МП планува да закупи 2000 електронни гривни за осъдени и арестанти

МП планува да закупи 2000 електронни гривни за осъдени и арестанти
Очаква се до няколко месеца гривните да влязат в експлоатация, снимки: МП

Министерството на правосъдието (МП) търси средства, за да закупи общо около 2000 електронни гривни за мониторинг върху осъдени и обвиняеми, които търпят мярка за неотклонение "домашен арест, като част от проект за "Модернизиране на пенитенциарната система в България". Към момента ведомството разполага с 250 такива гривни. Това обяви на пресконференция зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. Наличните гривни са осигурени от международен консорциум, в който участва и израелска фирма. Цената на проекта е 1 341 572 лв.

Очаква се до няколко месеца гривните да влязат в експлоатация. Електронният мониторинг ще се прилага спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, спрямо лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка "домашен арест". Електронният мониторинг ще се контролира в Команден център при ГД "Изпълнение на наказанията", като гривните ще работят на радиочестотен и джипиес принцип.

"Гривната е достатъчно мека и еластична, за да е удобна на лицето, което я носи", каза Николай Проданов и уточни, че с гривната може да се спортува, да се вземе душ, и тя не пречи по никакъв начин. Зам.-министърът призна и че лично е пробвал такова устройство през лятото на тази година. "Носех я събота и неделя, информацията къде съм ходил беше пълна и много точна", каза Проданов.

За да бъде поставена такава електронна гривна, ще трябва писмено съгласие от съответното лице. Преценката на кого да се сложи устройството ще е на директора на затвора или общежитието и началника на областната структура на ГДИН, като ще се преценява и тежестта на извършеното от лицето деяние, стана ясно по време на пресконференцията.

По думите на директора на ГДИН Васил Миладинов ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите. "Електронното проследяване е значително по-евтино. Ползите от него са няколко - при прилагане на домашен арест се дава незабавна информация за наказания и спазването на мярката, спестяват се разходи и арестът няма да е пренаселен", каза Васил Миладинов.

Освен електронния мониторинг с помощта на проекта ще бъде изградено видеонаблюдение във всяка от 28-те районни служби на ГДИН. Ще бъдат закупени и "тийзъри", които ще се използват от мобилните екипи, които ще са в пряк контакт с електронно наблюдаваните лица.

Още по темата

В писмо до съдиите от СГС, кадровиците ги призоваха да спазват закона

Предишна новина

Общото събрание на СГС, което се оказа сбирка по интереси

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Бай Ставри | нерегистриран
  6
  0

  Първо гривната, а после и моите услуги може да пробва лично. Мераклия човек.

 2. 1
  Хе хе хе | нерегистриран
  6
  0

  Смешко. Гривнички, пръстенчета, бонбонки, близалки и залъгалки, че могат да управляват.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.