Пак вкараха в парламента легендарния Закон за трюфелите

Пак вкараха в парламента легендарния Закон за трюфелите
снимка:БГНЕС

Легендарният Закон за трюфелите, който преди повече от година шестима депутати от Обединени патриоти внесоха за първи път в Народното събрание, но той така и не мина, е внесен отново в парламента.

В проекта има някои леки корекции по първоначалния вариант на текста на Обединени патриоти, но иначе отново процедурата по търсенето и събирането на трюфел съвсем скоро може да бъде изцяло законово регламентирана.

„Трюфелите са ограничени и бавно възобновяеми природни ресурси, поради което е необходима нормативна база, която да регулира и контролира потреблението и възпроизводството им. Необходима е държавна политика, която да регулира и подпомага производството и пазарната им реализация, предвид нарастващото им търсене в локален, национален  и европейски мащаб. Настоящата нормативна уредба не позволява да се съхраняват естествените находища, да се стимулира култивирането им и въобще да се реализира пазарния им потенциал“, пишат в мотивите си вносителите.

В проекта като важна част са уредени и сроковете за събиране на отделните видове трюфели, съобразно тяхното развитие и зреене, като в основната си част административно-наказателните разпореди са обвързани с нарушаване на сроковете и продажбата на неузрял трюфел. В проекта се уреждат и отношенията с други ползватели на същите площи. „Спецификата е, че трюфела расте под земята и се добива с помощта на специално обучени за целта животни /основно кучета/. Ползването на кучета обаче създава препятствия за извършване на дейността по развъждане, отглеждане и разселване на дивеч. В същото време в голямата си част естествените находища на трюфели са в горски територии, което пък следва да се съобрази и с ползвателите на дървесина. Що се отнася до находищата в земеделски площи, следва да се урегулират взаимоотношенията с арендаторите и земеделските стопани при отглеждане и прибиране на реколтата. Както е видно засягат се интереси на широк кръг субекти, въпреки, че на пръв поглед ресурса е специфичен и ограничен“, казва още мотивите. 

Формулирани са общи правила за издаване на разрешително за ползване на естествени находища. Предвижда се позволителните да се издават от органите, които упражняват правата на собственост върху съответната територия спрямо вида й (държавна горска територия, държавен поземлен фонд, урбанизирана територия, общинска собственост, частна собственост). Утвърждават се образци на позволителни и се предвижда възможност за електронно обслужване. За да се получи позволително е необходимо лицето, което ще добива да е придобило правоспособност. За ползване на трюфели се заплаща цена, определена съответно спрямо вида територия от министъра на земеделието, храните и горите или от общинския съвет, а за издаване на позволително се заплаща такса , определена с тарифа от Министерския съвет на Република България. Средствата от таксите постъпват в държавния бюджет. Цената за ползване, както и таксата за услугата се определят на база килограм трюфели. Изискването за полагане на изпит пък обосновава презумпция, че ползването и добива ще се извършват от лица със специфични знания и умения при съобразяване с правилата за защита на дивеча, опазване на горите, ограничаване на нерегламентирания добив на неузрял трюфел и познания на начините и методите, както и инструментите за извършване на добив.

Много важен аспект от проекта е въвеждането на регистрационни режими и изискване за отчетност на събраните количества. Предвижда се едно позволително да е за ограничено количество , като е предвидено търговците да водят дневник за изкупуване на трюфелите и по кое позволително какво количество са купили, така при регистрация в електронната система много ясно ще се проследи цялото движение на количествата и при наличие на неузрял трюфел ще се провери по веригата кой го е продал. Това ще доведе до защита на правата на събирачите на трюфели, чрез предотвратяване на монополни практики на изкупвачи и в същото време ще формира приход от такси и данъци. Таксата, която се предвижда като приход към държавния бюджет ще бъде определена от Министерския съвет след приемане на законовата делегация.

