласуваха "въздържал се" и настояха за прецизиране на текстовете.
Това вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и в четвъртък той обяви, че партията замразява участието в заседанията на парламента, докато премиерът не подаде оставка. Причината за внезапното решение той обясни най-откровено: "Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП".
"Те се цаливаха, дето викаше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Айде да си отиват и толкоз", завърши Борисов.
Миков отказа да прогнозира дали при това положение парламентът ще заседава до планираното си разпускане на 6 август. "Нека всяка парламентарна група и всеки отделен народен представител да си направи ясна сметка от това бездействие - блокиране на Народното събрание, какви последици произтичат", каза той пред репортери в Граф Игнатиево.

Гугъл получил 70 000 молби за премахване на връзки

Предишна новина

Съд за продадена статуетка "Оскар"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.