МОСВ пак затвори ТЕЦ-а на Ковачки

МОСВ пак затвори ТЕЦ-а на Ковачки
ТЕЦ "Бобов дол", снимка: БГНЕС / архив

След разпореждане на прокуратурата за нова проверка на ТЕЦ "Бобов дол", собственост на бизнесмена Христо Ковачки, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) наложи отново принудителна административна мярка за спиране на дейността по съвместно изгаряне на биомаса в предприятието, става ясно от съобщение на ведомството.

Както "Правен свят" вече писа, на 31 март 2020 година Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" и да представи обобщен доклад. Проверката се наложи предвид голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

Във връзка с разпореждане на ВАП и заповед на министъра на околната среда и водите от  06.04.2020 г. експерти от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора извършиха комплексна проверка на дейността на ТЕЦ-а, която включва изпълнение на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци,  както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

В резултат на проверката са установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство.

Не отговаря на изискванията автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.

Констатирано е и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. 

Издадена е принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Още по темата

Лобист на Огнян Донев обвинена във всяване на паника, че няма лекарства, за да уреди производството на генерици

Предишна новина

Йоан Матев си отива вкъщи, но с гривна на крака

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.