Предвиждат се административни наказания за унищожаване на естествени находища на трюфели, за осъществяване на дейност със забранени методи, забранени средства, в забранено време, забранено място, съответно за изкупуване, търговия и преработка на неузрял трюфел или такъв добит без надлежно разрешително. Ще се предвидят също и принудителни административни мерки. Глобите са съобразени с основния принцип за съразмерност и отчитайки стойността на ресурса. Спрямо средните цени на отделните видове трюфели и изискванията на браншовите организации за отделните видове нарушения и спрямо тежестта им се предвиждат санкции от 1000 лв. до 20000 лв.

Още по темата

Хакери от Северна Корея атакуват фирми, разработващи ваксина

Предишна новина

Окончателно: Борислав Николов е осъден на близо 13 години и половина за убийството на съпругата си във Варна

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #3 от "Лапсус калами. — Грешка на перото. | нерегистриран":
  Закон за трюфелите, внесоха в Народното събрание шестима депутати от Обединените идиоти :
  ВНОСИТЕЛИ :
  АЛЕКСАНДЪР НИКОЛАЕВ САБАНОВ
  ДЕАН СТОЯНОВ СТАНЧЕВ
  КРАСИМИР ИЛИЕВ БОГДАНОВ
  ЮЛИАН КРЪСТЕВ АНГЕЛОВ
  МИЛЕН ВАСИЛЕВ МИХОВ
  СТОЯН РАДКОВ БОЖИНОВ
  АЛЕКСАНДЪР МАИРОВ СИДИ
  МАРИЯ ЙОРДАНОВА ЦВЕТКОВА
  Лапсус калами. — Грешка на перото. Законопроект за трюфелите внесоха в Народното събрание шестима депутати от Обединени патриоти.

  Прегледай номерацията на коментарите под статиите и ще откриеш, че познанията за броенето придобити в 1 клас са от друго измерение и не важат за този сайт!

 2. 3
  Лапсус калами. — Грешка на перото. | нерегистриран
  2
  -1

  Закон за трюфелите, внесоха в Народното събрание шестима депутати от Обединените идиоти :
  ВНОСИТЕЛИ :
  АЛЕКСАНДЪР НИКОЛАЕВ САБАНОВ
  ДЕАН СТОЯНОВ СТАНЧЕВ
  КРАСИМИР ИЛИЕВ БОГДАНОВ
  ЮЛИАН КРЪСТЕВ АНГЕЛОВ
  МИЛЕН ВАСИЛЕВ МИХОВ
  СТОЯН РАДКОВ БОЖИНОВ
  АЛЕКСАНДЪР МАИРОВ СИДИ
  МАРИЯ ЙОРДАНОВА ЦВЕТКОВА
  Лапсус калами. — Грешка на перото. Законопроект за трюфелите внесоха в Народното събрание шестима депутати от Обединени патриоти.

 3. 2
  Б | нерегистриран
  2
  -1

  Чекай бе 1 ви Много ти е бедна фантазията Шъ има и закон според моя вътрешна информация която разбира се няма как да издам щото ми я пуснаха в пощенската кутия на флашка Та щяло да има закон скоро обнародван там където трябва за снежинките На снежинките ще им бъде забранено да кацат изобщо по тези изконни еврейски места и изрично ще бъде записано в закона че който спомене думата снежинка ще бъде най позорно глобен със 100 000 000 шекела или равностойно на едно популярно нощно шкафче Ако трябва вземайте бързи кредити или нещо по програма 60 на 40 80 на 20 или нещо от Еврейските фондове но се пригответе Знае ли се кога ще кажете Снежинка или Калинка недайс е Боже ПКП или Тиквун все думи забранени със закон

 4. 1
  А за манатарката кога? | нерегистриран
  5
  -1

  Господи, защо ни мъчиш? Закон за трюфелите! Ще следва такъв за кИфтетата, за бананите, за тоалетната хартия . .. нескончаемо писане на безполезни глупости.
  Колко много неща могат да се съберат в един общ закон и за колко неща пък закони изобщо не са нужни...
  Но така е - кипи безсмислен труд! Държавата у нас гледа да обхване и това, къде си държиш безопасните игли и копчетата и как ги шиеш на гащите си.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.