Министерство на здравеопазването, Прокуратурата и Лекарският съюз ще си сътрудничат срещу насилието над медицински лица

Министерство на здравеопазването, Прокуратурата и Лекарският съюз ще си сътрудничат срещу насилието над медицински лица
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество, снимки:ПРБ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие по предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване, съобщиха от държавното обвинение.

Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения. Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.

Към момента подобно споразумение, за случаите на агресия в ЦСМП и спешните отделения в болниците, действаше между Прокуратурата и Министерство на здравеопазването.

Случаите на вербално насилие в ЦСМП през 2018 г. са 214, на физическо насилие - 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения. Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.

Белгийски лекари са изправени пред съд за убийство, с което са помогнали на жена да прекрати живота си

Предишна новина

Наредбата на ВСС за конкурсите гарантира безпристрастна преценка на качествата на кандидатите

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    2
    0

    Поредните глупости и прах в избирателните очи.Срам.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.