Моралът и Лозан Панов

Моралът и Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов, придружен от съпругата си, бе заснет в делничен ден и в работно време да пазарува от столичен хипермаркет

Изпаднал в амок от категоричното решение на 20 от членовете на Висшия съдебен съвет, с което компрометираната Централизирана система за случайно разпределение на съдебните дела, въведена под лобистки натиск в края на 2014 г., бе пратена в историята, в края на заседанието на Пленума в четвъртък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нападна грозно главния прокурор Иван Гешев. Формалният повод бе предложението на "обвинител №1" съдебната власт да се откаже от опцията за актуализация на заплатите до края на настоящата година. При това без да се отменя влязлото в сила от началото на 2020 година повишаване на възнагражденията на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители с 10%. Панов обвини Гешев в популизъм, защото от предложението му нямало смисъл. По закон съдебната власт има право да индексира заплатите си, но това не се случва. Формално обаче предложеното и прието решение на ВСС е необходимо. А и то е първата крачка към отказа на съдебната власт от възможността при икономическата катастрофа, в която се намира не само България, а целият свят, да се откаже от прословутите бонуси в края на годината – частична или пълна 13-та заплата.
 
Но да се върнем към последните минути на продължилото 9 часа заседание на съдебния съвет. Панов атакува Гешев и защото видиш ли прокуратурата била обявила публично, че провежда две благотворителни инициативи – за парични дарения за болниците, включени в борбата с коронавируса, и за акцията по кръводаряване. Дали защото заседанието на Пленума на ВСС премина под формата на онлайн-конференция и кадровиците участваха в него разположени пред компютри в кабинети или от домовете си, но отчетливо още от сутринта се забелязваше агресивният тон, с който Лозан Панов общуваше, основно с Иван Гешев, но често и с някогашния си колега от Върховния административен съд Боян Магдалинчев. Председателят на ВКС видимо бе изнервен и това е разбираемо – повече от 2 години и много натиск, наистина огромен натиск, бе нужен през 2013-2014 г., за да бъде "взет" ключът към разпределението на делата от една олигархично-икономическа групировка. След близо петгодишна употреба, ключалката е на път да бъде сменена. Това обаче не може да е оправдание за грозните думи на Панов, нито за иронията, с която Атанаска Дишева заяви желанието си също да бъде кръводарител. Дори един студент по психология би разчел, че с коментарите си Панов и Дишева излъчват не просто себичност, а и високомерие към околните и обществото като цяло. 
 
За Панов дарението на пари било личен акт. Това обаче не пречи като председател на ВКС да призове колегите си, повечето от които с дълъг професионален стаж и заслужено високо възнаграждение, да направят общо дарение за медиците, медицинските специалисти или доброволците, които се сблъскват с болни от коронавирус. Не го е направил, нито се е обърнал със същото към останалите 2000 съдии в страната. Но Гешев е виновен, че прокурори, следователи и съдебни служители са дарили повече от 300 000 лв. на болниците. А както се разбра и от директора на Спешния център "Пирогов" д-р Асен Балтов лично Иван Гешев е дарил 10 000 лв. Само че и без призива на председателя на ВКС, отделни съдии и цели съдилища също направиха дарения, включително и омразните за Панов съдии от специализираните съдилища.
 
Няма как да се очаква подобна сетивност от човек като Лозан Панов. Все пак той живее под наем в жилището на фирма, чийто едноличен собственик е съпругата му. При това в апартамент, за който семейство Панови все още не са дали адекватен отговор как вместо за поне 1300 евро на квадратен метър, те са платили по нотариален акт по-малко от 400 евро. Председателят на ВКС и до ден днешен не е обяснил и разминаването в размер на повече от 100 000 лв. между декларираните доходи и реално притежаваното като пари и имущество. Налага се да припомним, че Панов е първият (дано бъде и последен), който изгуби дело на две съдебни инстанции срещу Сметната палата, защото отказа да разкрие имуществото си и това на съпругата си. Само че това не попречи на семейната половинка на председателя на ВКС да атакува съдиите, както и да заплашва, че ще съди държавата, в която Лозан Панов се счита за "съдия №1" пред Съда в Страсбург. Любопитно би било, ако се окаже, че Елисавета Панова ползва услугите на адвокат Здравка Калайджиева. А още по-прекрасно ще е, ако и Йонко Грозев, компрометираният български съдия в ЕСПЧ, не си направи отвод по едно евентуално дело "Панови срещу България". Толкова за морала и за Лозан Панов. 
 
