Мнения Daily - Да нямаш "правен интерес" от собствеността си


И още: Отдръпва ли се "розовата вълна" на псевдо социализма в Латинска Америка; Фантомните болки на Путин и Ердоган

Удивление


Да нямаш "правен интерес" от собствеността си

От интервю във "Фрогнюз" с родената в Букурещ Адина Саве, която живее в България от 10 години. Работила е в МВФ и в  румънския Институт за национална икономика, изработил стратегията за развитие на страната за периода1995-2005.

Водим 4 дела срещу действията на БНБ и държавата по отношение на нашите гарантирани депозити в КТБ - нашата частна собственост, гарантирана от Общностното законодателство. Ние твърдим, че БНБ и държавата не са спазили срока за плащането им и че има дискриминация на гарантираните вложители в КТБ спрямо същите в банките, които са получили държавна помощ, за да могат да продължават плащанията си. По две от делата съдиите спряха производството с определение за  "липса на правен интерес" да защитаваме собствените си пари.

Още на 21 юли ни беше ясно, че държавата няма да спази закона. Сега ни е ясно, че съдът също не го спазва. Разликата с Румъния  е, че там съдилищата, както във всяка друга европейска държава, не биха пренебрегвали така грубо Общностното законодателство на ЕС, включително с отказите да питат Съда на  ЕС. Съдът в никоя друга европейска държава не би си позволил нарушението сам да тълкува Общностното законодателство, каквото право има само Съдът в Люксембург.

Изразът "липса на правен интерес" на обикновени граждани да си защитават частната си собственост научих тук. Правният интерес да защитаваме нашата собственост ни е предоставен от конституциите на България или Румъния и от Хартата на правата на човека. ВАС отива още по-далеч, като определя, че ние имаме само икономически интерес, който бил различно животно от правния интерес.
 
Като ищец имам странното чувство, че административните съдилища в България още не са информирани, че страната е част от ЕС. Като гражданин на обединена и демократична Европа се опасявам, че превратното прилагане на Общностно законодателство тук може да навреди съществено на цялата съдебна система на съюза, подобно на вирус в компютъра, като предоставя превратни тълкувания на разпоредбите му.
 

Стигнах до извода, че в България принципите на представителната демокрация са заменени с тези на бюрократичния авторитаризъм. И отлагането на реформите в съдебната система има единствената цел да обслужва политическа върхушка.

Трябва да подчертая, че Румъния все повече изглежда като страна, която се опитва да се освободи от авторитаризма на действащата политическа върхушка, докато България прави тъкмо обратното. Ако настоящата политическа върхушка успее да намери подходяща идеология, отговаряща на желанието за лично обогатяване, то политическата система бързо може да се превърне в тоталитарна.

Латинска Америка

Отдръпва ли се "розовата вълна" на псевдосоциализма

От коментар на Линет Лопес в "Бизнес инсайдър"

Изборите във Венецуела в неделя дадоха поредния знак, че 20-годишната политическа революция, известна като "розовата вълна", вече преваля. Управляващата социалистическа партия и посоченият от покойния Уго Чавес за негов наследник президент Николас Мадуро претърпяха катастрофално поражение на парламентарните избори.

Всъщност "розовата вълна" започна с идването на власт на именно на Чавес през 1999 г., когато той се самообяви за социалист. И скоро се превърна в най-колоритния и бомбастичен представител на антиамериканската, псевдосоциалистическа идеология, която заля страните от Латинска Америка в следващото десетилетие.

В последните няколко месеца обаче някои от най-силните представители на "розовата вълна", някога радвали се на огромна подкрепа, биват сменяни или се натъкват на жестока политическа опозиция.

В Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер загуби президентския пост от десноцентристкия бизнесмен Маурисио Макри. В Бразилия одобрението за Дилма Русеф е стигнало нищожните 10%, а опозицията инициира процедура за отстраняването й. В Еквадор протестиращи завладяха улиците миналата седмица, когато парламентът прие закон, който дава право на президента Рафаел Кореа да се кандидатира неограничен брой пъти за поста.

