Мнения Daily - Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта


От първо лице

Шпицкоманда от 6-7 души "разследва" властта

От интервю с Бойко Атанасов, магистрат в столичното следствие, в сайта "Биволь"

Разпределението на делата в Софийската градска прокуратура (СГП) става по съмнителен от гледна точка на закона начин, с който се нарушават правата и правомощията на следователите. Създадени са три сектора. Първият, с 6-7 следователи, се явява нещо като шпицкоманда, на която се дават всички дела за икономическа и политическа корупция, престъпления, извършени от служители на МВР, министри, депутати.

Аз съм във "Втори сектор" -  с правомощия за разследване само по чл. 212, ал. 5 от НК (документна измама в особено големи размери - бел. ред.) В "Трети сектор" около 40 магистрати разследват следствени поръчки. Това са делегации от страната, когато някой следовател не може да разпита свидетел от София, който е болен или възрастен, обикновено те разпитват. А делата, които им се дават, са не повече от две до три на година.

Съответно следователите от шпицкомандата са претрупани с работа, те не знаят какво работят вече, личи по медицинските, които представят непрекъснато, по ефективността им, каквато всъщност нямат. Това е отделът, създаден от Петьо Еврото. Той работеше заедно със своя брат - по това време командирован, сега титуляр в СГП. 

Всички дела в ресурса за разследване на Следствения отдел попадат само между тези пет-шест човека. Обикновено се образуват срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, министър-председател. Това са тайни, които се използват, когато наближи моментът да се случат важните събития около съдебната реформа.

В този момент те се възобновяват. Когато адресатите, неизвестните извършители в кавички, разберат, че са разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа. И делата биват спирани. Това е една малка мръсна истина в прокуратурата.

Както на всички е известно, прокуратурата е строго йерархична структура - делата пряко се отчитат само и единствено на главния прокурор. И не трябва да се решават съгласно вътрешното убеждение, а съгласно заповедите и инструкциите, които се дават по глава 6 от Закона за съдебната власт. Това е най-страшното. В противен случай всичките тези хора, които преимуществено са командировани прокурори, ги чака връщане в районна прокуратура и намаление на заплатата.

При селекцията, която правеше Петьо Петров (Еврото), бяха проверявани почти всички следователи - кой е податлив на влияние, да му се нарежда, да му се вземе делото и да престои в кабинета на шефа на Следствения отдел, хора, на които може да им се нарежда, може да им се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на сектора, както е сега.

А това поне по НПК го няма. Има прокурор, имаме разследващ, а ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да взимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, е грубо нарушение на закона.

Затова обжалвам разделението на сектори - защото е незаконно. Когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне. Цялата тази сламена колиба се гради на измислени и неписани правила. И резултатът е един добре организиран хаос за тези, които се ползват от него.


Очаквано

Засекретен документ показва, че в БНБ са знаели какво се случва в КТБ

От анализ на екип от Центъра за либерални стратегии, Програма "Достъп до информация" и Асоциация "Прозрачност без граници" по проекта "КТБ - Какво се случи"

Ситуацията в КТБ далеч преди момента на затварянето й е била достояние на регулатора в лицето на управление "Банков надзор" на БНБ. Обвиненията за проспиването на всичко, което се е случило в КТБ, въпреки че поне от 2013 г. (а частично и по-рано) то е публично достояние, са напълно основателни. Това показва доклад от надзорна инспекция есента на 2010 г., който е класифициран като банкова тайна и за първи път се публикува тук.

В него се съдържат всички индикации са, че в регулатора е имало доста добро знание за това, което се е случвало в КТБ – за поеманите рискове и за заобикалянето на правилата. Причината за пропуските не е некадърност, а умишлено затваряне на очите от страна на ръководството на БНБ, като изводите затова идват както от поведението на "Банков надзор" преди банката да започне да расте с политически протекции, така и след това, но вече заровено в секретните й надзорни инспекции.

