МП хвана в лъжа затворник от Бургаския затвор – опитал да създаде COVID-скандал

МП хвана в лъжа затворник от Бургаския затвор – опитал да създаде COVID-скандал
Затоврът в Бургас, снимка: "Дарик радио"/архив

Бургаският затвор не е огнище на заразени от COVID-19. Това потвърди проверка на Министерството на правосъдието (МП) във връзка със сигнал до медиите на лишен от свобода, който се оплакал, че имало бум на заразените, била отказвана медицинска помощ, а инфектираните не били отделяни от здравите.

От резултатите от проверката на МП обаче излиза, че това не е вярно. „Ръководството на затвора в Бургас своевременно е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода“, констатира разпоредената от министъра на правосъдието Десислава Ахладова проверка.

Експерти от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е трябвало да установят фактите и обстоятелствата, свързани с лишените от свобода, заразени с COVID 19 в затвора и предприетите мерки от страна на ръководството на затвора от началото на 2021 г. до настоящия момент.

Резултатите са показали, че медицинското обслужване на лишените от свобода се осигурява в Медицинския център при затвора-Бургас от общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри. През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18. Активните случаи са 10, а едно лице е хоспитализирано  във външно болнично заведение. На 31 март 2021 г. ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

„Всички диагностицирани с COVID – 19 са изолирани за срок от 14 дни. Терапията на всеки от тях е назначена от лекаря. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни. До настоящия момент в затвора в гр. Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID – 19  от външни медицински специалисти, както и ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица“, гласят още изводите от проверката на МП.

Още по темата

Резидентът се отказа да претендира за свобода пред въззивния съд

Предишна новина

ВКС прати в затвора за по 8 години двама мъже за кражба на тръби oтпреди 10 години

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.