Що се отнася до Атанаска Дишева. Тя чистосърдечно демонстрира, че гледа на себе си като на персона с привилегии. Вероятно това й чувство е останало от онези 12 години, в които е живеела във ведомствено жилище от близо 180 кв. м. в "Изток" срещу 200 лв. наем на месец. А, за да не нарушава формално правилата, просто Дишева и съпругът й, не бяха купували недвижими имоти в столицата. Правили са го обаче в страната. Грубата сметка показа, че 12 години само от преференциален наем семейство Дишеви са спестили толкова, че да им стигнат да си купят просторен апартамент, при това на пазарни цени, а не като г-жа Панова от бъдещите кумове от "Артекс". Както се казва – да им е честита новата придобивка на Атанаска и неуспешния кандидат за депутат от "Да, България" и нейн съпруг – адвокат Генади Дишев. Дишева решила, че щом Гешев е дал пример и дарил кръв, то и тя можела да го направи. Но видиш ли, ако се организира пункт за кръводаряване в сградата на ВСС. Явно на госпожата не й се ходи в болницата или до Центъра по трансфузионна хематология, трябва да отидат при нея на крака. 
 
И тази атака на Панов срещу Гешев за пореден път бе употребена от определени медии, собственост или свързани с добре известни олигарси и приватизатори от сенчестия преход. Явно и това е смисълът – председателят на ВКС атакува "обвинител №1", за да има повод машината за пропаганда на "медиите"- бухалки да избълват дежурната доза хейт срещу прокуратурата и персонално срещу главния прокурор. Тази отровна злоба обаче не само, че е безобидна и отминава, но тя само може да мотивира. Защото въпреки нея, дарените средства и кръв, отишли при нуждаещите се, ще се запомнят… 

Глобиха семейство за разходка с кучетата им в парк в Бургас

Предишна новина

БНБ одобри реда за отсрочване на вноските по кредитите на затруднени граждани и фирми

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 30
  | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #29 от "Няма проблем | нерегистриран":


  Няма проблем ,поне в две направления.Първо , в прав текст /за по-простите/ Магдалинчев каза ,че не е компрометирана/манипулирана системата/.Второ - хора от практиката обясниха аргументирано/а не с биене по гърдите пред медиите/ защо това изобщо не е възможно да се случи.Така ,тези които са взели присърце думите на Гешев и Кирилов , да спят спокойно.Нищо страшно не е станало .Не е и могло как да стане.  Именно това е проблема. Магдалинчев казал, хора от практиката казаха, а какво каза председателя на вкс! Подменена ли е независимостта на съда. Плащали ли са заинтересовани да си избират докладчик по делата. Участвали ли са и други съдии в тези порочни практики. Какво реши ВСС и как вкс отговори на това. В пресата излизат и други имена на съдии, участвали в джуркането. Каква е зависимостта между ит служителите и председателя и съдиите. Много въпроси, които нямат отговори. Това е страшното. Страшното е че няма кой да поеме отговорност. А е толкова лесно, стига да има достатъчно морал!