Всички тези лидери бяха поддръжници на Чавес и идеологията му в различни степени. Във Венецуела неговата партията  все още държи ключови лостове, контролирайки медиите, военните, съдебната система.

Втора поредна година икономистите обявяват Венецуела за най-злочестата страна в света, където инфлацията хвърчи нагоре, а хората чакат с часове на опашки за основни стоки като мляко и тоалетна хартия.

Всъщност и Венецуела, и Еквадор, и Бразилия бяха ударени в еднаква степен и от ниските цени на петрола толкова, и от политическите скандали и корупцията. И това е в основата на оттеглянето на "розовата вълна", което може би сега наблюдаваме.

Колониализъм 2.0

Фантомните болки на Путин и Ердоган

От коментар на Керстен Книп, "Дойче веле"

Фантомните болки са нещо много коварно. Най-вече защото са непредвидими - понякога се появяват веднага след загубата на някой крайник, друг път значително по-късно. И нерядко минава дълго време, преди да отзвучат. Същото се случва понякога с цели общества, а опитът показва, че в колективното им подсъзнание фантомните болки остават загнездени за много дълъг период от време.

Сблъсъкът между две бивши велики сили - Русия и Турция - е най-пресният пример за подобни фантомни болки. И както изглежда, те могат да докарат направо до лудост онези, които страдат от тях.

Например Русия, чийто президент Владимир Путин нарече разпадането на СССР "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век". Руската империя рухна през 1991 г., а направляваните от нея сателитни държави се пръснаха във всички посоки. Оттогава насам Русия си е просто Русия, а не една гигантска империя. Този факт и до днес причинява силна болка на нейния президент.

От същата болка страда и наследникът на една друга бивша империя - турският президент Ердоган. Загубите, които той оплаква, са още по-стари - отпреди близо 100 години, когато след поражението в Първата световна война Османската империя беше орязана до съвсем малка част от предишната ѝ територия. Няма го вече старото величие, но духът от онова време си остава жив. "Водени сме от духа, който навремето създаде Османската империя", заяви Ердоган през 2012 г.

Дали точно тези болки не диктуват действията на двамата президенти? Още повече че сегашните им действия трябва да се разглеждат в светлината на напрежения от предишни исторически периоди. Едно време Русия и Турция са били непримирими съперници, а Иран, Афганистан, Балканите и регионът около Черно море са били играчките, за които са се карали.

Днес виждаме продължението на тази битка: Русия води курс на военна експанзия, а Турция преминава в отбрана, като целта ѝ е да задържи поне границите си от 1920-те години - тя в никакъв случай не иска да позволи на кюрдите да си направят собствена държава и така да откъснат още едно парче от османското наследство.

Залогът и за двете страни е голям. И затова в офанзива тръгва сега и Турция. Задочната война между Русия и Турция се концентрира в региона Байирбучак в Северозападна Сирия. От великотурска гледна точка живеещите там туркмени служат като геостратегическо предмостие към Истанбул. Но режимът на Асад иска на всяка цена да осуети тази турска сфера на влияние в малкото земи, които ще останат сирийски след края на войната. Затова, подкрепян от руската огнева мощ, той се бие решително срещу тези туркмени. Ако сметките на руснаците излязат, влиянието им в региона ще се увеличи значително.

А жертвите на тази политика остават сирийците, които са принудени да бягат както от бомбите на Асад, така и от убийците на "Ислямска държава". С последните атентати те показаха, че взимат претенцията си за "дъържава без граници" съвсем насериозно. И цинично напомниха, че колониализмът е рисковано начинание - както в модерните, така и в постмодерните времена.

Това ни кара да се надяваме, че реалните болки скоро ще станат по-силни от фантомните. Тогава вероятно ще се разчуе, че "Голямата игра" от 19 век не може да бъде продължена. Дано стане ясно и нещо по-важно: че е нужен общ фронт срещу терора - както на сирийския диктатор, така и на джихадистките духове, които той още преди години пусна от бутилката.

Бивш военен е собственик на сградата на нелегалната рафинерия в Летница

Предишна новина

Върховният касационен съд гледа делото срещу Цветан Цветанов за отказа от подслушване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.