Младши магистратите ще се обучават в нова сграда в Банкя

Младши магистратите ще се обучават в нова сграда в Банкя

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от правителството да предостави безвъзмездно имот, който се намира на ул. "Стефан Стамболов" в Банкя, за изграждането на нови помещения за обучението на младши магистратите. Това решиха с 16 гласа "за" съдбните кадровици по искане на ръководителя на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева, която присъства на заседанието им в четвъртък.

По думите на Тачева, през изминалата година НИП е имал 332 обучителни дейности, което е близо три пъти повече в сравнение с 2007 година. Три пъти са нарастнали и разходите за последните 10 години. Тези данни, според нея, са достатъчно доказателство, че Институтът се нуждае от разширяване и материални промени.

Алтернативно Пленумът обсъди и вариант, при който НИП да изпозлва предоставения му наскоро имот в "Св. Св. Константин и Елена". Той обаче не бил достатъчно голям, а и поради отдалечеността му от София, разходите за ремонта му ще са по-големи.

Миглена Тачева изтъкна още един аргумент в подкрепа на искането й. Към момента обучения често се налага да се провеждат и в хотели в цялата страна. Този метод обаче не е най-подходящият, тъй като понякога се оказва, че въпросните хотели не са пригодени за семинарна дейност – нямат конферентни зали и добър интернет. Освен това невинаги собствениците им са "с чиста репутация", изтъкна Тачева. "Наскоро ползвахме хотел във Велико Търново. Тогава апелативният прокурор ми каза, че собственик на хотела бил един от "Наглите" или "Килърите"", заяви пред кадровиците ръководителят на НИП.

Така, накрая се стигна до варианта, при който ВСС ще поиска от правителството имота в Банкя, където ще могат да бъдат изградени поне 10 зали със 104 места за настаняване. По думите на кадровика Боян Новански ремонтът на сградата на ул. "Стефан Стамболов" ще струва около 8 млн. лв.

Към момента НИП разполага и с две сгради на ул "Екзарх Йосиф", в близост до сградата, в която се помещава ВСС. В тях има 8 учебни зали, библиотека и съдебна зала за симулирани съдебни процеси. Все още не е ясно дали част от залите в тях ще бъдат дадени на ВСС, който от своя страна има крещяща нужда от помещения за администрацията си.

Апелативният специализиран съд върна Маринела Арабаджиева в ареста

Предишна новина

Няма замесени служители на НАП при хакерската атака

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  Прахосничество | нерегистриран
  6
  -3

  Пълни глупости. Въобще не им е нужен този сградов фонд. За какво им е нова сграда? В Бедна България да пилееш пари за лукс и престъпление. Ако го направят да намалят заплатите на всички магистрати! Няма логическа обоснованост за нова сграда.

 2. 6
  | нерегистриран
  7
  -1

  Ремонт за 8 000 000 лева ? За тези пари могат да се купи още една малка и нова съдебна сграда и нея да се премести някой съд в София , да не говорим и колко съдилища и прокуратури в провинцията имат скапани сгради. Без да подценявам нуждата от обучение , но първо трябва да се реши спешната производствена потребност , а семинарите и обученията да са на втори план ….

 3. 5
  Да открием нов юридически университет в Банкенския ВУЗ | нерегистриран
  10
  -3

  В Банкенското школо ма магистрати ще има ли цикъл лекции с видни стратези строители на демокрацията от бибилиотекарския институт и най вече разбира се от пожарната ? Без нея не може.

 4. 4
  сградата със златна арматура ли ще е ? | нерегистриран
  7
  -3

  Алоооооу-как така ремонтът ще струва 8 000 000 ? Сумата е абсурдна. съдебната систевма се самозбаравя с харчене на парите на данъкоплратеца. Явно п рищедрата субсидия от 700 000 000 идеята е с подобни проекти парите да бъдат "усвоени".

 5. 3
  бау бау | нерегистриран
  13
  -7

  е къде другаде, освен в Банкя да се обучават. там баце ще им чете лекции по противопожарна безопасност - за развиването и навиването на пожарникарския маркуч, а те ще му поливат магнолиите и ще му чистят зайчарника.

 6. 2
  | нерегистриран
  17
  -6

  Обучавайте ги в Бацова махала, а ще живеят на квартира в Криводол и ще пътуват да е по - ефективна организацията на и без това безсмисленото обучение в НИП!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.