 2. 29
  Няма проблем | нерегистриран
  4
  -8
  До коментар #26 от " | нерегистриран":
  Като чета писанията на клакьорите му и си давам сметка какъв е всъщност облика им. И техния и на защитавания от тях. Липса на възможност дори за правилно писмено изразяване. Примитивно лакей но съществуване. Когато отскачал с чужда помощ и съществуваш от корупция нито си имал възможност да се развиваш интелектуално, нито ти е необходимо. Всички се хванахте за една нихилна снимка. Никой не прогледна по надалеч. Има ли пробив в случайното разпределение. Нарушена ши е независимостта на съда. Участват ли и кои съдебни властници. Мълчи се по този въпрос. Обсъжда се съдържанието на доклада, дали да бъде средство или цел. С каква експертиза ще можем да го унищожим. За обикновения гражданин не става ясно този председател отхвърля ли тези констатации, било лично като физическо лице, а после и като председател. Има ли и други съдии, които са бъркали в кацата. Има ли т. нар. ит специалисти и те да са се цапали с мед. Тези въпроси всички искате компетентните органи да ги решават и потривате ръце как мастит съдебен състав очаква да смачка делото. Няма да има осъдени, но миризмата на корупция от посредствени мижитурки дълго ще вони в храма.  Няма проблем ,поне в две направления.Първо , в прав текст /за по-простите/ Магдалинчев каза ,че не е компрометирана/манипулирана системата/.Второ - хора от практиката обясниха аргументирано/а не с биене по гърдите пред медиите/ защо това изобщо не е възможно да се случи.Така ,тези които са взели присърце думите на Гешев и Кирилов , да спят спокойно.Нищо страшно не е станало .Не е и могло как да стане.

 3. 28
  | нерегистриран
  7
  -1

  Лакействането не изисква умствена дейност. Достатъчно е да се харесаш на обекта на подмазване. Колкото разбираш от право, толкова разбираш и от медицина. Идеята и то медицинска, която изказват от щаба е че вируса, като този в ит системата е недостатъчно проучен но трудно се унищожава. Високо вирулентен е и с тежка епидемиология. Тази затова да се спазват предписанията за негото пресичане. Също като съдебния вирус. Най добре е да се самоизмитате всички вирулентни елементи

 4. 27
  Моралът и Иван Гешев | нерегистриран
  16
  -5

  Айде пич, 326 НК за сеещия паника щаб тази сутрин! Болниците щели да се превърнат в морги???

 5. 26
  | нерегистриран
  12
  -10

  Като чета писанията на клакьорите му и си давам сметка какъв е всъщност облика им. И техния и на защитавания от тях. Липса на възможност дори за правилно писмено изразяване. Примитивно лакей но съществуване. Когато отскачал с чужда помощ и съществуваш от корупция нито си имал възможност да се развиваш интелектуално, нито ти е необходимо. Всички се хванахте за една нихилна снимка. Никой не прогледна по надалеч. Има ли пробив в случайното разпределение. Нарушена ши е независимостта на съда. Участват ли и кои съдебни властници. Мълчи се по този въпрос. Обсъжда се съдържанието на доклада, дали да бъде средство или цел. С каква експертиза ще можем да го унищожим. За обикновения гражданин не става ясно този председател отхвърля ли тези констатации, било лично като физическо лице, а после и като председател. Има ли и други съдии, които са бъркали в кацата. Има ли т. нар. ит специалисти и те да са се цапали с мед. Тези въпроси всички искате компетентните органи да ги решават и потривате ръце как мастит съдебен състав очаква да смачка делото. Няма да има осъдени, но миризмата на корупция от посредствени мижитурки дълго ще вони в храма.

 6. 25
  Откъде ли ? | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #22 от "прокурор от ВКП | нерегистриран":
  Откъде разбрахте, че това е точно Лозан Панов? Мъжът на снимката прилича много на един мой колега от ВКП, а за жената до него съм категоричен, че е съпругата му. Познавам я лично и съм сигурен, че е тя, независимо, че е снимана отзад.

  От заглавието , г-н прокуроре !

