МС плаща над 3000 евро по дело пред ЕСПЧ за прекомерно бавно реституционно производство

МС плаща над 3000 евро по дело пред ЕСПЧ за прекомерно бавно реституционно производство

Министерският съвет одобри днес едностранна декларация за изплащане на обезщетение от 3 300 евро по дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за прекомерна продължителност на реституционното производство, дължаща се на неоправдано забавяне и бездействие на администрацията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Петимата жалбоподателите пред ЕСПЧ са наследили земеделски земи в землището на гр. София, които били колективизирани по време на предходния режим. През 1992 г. наследниците инициират реституционно производство. През 1995 г. поземлената комисия признава правото им на собственост, но приема, че той не може да бъда възстановен в реални граници и те следва да бъдат обезщетени по реда на Закон за собствеността и ползването на земеделски земи. Този акт е потвърден от съда и жалбоподателите се снабдяват с констативен нотариален акт за земята, възстановена. Тъй като имотът е във владение на трето лице обаче, легитимиращо се като негов собственик по силата на договор за продажба на търговско предприятие, жалбоподателите завеждат ревандикационен иск. Съдебното производство по този казус е все още висящо пред Върховния касационен съд. Така реституционното производство продължава над 28 години.

Повдигнатите в жалбата проблеми са предмет на добре установената практика на ЕСПЧ. Взимайки предвид практиката на Съда по сходни дела, българското правителство одобри едностранната декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Още по темата

Видеонаблюдение и колектори крадат лични данни

Предишна новина

Омбудсманът иска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.