Мобилна апликация събира в национална система информация за Covid-19


"Мобилна апликация ще помага на гражданите проактивно да информират за текущото си здравно състояние и в същото време да има проактивна страна и от държавата, ако се налага". Това каза на брифинг в Министерския съвет Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" при представяне на национална информационна система за борба с Covid-19. Разработеният софтуер и труда на разработчиците са дарени безвъзмездно. Използван е софтуер за анализи, който е използван в мобилните апликации в Сингапур, Италия, Южна Корея и Тайван.

Всички мобилни компании в България ще таксуват мобилната апликация 1 лев. Даването на личните данни е изцяло на доброволен принцип.

Филипов посочи, че системата има централен регистър, който събира информацията и я изпраща на всички държавни органи. Тя е е изградена за 10 дни.

"В първите 48 часа е въведен рагистърът на всички карантинирани лица и всички заболели и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, също и с доброволците".

В системата ще се въвеждат лични данни - ЕГН, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, въвеждат се хронични заболявания на лицето, ако има такива. Тези данни се предават на Министерството на здравеопазването.

"Потребителят може да дава симптоми, примерно - нямам температура, имам суха кашлица, трудност при дишането - имам, постоянна болка - няма, посиняване на устните - няма, гадене - няма, няма виене на свят. Съответно подава информацията към Националния оперативен щаб. По-късно през деня може да пусне пак такива данни". На по-късен етап споделената информация ще стига и до личния лекар.

"Автоматично и личният му лекар може първо да се свърже с него и да верифицира каква е ситуацията".

Ако се сподели и местоположението, властите ще могат да реагират и ако се наложи постъпване в болница, ако човек влоши състоянието си, ще бъде насочен към най-близката, в която има места. В несподелената част от платформата институциите ще вкарват информация, която ще обменят в реално време.

Хиляди "ужилени" по схеми, свързани с коронавируса

Предишна новина

Свиват до 1000 лева глобата за неспазване на ограничителните мерки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.