Министерството на правосъдието е похарчило 10 млн. лв. за електронно управление

Министерството на правосъдието е похарчило 10 млн. лв. за електронно управление

Министерството на правосъдието е похарчило 10 053 610 лв. за въвеждане на електронно управление в периода 2014-2016 г. Това се посочва в писмен отговор на правосъдния министър Цецка Цачева до депутат от опозицията, съобщи БГНЕС.

6,233 млн. лв. от средствата са от държавния бюджет, а останалите 2,820 млн. лв. са отпуснати по европейски програми. 85% от средствата или 8,6 млн. лв. са похарчени за развиване на политики в областта на правосъдието, а другите под 1,5 млн. за политики в областта на изпълнението на наказанията. Най-голям бенефициент се явява Агенцията по вписвания, която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. За ведомството, което е към МП са отишли 4,6 млн. лв., от които 1,647 млн. лв. са европейски средства.

През 2015 г., когато министър на правосъдието е бил Христо Иванов, разходваните средства за Агенцията по вписвания са отишли 2,321 млн. лв., като над половината – 1,4 млн. за "поддръжка и услуги за информационни технологии". Следващата година – 2016 г. по това перо Агенцията по вписвания получава двойно по-малко – 750 000 лв., а през 2014 г. за "поддръжка и услуги за информационни технологии" са били отделени малко над 50 хиляди лева.

През 2016 г., когато министър на правосъдието е била Екатерина Захариева, прави впечатление, че средства са харчени основно за закупуването на хардуер, т.е. за компютри, сървъри и друга техника. Така например, за нуждите на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" е закупен хардуер за над половин милион лева, а самото Министерство на правосъдието купува хардуер за близо 430 000 лв.

През 2016 г. Главна дирекция "Охрана" също отделя по-голяма от обичайния ресурс за закупуването на хардуер – 178 283 лв., при положение, че през 2015 г. за същото са отишли 111 000 лв.

Депутати от опозицията са отправили въпроси за разходване на средства за въвеждане на електронно управление и до останалите членове на Министерския съвет, но отговорите все още не са получени.

Съдът остави в ареста ученика, който удари учител с кол

Предишна новина

Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа*

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Марко | нерегистриран
  3
  0

  За толкоз пари толкоз работа... :)

 2. 2
  | нерегистриран
  7
  0

  10 млн. лв. похарчени за електронно управление от Министерството на правосъдието а резултати - няма!

 3. 1
  | нерегистриран
  18
  0

  А защо не каже и какви са програмите, за да се посмеем. Защото предмета на тези проекти ги измисля МП. Т.напр. са предвидени 5 000 000 лева за проект : "Управление на корупционния риск в съдебната система". ПЕТ МИЛИОНА за БЛА-БЛА. Перфидна форма за лесно и законно прибиране на живи пари.Не мога да разбера дали европ.чиновници са тъпи или корумпирани, че такива проекти минават.  А в същото време в някои софийски съдилища няма пари за компютри, за тоалетна хартия дори и куп елементарни неща. Цинизъм...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.