Могат ли да ви съдят за статус във Facebook


В началото на седмицата излезе новина, която предизвика бурни реакции: Борислав Сандов, съпредседател на ПП "Зелените", беше осъден на първа инстанция от съда в Панагюрище по обвинения за обида на Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на медодобивната компания "Асарел-Медет". Сандов е нарекъл Цоцорков "олигарх-отровител" в статус в социалната мрежа Facebook. Съпредседателят на "Зелените" все пак е оправдан по повдигнатите срещу него обвинения и за клевета, тъй като съдът е приел, че към момента на писането на статуса, е имало достатъчно основания да се смята, че това е било така.

"Борислав Сандов беше оправдан по повдигнатите срещу него обвинения за клевета, а именно - че през 2014, мината на г-н Цоцорков на два пъти е отравяла водите на реките около Панагюрище. Съдът прие, че към момента на писането на статуса, е имало достатъчно основания да се смята, че това е било така. Смятам това за успех" коментира във Facebook адвокат Ангелов. И допълни: "Борислав Сандов бе осъден за обида. Разбира се, през следващите петнадесет дни ще прочетем и обсъдим внимателно мотивите на съда, но две неща избождат очите още сега. Това е политическа реч. И съдът осъжда Борислав Сандов именно като съ-председател на ПП "Зелените", който говори срещу обществената личност - председателя на надзорния съвет на Асарел-Медет, наградения с орден Стара планина от президента Първанов, и председателят на Фондация "Цоцорковски род", г-н Лъчезар Цоцорков. Г-н Цоцорков се е обидил чрез своята ПР служителка. Именно тя е следяла профила на г-н Сандов и именно тя е преценила кое е обидно и кое не. Това опосредено "обиждане" е стряскащото в присъдата."

Всъщност много хора не знаят, че чрез публикациите в личните си профили в социалните мрежи като Facebook и Twitter те могат да извършат престъпление каквото са обидата и клеветата или например езика на омразата. В България има предишни случаи на осъдени за публикувани думи в мрежата. През 2014г. жена от Пещера е осъдена да плати 3500 лв. глоба и две обезщетения по 7500 лв. за клевета в социалната мрежа Facebook. Жената пише статус, в който обвинява бивши свои работодатели в некоректно поведение.

Всеки, който се чувства обиден или наклеветен може да подаде тъжба и да заведе наказателно делоза публикувани думи в социалните мрежи, независимо дали става въпрос за Facebook, Twitter или друга. Тези дела са от частен характер, т.е. в тях не участва прокурор. За обида глобата е от 1000 до 3000 лева, а за клевета – между 5000 лв и 15 000 лв, ако извършителят не е осъждан, той ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще му бъде наложено административна санкция - глоба.

Появата на социалните мрежи налага преосмисляне

"Не е ненормално да има дела, които са предмет на публикации във Facebook. Законът никъде не казва, че Facebok е място, където всеки може да пише каквото си иска", обяснява Бойко Боев, медиен юрист, практикуващ в Лондон, пред "Капитал". Наказателният кодекс гласи, че обидата или клеветата може да е "разпространена чрез печатно произведение или по друг начин", като социалните мрежи се приемат като алтернатива на други медии.

В някои държави съдебната система се съобразява с развитието на технологиите. Във Великобритания например прокуратурата е получила инструкции как да се намесва в дела, които са свързани с други форми на нарушаване на интереси чрез социалните мрежи, като например дела, свързани със заплаха за обществената сигурност. "Ако съм на летище например, и напиша в Twitter , че ще го взривя, нося отговорност", твърди Боев. Миналата година във Великобритания законът за клевета беше променен, като се въведе "сериозен праг на вредите", пише в. Guardian. Целта на тези промени не е да се ограничава толкова свободата на словото, колкото да не се губи времето на съда с незначителни дела. 

Проблемът е, че за разлика от други държави, в България липсва подход в съдебната система към изразяването в интернет, смята Боев. "Необходимо е да бъде преосмислено законодателството в Бъгария и как ще се прилага по отношение на социалните мрежи, как трябва да се разглеждат делата от съдии и прокурори", казва медийният юрист.

