Министерство на правосъдието разработва централизиран електронен портал за медиация


Министерство на правосъдието, в партньорство с Висшия съдебен съвет, изпълнява проект за разширяване използването на медиацията, в рамките на който ще бъде  създаден централизиран електронен портал за медиация, съобщават от правосъдното ведомство.

Чрез портала ще се популяризира възможността за решаване на спорове от самите страни и ще се повиши доверието в медиацията като ефективен способ за решаване на спорове, ще се предостави възможност за онлайн медиация за решаване на спорове без физическо присъствие на страните, трансгранични и други спорове. По същество, изпълнението на проекта предполага увеличаване на броя на извънсъдебно решените спорове чрез медиация, което ще доведе до намаляване на броя на заведените съдебни дела и съответно ще облекчи работата на съдилищата.

Проектът по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.001-0014-C01/03.10.2017 г. е на стойност 423 165.30 лв. и се финансира по оперативна програма "Добро управление", чрез Европейския социален фонд. Основната му цел е намаляване натовареността на магистратите чрез промяна на нормативната уредба и използване на алтернативни форми за разрешаване на спорове, включително въвеждане на електронно правосъдие.

Ръководителят на проекта ще представи основните цели, предстоящите дейности, сроковете за изпълнение, както и очакваните резултати по проекта на пресконференция на Министерство на преавосъдието утре, 22 ноември 2018 г., в зала " Сити" на Бест Уестърн Плюс Сити Хотел, от 11.00 до 12.00 часа. 

За участие в нея са поканени министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, както и експерти от Министерство на правосъдието, членове на Висшия съдебен съвет и експерти от администрацията му.

Членове на ВСС и македонският зам.-министър на правосъдието обмениха идеи за съдебна реформа в двете държави

Предишна новина

Няма кандидати за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.