Милиони гласове може да са фалшифицирани на турския референдум


До 2.5 млн. гласа може да са били манипулирани в турския референдум, в който "Да" победи с минимална преднина от малко над 1.3 млн. гласа. Това заяви Алев Корун от наблюдателската мисия на Съвета на Европа пред австрийското радио ORF, цитиран от Reuters. Мисията наблюдатели от 47-членния Съвет на Европа вече заяви, че референдумът е бил несправедлив заради държавната подкрепа за кампанията за "Да", арестите на журналисти и затварянето на опозиционни медии.

Проблеми е имало и със същинското гласуване – изборната комисия реши в последния момент, в нарушение на закона, че пликове с бюлетини без официален печат ще бъдат приемани. Двама от колегите на Корун не са били допуснати до изборни секции в кюрдския град Диарбекир.

От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също критикуваха провеждането на допитването – двете страни нямаха равни възможности, гласоподавателите не бяха снабдени с безпристрастна информация за ключови аспекти на реформата, а организациите на гражданското общество не бяха допуснати да участват в кампанията, гласи техният доклад.

"Правната рамка остана неадекватна за провеждане на наистина демократичен референдум. Основните права и свободи, които ясно са описани в конституцията и съответното законодателство, бяха допълнително ограничени от изключителни правомощия на извънредното положение и в частност от решенията на губернаторите на отделните провинции да се ограничи свободата на събиране и на словото. Указите на извънредното положение, с които бяха допълнени законите, свързани с референдума, надхвърлят нуждите на извънредното положение и не могат да се обжалват", пише в предварителния доклад.

Наблюдателите напомнят още, че 18-те предложени поправки на конституцията са били гласувани накуп и текстът им не е присъствал в бюлетината.

От ОССЕ са регистрирали възпрепятстване на кампаниите на няколко партии, както и злоупотреба с държавни ресурси. Те сочат още, че държавни служители публично са приравнявали гласуването с "Не" с подкрепа за терористи, а активисти от опозицията са ставали жертва на нападения.

Президентът Реджеп Ердоган отхвърли обвиненията на наблюдателите и ги посъветва "да си знаят мястото".

"Нито виждаме, нито чуваме, нито признаваме политическите доклади, които вие пишете. Ще продължим пътя си", каза той пред свои привърженици. "Тази страна проведе най-демократичните избори, такова нещо не е виждано в никоя западна държава."

"Вие не позволихте на турските министри да влязат в Европа, забранихте им да провеждат срещи там, а сега безсрамно хулите изборите. Няма да сполучите."

Чеци учи право, преподава му Емил Милев-Крокодила в затвора. Разиграва и съди магистрати

Предишна новина

Ще гласуват ли магистратите електронно?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.