Москов иска правата на лекар заради операциите в Пловдив


Здравният министър Петър Москов издаде заповед за отнемане правата на д-р Петко Маслев, патолог в Комплексния онкологичен център в Пловдив, да упражнява медицинска професия в Република България за период от две години.

Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Медицинския одит, НЗОК и прокуратурата продължават, информират от здравното министерство.

Проверката идва след разкритията на "Господари на ефира" за шокиращи операции в онкодиспансера, при които са премахвани органи без нужда.

След извършената проверка Изпълнителна агенция "Медицински одит" е установила нарушения при лечението на осем пациенти,

свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

По-рано днес лекари, медицински сестри, персонал и пациенти на Комплексния онкологичен център в Пловдив протестираха срещу обвиненията срещу тях. Прокуратурата в момента проверява изнесените данни, вътрешната проверка не е установила никакво отклонение в онкологичната доктрина при извършването на операциите на петте анонимно цитирани в медията случаи.

Междувременно министър Москов изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев

и председателя на ОС в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

Преди малко повече от година отново имаше атака срещу онкологичния комплекс, който е най- голям в България.

Според водещи онколози от него, целта е да се отнемат

от тях пациенти в полза на частни болници. Лекарите са обидени. Те са силно огорчени и от факта, че в момента се подронва доверието на пациентите към тях, а то е особено важно в лечението на коварното заболяване.

България връща разследван за детска порнография британски пастор

Предишна новина

Делото "Червеи" започва на втора инстанция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.