 7. 24
  Гешев, започвай да работиш за народа | нерегистриран
  16
  0

  Опаааа! Мавродиев в прав текст е обяснил ясно и точно защо България ще бъде санкционирана от ЕС за непозволена финансова помощ. Шефът на държавната банка признал, че зад маскирания кредит всъщност се крие подпомагане ликвидността на банки, които са частноправни търговски дружества.

  Освен това, кредитът няма нищо общо с мерките по извънредното положение, следователно си е чиста проба непозволена държавна помощ: "Като изчистим банките от балансите им от портфейли, които ги затрудняват, ще позволим на тези банки да финансират новите си клиенти. Осигуряваме ликвидност, а с дългия срок на погасяване - до 10 години - позволяваме на конкретно дружество да помогне и на тези 7500 длъжници с лоши кредити."  Тук само с оставката на Мавродиев няма да мине! Кредитът, като противоречащ на правото на ЕС, ще трябва незабавно да бъде възстановен. А прокуратурата да изследва състав и авторство. Отделно, игричките за промяна на закона, с която ББР е поставена под шапката на конкретен министър, също заслужават внимание, включително по линията КОЙ- министърът-шапка- Мавродиев.

 8. 23
  Ало фотографа | нерегистриран
  18
  -2

  Айде утре покажи снимка и на задника на Детелина Ханчева, изгората на нашия велик ГлавПрок. Нека да й видим задника, да я одумване .... Нали така, гусин Гешев, човещинка!

  П.С. Снимката може и да не е правена в работно време.

 9. 22
  прокурор от ВКП | нерегистриран
  5
  -6

  Откъде разбрахте, че това е точно Лозан Панов? Мъжът на снимката прилича много на един мой колега от ВКП, а за жената до него съм категоричен, че е съпругата му. Познавам я лично и съм сигурен, че е тя, независимо, че е снимана отзад.

 10. 21
  Гражданин | нерегистриран
  19
  -2

  Кой е този мишкуващ фотограф, който е снимал един от "тримата големи" в гръб при това в извънслужебна обстановка ? Кой и как доказва ,че заснетият пазарува в работно време ? При това няма значение дали е заснет Председателят на ВКС,този на ВАС или Главния Прокурор.Еднакво е непочтено.Нека да излезе фотографа и да каже - аз направих тази снимка на тази дата,еди къде си в еди колко си часа.Напишете името на този мишок,за да научат всички неговия морал.Следене, фотографиране,все незаконни дейности в конкретния случай ,за които се иска съгласие или разрешение.

 11. 20
  Хвала на № 11 | нерегистриран
  11
  -2

  Привлича вниманието. Компетентно. А не както сегашните далаверисти - обръщат внимание. Некомпетентно. Но властно.

 12. 19
  До 18 | нерегистриран
  10
  -6

  Не е проблем кога е направена снимката. Проблем е липсата на коментар във вашия коментар по тези въведени чрез статията твърдения. Както казах, не тук е мястото за водене на виртуален съдебен процес, в който да се преценява тежеста на твърденията на засегнатите лица.

  Няма добри и лоши, има можежщи и неможещи...

 13. 18
  До 17 | нерегистриран
  13
  -4

  Ей, верно, то личи от снимката кога е направена. За тези, които са я направили и подхвърлили на обслужващия медиен персонал

 14. 17
  До 14 | нерегистриран
  9
  -16

  Брей, едва ли вашия вожд има нужда от анонимни защитници... Сладури, как не забелязахте другото - а именно, че вашия герой се разхожда в делничен ден през работно време в хипермаркета. Но това е разбираемо - вие сте коне с капаци, дето виждат само това, което искат...

 15. 16
  До 14 | нерегистриран
  15
  -14

  Какво избирате

  Снимка в гръб или съдебно решение от упор

  Без доклад, без мотиви, без предизвестие за унищожен човешки живот

  Това е вашия човек

  Това е неговата кауза

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.