За какво трябва да се внимава в социалните мрежи

Първо, има значение кого обиждате и на каква основа. Политиците например са изложени на по-голям риск от обиди, заради известността и обществената роля. През 1986г. в делото Лингенс срещу Австрия, Европейският съд по правата на човека отсъжда, че "политикът съзнателно и неизбежно се излага на близко наблюдение на всяка негова дума и действие, както от журналистите, така и от цялото общество. Следователно, той трябва да проявява по-висока степен на толерантност."  Решението казва, че политиците и обществените личности се ползват по-ниска степен на обществена защита.  Ето какво пише в Решение № 7 от 4.VI.1996 г. по конст. дело № 1/96 г. на КС на РБ:
"Свободата на словото представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек. Тя важи не само за "информация" или "идеи", които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно "демократично общество" не би могло да се нарече такова."

Бойко Боев обяснява, че личности, които участват в събития от обществен интерес, може да очакват реакции в мрежата по повод постъпките си. "Тук въпросът с интернет поставя тази тема – дали ние би трябвало да даваме възможност на всеки да получава защита, защото е чувствителен, просто защото някой го е обидил", допълва юристът. Има и някакво значение с каква цел е написана публикацията. Бойко Боев обяснява, че ако тя е свързана с професионалната дейност на даден човек, с доброжелателна цел да се помогне на обществото, тогава тя е някак по-оправдана. В случая в Борислав Сандов може да се приеме, че става въпрос за тема от обществен интерес ("Зелените" подават жалба срещу компанията Асарел-Медет, като ги обвиняват, че чрез разширяването на мина ще причинят замърсяване на околната среда). 

Ако обаче обидата касае цяла социална група, то тогава се преминава в слово на омразата. Преди пет години съдът във Варна  осъди на десет месеца условно за подбуждане на омраза на етническа омраза човек заради това, че е създал във Facebook събитие "Клане на цигани".

Второ, донякъде има значение и дали профилът е публичен и написаното може да се прочете от всички, защото колкото по-малко хора са го видяли, толкова по-малка би могла да е вредата. Това може да се използва като част от защитата. Освен това тъжителят може да избере къде да заведе делото за обида или клевета, нанесена в социалните мрежи. Ако се каже, че статусът, например, е прочетен в Троян, то делото може да се заведе в троянския съд. Така тъжителят може да подбере мястото, където има по-голяма вероятно да спечели. Адвокат Калин Ангелов, който е защитавал Борислав Сандов, коментира пред "Капитал", че цялото първо заседание по делото в края на ноември е било преминало именно в спорове дали делото трябва да се гледа там.

Стои обаче и въпросът дали с подобни дела не се нарушава правото на свобода на словото. "Ако искаме да водим дебати в демократично общество, би трябвало да не сме чак толкова чувствителни, защото няма да можем да говорим", обобщава Боев.

Приятели на Тодор от Враца готвят нов протест

Предишна новина

Австрийските спецслужби разкрили връзки на Ахмед Муса с терористична организация в Линц

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Деница Иванова | нерегистриран
  1
  0

  Продължавано престъпление.

  В какъв период от време може да заведем дело срещу някой,ако примерно той в продължение на два месеца всеки ден ни обижда и клевети във фейсбук.

  Има ли период от време.

 2. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  П Р И С Ъ Д А  № 8 22.02.ГОДИНА 2016 град Панагюрище

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ПАНАГЮРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД НАКАЗАТЕЛЕН състав

  На 22 февруари 2016 ГОДИНА

  В публично заседание в следния състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНА СТОЯНОВА

  Секретар: П.З.

