Министрите на правосъдието на ЕС ще противодействат на тероризма в интернет в екип

Министрите на правосъдието на ЕС ще противодействат на тероризма в интернет в екип
Десислава Ахладова, министър на правосъдието, снимка:МП

„Приветстваме усилията на Германското председателство да активизира триалога с Европейския парламент по проекта на Регламент за премахване на терористичното съдържание онлайн“. Това е заявила министърът на правосъдието Десислава Ахладова, пред колегите си от ЕС по време на срещата на министрите на правосъдието на Европейския съюз, която се провежда чрез видеоконференция, съобщиха от правосъдното ведомство. 

Тя е подчертала, че България подкрепя и инициативата за създаването на мрежа от единни точки за защита на жертвите на тероризъм и допълни, че страната ни вече е изпратила информация за контактната си точка, която ще бъде в Министерството на вътрешните работи. 

По време на заседанието всички министри на правосъдието на държавите членки са осъдили последните терористичните атаки във Франция, Австрия и Германия.

„Кризата с COVID-19 промени начина на действие на престъпните групи. Това намери отражение и върху заплахите от тероризъм и радикализация, които все по-често се осъществяват чрез социалните мрежи“, казала е Ахладова

По думите й за ефективното разследване на терористични актове е важно във възможно най-кратки срокове да се пристъпи към приемането на общоевропейското решение, включено в предложенията за Регламент и Директива за подобряване на трансграничния достъп до електронни доказателства.

Министър Ахладова е заявила още, че България подкрепя обсъждането на бъдеща европейска правна рамка, според която доставчиците на телекомуникационни услуги да докладват на националните органи за публикации, съдържащи насилствена реч на омразата, включително терористична пропаганда. „Същевременно следва да сме особено внимателни към създаването на задължителна правна уредба по отношение на речта на омразата, когато тя не е свързана с подбуждане към престъпление. Понятието „омраза“ е субективно и трудно за дефиниране, а действия, свързани с докладването на публикации, биха могли да накърнят свободата на изразяване на мнение и други основни права“, заявила е Ахладова и е допълнила, че в тази деликатна сфера е нужно да се интервенира внимателно при спазване на необходимите проверки и баланси в правовата държава.

Министрите на правосъдието са били единодушни, че една от основните им цели е противодействие на тероризма в интернет.

Дискусията е продължила по темата за развитие на върховенството на правото в областта на правосъдието. Обсъдени са били и въпросите, свързани с добрите практики, които заемат особено важно място при гарантиране на независимостта на правосъдието, качеството и ефективността на съдебната система, както участието на съдиите в обмена на мнения относно основните европейски ценности и върховенството на правото, например чрез форум за диалог.

Още по темата

Националното бюро за правна помощ има нов заместник-председател - Калина Петрова

Предишна новина

Втори мандат за Желязко Стефанов начело на Окръжна прокуратура-Кърджали

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  тъпата курва Мирена от Враца | нерегистриран
  0
  0

  https://www.advokatyordanova.com/ Проследете грозната курва. Занимава се със сателитно следене иизтезания на хора. Врачанска, проста курва е...Тази е долнопробен боклук. Този боклук да си скъса дипломата. Селска курва от Враца. Този боклук е злобени тъп.

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Винаги съм мислел, че сме стигнали дъното на глупостта, обаче продължават да ме опровергават.

 3. 2
  Още една министърка-КАЛИНКА, | нерегистриран
  1
  0

  която с нищо няма да бъде запомнена!!!

 4. 1
  Ами ще родите революция и ще изгорите в нея | нерегистриран
  2
  0

  Министрите служещи на ционизма ще следят кой има различно мнение от циониското Диктатура в световен мащаб

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.