Момчето си отива: Лозан Панов не успя качествено да опозори директора на НИП

Момчето си отива: Лозан Панов не успя качествено да опозори директора на НИП
Лозан Панов, снимка:в-к "Труд"

Всяко начало има своя край. Тази безспорна истина потвърждава с действията си председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чийто край на кариерата като ръководител се усеща осезаемо.

Това, че Панов очевидно е приел факта, че си отива от върха на йерархията на съдебната система, а с това и трибуната за прокарване на определени политики и идеологии ще му бъде отнета, става ясно от поредицата от несдържани, но и крайно неуспешни, опити от негова страна да атакува публично личността на настоящия директор на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева, а по рано и тази на главния съдебен инспектор Теодора Точкова. Практиката Панов да създава изкуствено скандали в съдебната система и да се опитва да привлича внимание върху себе си единствено с „критичната си позиция“, вместо с работата си като председател на ВКС, е добре известна в годините от началото на мандата му и ясно показа, че той пое този пост не за да гради и пази авторитета на институцията, а точно обратното – целенасочено да подрива доверието не само в нея, но и в поредица други държавни звена. Сега обаче отслабването на силите му или нежеланието на обкръжаващите го „съветници“ да продължават да го поддържат в амплоато му на „коректив“ на събитията в и около съдебната власт, не могат да бъдат скрити.

Това ярко личи от последните активности на Панов, които се изчерпват до опитите му да опозори публично директора на НИП. Всичко реално започна, след като преди около месец председателят на ВКС изпрати от пресцентъра си няколко съобщения до медиите за това, че не е доволен от това, че Управителния съвет на НИП е приел правила, с които е дадена възможност за втори мандат на настоящия директор. Според публично изявената тогава позиция на Панов, това би отнело опцията за конкурсно начало в процедурата и би дало определени незаслужени привилегии. Изненада в последствие се оказа фактът, че всъщност самият той е предложил буквално същата процедура за втори мандат на директора на Института, срещу която се оказа, че роптае, само че по адрес на тогавашния ръководител на НИП Драгомир Йорданов. Тогава всъщност за пореден път пролича и, че всъщност проблемите на председателя на ВКС не са в дадени практики и процедури, които намира за безпринципни, а в конкретни личности, които по неопределени причини той просто е набелязал за врагове.

В следобедните часове на петък изненадващо от пресслужбата на председателя на ВКС последва ново необяснимо съобщение, в което се уведомява, че Миглена Тачева е декларирала съгласието си за участие в процедура за още един мандат. Впечатление прави, че всъщност новината идва първо от кабинета на Панов, което буди основателно недоумение предвид факта, че все още не е известно в правомощията или задълженията на председателя на ВКС да са били включвани такива по официално известяване на обществеността за събития, случили се в други държавни органи или звена, при това без изричното съгласие на лицето, което визира, информацията да бъде оповестявана.

Реалната причина за това Панов пръв да побърза да съобщи за кандидатурата на Тачева, още преди самата нея, явно прозира зад предходните негови стъпки в атаката срещу личността й. Именно през тях председателят на ВКС даде ясна заявка, че до последно ще атакува Тачева каквото и решение да беше взела тя по отношение на кандидатурата си, а това сега напълно се потвърждава. След като в крайна сметка старанието му в предишните случаи да предизвика някакъв институционален скандал не се увенча с успех и реално нито медиите, нито обществеността обърнаха внимание на настояването му да внуши, че поредният държавен орган работи под някаква „сянка“, явно се е наложило да последва и трети опит фокусът да бъде насочен.

Спорно е до каква степен всъщност някой друг, освен самият Лозан Панов, прозира някаква мистериозна нередност в това Миглена Тачева да се яви в процедура за втори мандат като директор на НИП, но в същото време е безспорно, че изтичането на пясъка от часовника на председателя на ВКС на поста му, ще прави все по-трудна за изпълнение мисията, за която всъщност бе инсталиран. Всяко нещо има своя край.

Още по темата

Ръководителят на руските шпиони не бил просъветски, бил сталинист

Предишна новина

ВАС с решения по 6 жалби срещу броя на изборните секции в САЩ

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 14
  Циганин | нерегистриран
  0
  -2

  Явно трябва да се извадят съдиите от съдебната власт.

 2. 13
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Може ли да я пуснете тук подписката, понеже ми стана интересно какво съдържа?!

  Има я в правните сайтове. Този не е такъв отдавна.

 3. 12
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #11 от "? | нерегистриран":
  Правен свят, нещо за една подписка на над 350 съдии няма ли да напишете? Или само Боряна и Шекерджиев ще отразявате по темата за съдебната карта?

  Може ли да я пуснете тук подписката, понеже ми стана интересно какво съдържа?!

 4. 11
  ? | нерегистриран
  17
  -5

  Правен свят, нещо за една подписка на над 350 съдии няма ли да напишете? Или само Боряна и Шекерджиев ще отразявате по темата за съдебната карта?

 5. 10
  | нерегистриран
  13
  -5

  В ТК научихте ли как се тегли жребий за конкурсни комисии или пак ще иновироме?

 6. 9
  | нерегистриран
  16
  -20
  До коментар #6 от "всичко тече, всичко се променя | нерегистриран":
  Алексиева си отива, Проданова след нея, Калчева е бита карта. Догодина В ТК на ВКС предстоят радикални промени.

  Ооо, там ли го боли дебелото момче и неговото сайтче - Търговско отделение? Само че не ви е ясно, че делата ги решават съдиите, а не ръководителят на отделението. То няма как и да ви е ясно, като при вас всичко е "Падни-стани"

 7. 8
  | нерегистриран
  9
  -19
  До коментар #4 от "инсталиран за "заслуги" | нерегистриран":
  Панов започва назначаването на машите си за "втори" мандат ката председатели на отделение.

  Председателите на отделения във ВКС се определят от съдиите. Явно сте много далеч от действителността.

 8. 7
  преподавател на съдия Лозан Панов | нерегистриран
  47
  -11

  Другари от "Правен" сайт, един съдия не може да си отиде, защото той си остава магистрат. Обратното е валидно: Тачева си е отишла като съдия и вече - явно- не може да бъде съдия, предпочита служба, административен пост, синекурна длъжност, политическо назначение или обслужване на "частния" бизнес. Тя е абдикирала като съдия, за да получи служба, т. е. предпочела е службата пред служенето на правото. Не ги разбирате някои неща, но дано поне нещо да схванете.

 9. 6
  всичко тече, всичко се променя | нерегистриран
  25
  -6

  Алексиева си отива, Проданова след нея, Калчева е бита карта. Догодина В ТК на ВКС предстоят радикални промени.

 10. 5
  | нерегистриран
  19
  -5

  Да, така е. Имаш предвид близката до Цветан Василев Тотка Калчева.

 11. 4
  инсталиран за "заслуги" | нерегистриран
  24
  -8

  Панов започва назначаването на машите си за "втори" мандат ката председатели на отделение.

 12. 3
  ? | нерегистриран
  22
  -5

  Цацаров ли ви каза защо е бил "инсталиран" Панов? Защото той беше главният инсталатор

 13. 2
  | нерегистриран
  19
  -9

  Ако сложите снимка на Делян Пеевски, ще бъде новина. Вярна. Може би, че един премиер още преди години каза, че си отива.
  Отивате си и вие, "Правен свят". Вече си отиде голяма част от пресгрупата.

 14. 1
  RRR | нерегистриран
  8
  -7

  Оперетното даскало само се дъни, полза от него никаква.Налага се наново да учим на занаят училите там.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.