  Прокурор:

  като разгледа докладваното от съдия Стоянова

  Наказателно ЧХ дело № 67 по описа за 2015 година

  П Р И С Ъ Д И:  ПРИЗНАВА подсъдимият Б.Д.С., роден на *** ***, българин, български гражданин, с висше образование, неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2014 г. в гр. Панагюрище като длъжностно лице - съпредседател на ПП „***” по повод изпълнение на службата му е казал нещо унизително за честта и достойнството на проф. д-р Л.Д.Ц.,в качеството му на длъжностно лице при изпълнение на службата му,като го е нарекъл „отровител олигарх”,като обидата е нанесена публично и разпространена по друг начин – чрез социалната мрежа „Фейсбук” – престъпление по чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 146, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 (хиляда и петстотин) лева, платима в полза на Държавата, по бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд Панагюрище, както и 5.00 (пет) лева – държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист за събиране на наложеното наказание глоба.  ОСЪЖДА подсъдимият Б.Д.С. със снета горе самоличност да ЗАПЛАТИ на Л.Д.Ц. ***, с ЕГН: **********, парична сума в размер на 3000 /три хиляди/лева, представляваща обезщетение за причинените с престъплението по чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 146, ал. 1 от НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 03.10.2014 г. до окончателното й изплащане, както и държавна такса, в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд Панагюрище в размер на 4% върху уважената част на предявения граждански иск, а именно: 120 (сто и двадесет) лева, като за разликата до претендирания пълен размер до 15000 лв., ОТХВЪРЛЯ иска като НЕОСНОВАТЕЛЕН.  ПРИЗНАВА подсъдимият Б.Д.С., роден на *** ***, българин, български гражданин, с висше образование, неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН: **********, за НЕ ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2014 г. като длъжностно лице - съпредседател на ПП „***” по повод изпълнение на службата му е преписал престъпление на проф. д-р Л.Д.Ц.,в качеството му на длъжностно лице при изпълнение на службата му, като в личният си профил във „Фейсбук” е написал, че мината му на два пъти е отровила реката и е убила всичко живо в нея, като клеветата е нанесена публично и разпространена по друг начин – чрез социалната мрежа „Фейсбук”,поради което и на основание чл. 304 от НПК, го ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 148, ал. 2, предл. 1-во във връзка с чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 147, ал. 1, предл. 2-ро от НК.  ПРИЗНАВА подсъдимият Б.Д.С., роден на *** ***, българин, български гражданин, с висше образование, неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН: **********, за НЕ ВИНОВЕН в това, че на 03.10.2014 г. като длъжностно лице - съпредседател на ПП „***” по повод изпълнение на службата му е разгласил позорно обстоятелство за проф. д-р Л.Д.Ц.,в качеството му на длъжностно лице при изпълнение на службата му, като в личният си профил във „Фейсбук” е написал, че прилага процедурните хватки и разчита, че съдът няма да бъде подведен, като клеветата е нанесена публично и разпространена по друг начин – чрез социалната мрежа „Фейсбук”,поради което и на основание чл. 304 от НПК, го ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 148, ал. 2, предл. 1-во във връзка с чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 147, ал. 1, предл. 1-во от НК.  ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛНИ, предявените граждански искове в размер на от по 15 000 лв. за неимуществени вреди, претърпени от престъпленията по 148, ал. 2, предл. 1-во във връзка с чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 147, ал. 1, предл. 2-ро от НК и чл. 148, ал. 2, предл. 1-во във връзка с чл. 148, ал. 1, т. 1, т. 2, предл. 2-ро, т. 3 и т. 4 във връзка с чл. 147, ал. 1, предл. 1-во от НК.  На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимият Б.Д.С. със снета горе самоличност да ЗАПЛАТИ на Л.Д.Ц. ***, с ЕГН: **********, сторените съдебно деловодни разноски в размер на 333.33 лв. /триста тридесет и три лева и тридесет и три стотинки/,част от платения адвокатски хонорар, като на основание чл. 190, ал. 1 от НПК, ОТХВЪРЛЯ претенцията на частния тъжител до пълно претендирания размер от 1000 лв.  На основание чл. 190, ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА Л.Д.Ц. ***, с ЕГН: **********, да заплати на Б.Д. ***, с ЕГН: **********, сторените съдебно деловодни разноски в размер на 1 666.67 лв. /хиляда шестстотин шестдесет и шест лева и шестдесет и седем стотинки/,част от платения адвокатски хонорар, като на основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОТХВЪРЛЯ претенцията на подсъдимия до пълно претендирания размер от 2500 лв.

  ПРИСЪДАТА може да се обжалва пред Окръжен съд Пазарджик в 15 дневен срок от днес.

  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.