Министерството на правосъдието внедрява единен регистър на вещите лица

Министерството на правосъдието внедрява единен регистър на вещите лица
Ръководителят на проекта Нели Доева, Даниела Марчева, член на ВСС, Ани Мутафова, координатор по проекта, заедно с инж. Иван Нурков, специалист комуникационна и охранителна техника в МП, снимка:МП

Министерството на правосъдието (MP) внедрява единен регистър на вещите лица, така че да се улесни изборът на магистратите при ангажирането на висококвалифицирани професионалисти при провеждането на съдебните експертизи по дела. Това стана ясно по време на встъпителна пресконференция, организирана от правосъдното ведомство, с която бе стартирано изпълнението на дейностите по проект "Усъвършенстване на модела на съдебните експертизи".

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Партньор по изпълнението на проекта е Висшият съдебен съвет (ВСС).

По време на събитието, което се проведе в понеделник, Нели Доева, директор на дирекция ВСВ в МП и ръководител на проекта, заяви, че липсата на регламентация на статута на вещите лица и спешната нужда от реформа по отношение на подбора на специалисти е довела до реализирането на настоящия проект. "Във връзка с липсващата ясна регламентация на статута на вещите лица и неуредената им професионална отговорност е разработен проектът "Усъвършенстване модела на съдебните експертизи", за който всички сме се събрали на настоящото събитие. Проектът ще спомогне за реформа в експертизите – с гаранции за подбор и адекватен избор на вещо лице за всяко съдебно дело и възможност за избор на вещи лица от различни съдебни райони", заяви Доева.

Тя подчерта още, че важен компонент в процеса на модернизиране и усъвършенстване на уредбата и организацията на съдебните експертизи е изграждането на автоматизирана информационна система "Единен регистър на вещите лица", който динамично ще се актуализира. Нели Доева уточни, че с настоящия проект  "Усъвършенстване на модела на съдебните експертизи" ще бъдат използвани и надградени предложенията за механизъм за набиране на вещи лица, критериите за контрол на извършените дейности и системата за адекватно заплащане като основни фактори за подобряване организацията на работата на вещите лица и качеството на експертизите по приключилия проект "Ефективност, отчетност и координация в съдебната система", Договор № К09-15-4/23.07.2009 г. Тя заяви още, че с внедряването на единен регистър на вещите лица ще се улесни изборът на магистратите при ангажирането на висококвалифицирани професионалисти, извършващи ефективни експертизи според нуждите на конкретното дело, гарантирайки спазването на конституционното право на справедлив процес.

Съдебният кадровик Даниела Марчева, която е и партньор по проекта, сподели, че се работи по изследване на нормативната уредба и европейско законодателство и практики, уреждащи организацията на експертизите и дейността на вещите лица.

На пресконференцията присъстваха председателят на Българската асоциация на вещите лица и експертите проф. д-р Симеон Ананиев и членове на асоциацията, Мария Карагьозова от Гражданския съвет на ВСС, Любомир Герджиков – Сдружение "Камара на арбитражните и на съдебните експерти",Веселина Попова от Сдружение "СЕФИТА",Ангел Димитров – Сиела, съдия Калин Баталски -  председател на Окръжен съд – Перник. В рамките на дискусията бе коментирана и добрата практика, широко използвана в Германия, за подаване на готовите експетизи чрез електронен подпис, което улеснява процеса и автоматично препраща информацията до страните в едно дело. Акцентира се и върху механизмите на заплащане труда на вещите лица, което кореспондира с качеството на подготвената експертиза. 

Периодът на изпълнение на проекта е до 30 юни 2019 г. в рамките на бюджет от 349,999 лв.

Окръжната прокуратура във Варна отмени прекратяването на преписка за джебчийска кражба

Предишна новина

Никола Груевски се укрива във вилата на Виктор Орбан

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  +- | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Няма нужда от регистри, а от експерти, господа, нямащи си представа за какво иде реч.Аман от недоносчета, упражняващи се в непозната материя.  Абе те да вземат едни пари по програмата, експертите не ги интересуват.

  Преди няколко години имаше подобен проект, раздадоха се пари и нищо не се реализира:http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/1/zakon-za-veshtite-lica_v3-2.pdf

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  Няма нужда от регистри, а от експерти, господа, нямащи си представа за какво иде реч.Аман от недоносчета, упражняващи се в непозната материя.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.