Може ли магистрат да заема нов ръководен пост след два изкарани мандата

Може ли магистрат да заема нов ръководен пост след два изкарани мандата
Казусът с "вечните началници" в съдебната власт стигна до Конституционния съд, снимка: архив

"Какъв е обхватът на израза "с право на повторно назначаване" и дали точното му съдържание включва възможност за назначаване до два мандата (включително) за целия професионален стаж на магистрата и независимо дали в един и същ, или в различни органи на съдебната власт? Такова искане за задължително тълкуване отправи главният прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд (КС). Искането е депозирано днес, съобщиха от КС за "Правен свят". 

Цацаров настоява КС да разтълкува разпоредбата на чл. 129, ал. 6 от Конституцията на Република България, който гласи "административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2 (председателите на ВКС, ВАС и Главният прокурор- бел. ред.), се назначават на ръководната длъжност за срок от 5 г. с право на повторно назначаване". 

Според главния прокурор е "налице необходимост от тълкуване, за да се избегне непоследователно и противоречиво прилагане на конституционната разпоредба". "Съществува практика, която сочи нееднозначно разбиране на вложеното в нея съдържание", смята той. В искането са дадени и примери за различното тълкуване на текста. 

"Според едното схващане, действителният й смисъл ограничава надхвърлянето на два мандата в един и същ орган на съдебната власт и не предвижда ограничаване за назначаване на същия магистрат като административен ръководител на друг орган на съдебната власт", се казва в искането до КС. 

Другото разбиране е, че, "цитираната законова  уредба допуска два последователни мандата за целия професионален стаж на магистрата – назначаване на ръководна длъжност за 5 г. с право на повторно назначаване, низависимо дали в един или повече органи на съдебната власт."

"Ясното определяне на съдържанието на конституционната норма чрез задължително тълкуване от Конституционния съд има важно за правната система значение. То би създало необходимата гаранция за вземане на последователни и непротиворечиви кадрови решения от страна на колегиите при Висшия съдебен съвен при избор на административни ръководители", заявява главният прокурор.

Той излага и своето разбиране за съдържанието ня нормата на чл. 129, ал. 1 от основния закон.

 "В текста на Конституцията прилагателното "ръководната" (длъжност) е използвано членувано. Това означава, че забраната за заемане на повече от два последователни мандата касае една и съща длъжност "административен ръководител" на един и същ орган на съдебната власт, а не всяка ръководна длъжност в орган на съдебната власт", посочва Цацаров. Затова счита, че "разпоредбата на чл. 129, ал. 6 КРБ не забранява на магистрат, който е заемал ръководна длъжност в един орган на съдебната власт два последователни мандата, впоследствие да се кандидатира (и да заеме) друга ръководна длъжност в друг орган на съдебната власт."

"Правилното й тълкуване води до извод, че магистратите имат право на два последователни мандата като административни ръководители във всеки орган на съдебната власт", смята той.

Главният прокурор припомня, че КС е обсъждал в свои решения редица въпроси по отношение на мандата в органите на съдебната власт – "относно същността му, не/възможността да се прекратява предсрочно и пр."

Преди три седмици мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) промени практиката на предшествениците си и забрани "вечните шефове" в съда и прокуратурата. С осем гласа "за" и пет "против" бе решено, че Конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт.

Още по темата

Тръгва делото срещу Цветан Василев за фалита на КТБ

Предишна новина

Половината от съдиите от СГС издигнаха кандидатурата на съдия Величка Цанова за председател

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  BRAVO ! | нерегистриран
  1
  -3

  Tarsqt se novi shefski mestenca za Kolev,Veselin Hadjiev i Ivan Kalibacev ,obestanoto si e obestano ,prachkite po dela sa si porachki i sega e red za otplatata !

 2. 20
  редови | нерегистриран
  6
  -3

  Тълкуването на главния прокурор подпомага създаването на съдебна аристокрация- например 2 мандата ръководител на РП, след това два мандата председател на РС, два мандата председател на ОС и ето минали 30 години трудов стаж и дошло време за пенсия.Така се създава фигурата на вечния административен ръководител,т.е професия " началник" което е недопустимо.

