Ще се ползва ли и ФБР по време на президентските избори в САЩ?

Ще се ползва ли и ФБР по време на президентските избори в САЩ?
Снимка: Pixabay

Настоящият президент и кандидат за нов върховен глава на Америка Доналд Тръмп предположи да има силно федерално присъствие по време на изборите този ноември. „Ще имаме всичко“, каза президентът за Fox News. „Ще имаме шерифи и ще имаме правоприлагащи органи, и ще имаме, надяваме се, американски адвокати“, коментира за медията Тръмп.

Малко по-късно изпълняващият длъжността секретар на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) отхвърли предложението силите на DHS да участват. "Ние нямаме никакви правомощия за това", каза Чад Улф по CNN.

Според ABA Legal Fact Check, докато законът позволява на ФБР да контролират градове като Портланд, Орегон, без покана, изборите за президент ще бъдат  много различни спрямо конституцията на САЩ. Ето какво казва по темата ABA Legal Fact Check:

‘’При създаването на федерално правителство с ограничени правомощия, Конституцията на САЩ не включва обща федерална полицейска власт с правомощия на полицията на местно ниво. Това до голяма степен е запазено за щатите съгласно Десетата поправка на върховния закон.

Федералният закон дава на правителството правомощието да изпраща федерални сили за защита на федералната собственост, с цел гарантиране спазването на законите и налагане изпълнението на разпорежданията на Федералния съд, независимо дали такива дейности се изискват от местните власти.

Федералният закон обаче изрично забранява на военен или федерален орган на гражданската полиция да се разпорежда и разполага „войски и въоръжени сили  на места, където се провеждат общи или местни избори, освен ако такава сила не е необходима за отблъскване на въоръжените врагове на Съединените щати“.

Както посочва ABA Legal Fact Check, ако висш федерален служител заповяда - независимо или по нареждане на президента - федералните сили да проведат избори извън законното наблюдение, този ход може да бъде незаконен и да наложи длъжностното лице на федерални и щатски наказателни санкции .’'

BBC с остро критични въпроси към европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Предишна новина

Главният прокурор ще се отчете пред парламента в края на септември

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.