МП пусна промени в Наредбата за българското гражданство

МП пусна промени в Наредбата за българското гражданство
снимка:БГНЕС

Публикувани са за обществено обсъждане промени в Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство.

Настоящата нормативна уредба предвижда резервацията за дата и час за подаване на документи и провеждане на интервю за промяна на гражданство да става само чрез автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство". Към момента направените резервации са над 23 хиляди, като са запълнени всички дати до месец юни 2022 г. Режимът на работа на автоматизираната информационна система води до сериозно забавяне на процедурите и не създава по-добра регулация.

В същото време за лицата, живеещи в чужбина, е предвидена възможността да подадат документите си в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, а за лицата, живеещи в България, не е осигурено предимство за обслужване на място в Министерството на правосъдието.

Констатирана е невъзможността кандидатите за българско гражданство, които живеят в страната, да подадат в разумен срок подготвените от тях документи за производство по българското гражданство.

За преодоляване на този проблем бе пристъпено към изготвяне на настоящите промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство.

Кандидатите за промяна на гражданство, които са български граждани, граждани на държава-членка на Европейския съюз, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, както и чуждите граждани с разрешен статут на пребиваване в България, да могат да подадат своите документи на място в Министерството на правосъдието.

Поради установен голям брой чакащи за получаване на удостоверения за получено с указ българско гражданство, Министерството на правосъдието предприе изменения и във Вътрешните си правила. Така от 31 май 2021 г. бе допуснато, освен чрез предварително резервиране на дата и час през автоматизираната система, лицата да се явяват и лично на избрана от тях дата за да бъдат обслужени незабавно, вместо да чакат над десет месеца, за да получат издаденото им вече удостоверение.

Очакваният ефект от предприетите мерки е  оптимизиране на обслужването на кандидатите за българско гражданство, така че срокът на процедурата да се намали чувствително.

Още по темата

Защитата на семейството на Милен Цветков: Близките на Николов представяха нелепи версии

Предишна новина

Лаура Кьовеши в отговор на "Правен свят": Без независими прокурори няма независимост на съдебната система

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.