 3. 19
  вечен шеф | нерегистриран
  13
  -6

  а като ще се почива на всеки два мандата по няколко месеца, може ли поне за времето на раздяла с шефския стол и тъгуване по него да се получава за този период утешително зам. шефско място? Щото не е пристойно роден началник да трябва да работи дела, вместо само да ръководи!  И да се попита дали е възможно ВСС да вземе принципно решение като се спомине някой вечен началник поста му да може да се наследява от роднините по завещание или ВСС да избере някой, но измежду наследниците му по закон?

 4. 18
  RRR | нерегистриран
  16
  -6

  То и без това от години свестните в системата не кандидатстват за началници, та сега съвсем ще се затвори кръгчето на кандидатите, да си ги менкат до пенсия.

 5. 17
  Ей, прасе на постно не стои! | нерегистриран
  15
  -7

  .....

 6. 16
  иска му се още да блажи | нерегистриран
  23
  -7

  глад , голям глад , Неуважаеми за тебе поименно може и в конституцията да се запише твоето име в чл.1 , че може дорде си жив да си руководител. С блажни ръчички да бъркаш в кацата и да похапваш вкусни сиджучета. Въпрос на морал е всичко ,а питането показва , че морала и волята на конституцията са непозната аксиома за Пенчо питанката, пардон Сотир с овощната градина.

 7. 15
  за тебе може | нерегистриран
  28
  -9

  Колко мандата си началник цацарю?

 8. 14
  | нерегистриран
  26
  -8
  До коментар #8 от "До 1 | нерегистриран":
  Магистратите са Иван Даскалов, В. Хаджиев, Аракелян, Чавдаров и цялата тази кохорта която от 15 години дело не е пипнала, а само върти някакви далавери. Съдийската колегия са прави и КРБ си е съвсем ясна. Стига да не я чете някой, като дявола евангелието.

  Незнам кой какви далавери върти, ама такива само се усукват да стигнат някой друг пост. Такива трудно биха отговорили на прост въпрос : С какво ще се запомни времето, в което управлявахте институцията? След такива обичайно е разруха, щуробаджанащина и интриганстваща среда. ..

 9. 13
  Не на вечната съдебна номенклатура! | нерегистриран
  30
  -9

  Два мандата и да поемат преписките и делата! Началник в съдебната власт - по-малко работа (някои дали въобще решават дела или са на 20-30% натовареност, ако е 50% е добре), по-голяма заплата, персонални помощници, секретари, коли и др. екстри!

 10. 12
  може | нерегистриран
  29
  -6

  Ама след почивка от поне един мандат. Да поработи дела, да види как е без шофьор и секретарка, да се появи на някой и друг конкурс, а като го спечели защо да не може и пак шеф да стане?

 11. 11
  | нерегистриран
  38
  -8

  Вечните началници и секретарките им се усетиха и започнаха да цъкат минуси на темите, които ще им разбутат рахата. Ехх, какво ще правят някои дето скачаха от ниво в ниво, та си вземаха и хранениците и слугинажа. Тежко ще стане...

 12. 10
  | нерегистриран
  26
  -7

  На някои . . . . . им идва Коледата

 13. 9
  | нерегистриран
  28
  -6

  А защо не е питал нищо за последователността? Там е заровен ключът... Няма логика да си бил два мандата успешен ръководител на районно или окръжно ниво, след това да поработиш като редови магистрат и след години да не може да бъдеш избран за ръководител на апелативно, а защо не и на върховно ниво. Дразнещо е непрекъснатото началничество и заобикалянето на конкурсното начало.

 14. 8
  До 1 | нерегистриран
  47
  -8

  Магистратите са Иван Даскалов, В. Хаджиев, Аракелян, Чавдаров и цялата тази кохорта която от 15 години дело не е пипнала, а само върти някакви далавери. Съдийската колегия са прави и КРБ си е съвсем ясна. Стига да не я чете някой, като дявола евангелието.

 15. 7
  питанка | нерегистриран
  19
  -11

  И какво ще стане ако КС каже "максимум два последователни мандата, без значение на кое ниво". Значи ли това, че някои избори на предходния ВСС ще са противоконституционни и ще се наложи да гледаме дали тези дето прескочиха нива без конкурс, да се връщат откъдето са дошли? Всъщност съдийската колегия взе едно необмислено решение, което ощетява най-неатрактивните съдилища в провицията, а промяната в КРБ за двата мандата беше продиктувана от скандални властови апетити и кариерни подскоци в съдилищата на най-големите градове, които продължиха и след нея.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.