Надзорната проверка в КТБ е имала за цел да направи оценка на системите за идентифициране, управление, оценка и контрол на кредитния риск, оценка на ликвидността, както и оценка на дейността на ръководството по обезпечаване на достатъчен капитал за покриване на поеманите от банката рискове.

Инспекцията излиза със заключение, че общото финансово състояние и управлението на рисковия профил на банката е на добро ниво. Въпреки това се посочва, че системата за идентифициране, оценка, наблюдение и контрол на кредитния риск се нуждае от подобрения. И се предупреждава: "Депозитната база е стабилна и се отчитат положителни резултати от диверсификацията на привлечените ресурси, но въпреки това наличните концентрации повишават чувствителността на банката към изтегляне на големи по размер суми в случай на криза".

Плетениците от фирми около КТБ не са били тайна за регулатора, което пък може да се види в тримесечните издания на БНБ - "Банките в България". В тях до 2007 г. като собственици се посочват не само мажоритарният акционер - "Бромак" на Цветан Василев, но и следващите по големина ТЦ-ИМЕ и "Корси-5" като свързани с него лица.

Когато в началото на лятото на 2014 г. банката е затворена ТЦ-ИМЕ и дъщерните му дружества имат 300 млн. лв. кредити, а второто (вече под името "Принт инвест 1") – над 40 млн. лв. Това означава, че на практика регулаторът е имал пред очите си факта, че банката има големи експозиции към свързани лица.

Свързаността с тези акционери обаче изчезва от изданията на БНБ година по-късно, когато начело на надзора застава Румен Симеонов. Това съвпада и с времето, когато около банката започва да се вдига шум заради медийните придобивки на Ирена Кръстева - майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. Но както се видя от доклада на инспекцията от 2010 г., в банковия надзор са били наясно с проблемите в КТБ. Всичко това са неща, които след заварянето на КТБ квесторите й и БНБ констатираха с "изненада".

Но може би най-същественото е, че инспекторите на БНБ са напълно наясно както с рисковете от концентрация на депозити на държавни дружества в КТБ, така и с тази от кредитиране на свързани лица.

Накратко, регулаторът наистина е бил "пленен", но не чрез пълното му обезкървявне (нещо, което до голяма степен се случи в Комисията за финансов надзор), а чрез пленяването на конкретни ключови фигури. И надзорните инспекции, и свидетелствата на банкери и бивши служители в БНБ доказват, че провалът си има доста конкретни имена. И те са съответните директори и подуправители, които са игнорирали всички тези сигнали. Срещу някои от тях вече има повдигнати обвинения, макар и никое от тях да не е стигнало реално до съдебна зала.

А извън пряко отговорните, можем само да предполагаме доколко останалата част от управителния съвет на БНБ и конкретно гуверньорът в лицето на Иван Искров са били запознати. Можем само да гадаем откъде са минавали механизмите на натиск и/или корупция, които години наред не само са избождали очите, но и са обезглавявали банковия надзор. И можем само да се надяваме, че един ден те ще започнат да се разплитат, когато в съда се срещнат твърденията на банкери и регулатори.

Фалитът на КТБ… е най-големият в историята на България. Отписаните активи са на стойност от 4.22 млрд лв., което се равнява на около 5% от годишния национален доход. Преведено към размера на икономиката на САЩ, това би се равнявало на близо трилион долара.

Сумата е по-голяма от годишните разходи на държавата за национална отбрана и сигурност, за образование, за здравеопазване или за всички социални плащания извън пенсиите. Тя е приблизително равна на сумата на всички пенсии за половин година. Изплащането само на гарантираните влогове на граждани увеличи публичния дълг на България с близо 20%.

Гл.секретар на МВР: Няма привлечен обвиняем за застреляния бежанец край Средец

Предишна новина

Арестуваният за убийството на малката Ани Незиф: "Детектор на лъжата доказа, че нямам връзка с престъплението"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.