Мутафчийски: И на политиците не е лесно да вземат непопулярни решения, благодаря на правителството


На редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че увеличаващият се брой на заразените и хоспитализираните с Covid-19 води до вземането на решения за въвеждане на непопулярни мерки.

Ръководителят на Щаба оповести данни за разпространението на вируса, като посочи, че в Гърция общият брой на случаите достига 2207, 105 са починалите;

в Сърбия  - 5318 случая, 103 починали, като новите случаи само за един ден са 445;

в Северна Македония има 1081 случая, от които 46 новите, а 107 са смъртните случаи;

в Турция новите случаи са 4801, като смъртността е доста висока  - 125 души само за денонощието.

С изключителна тревога наблюдаваме и Азия, отбеляза проф. Мутафчийски:

"В Япония след затишие има 605 нови случая, вчера бяха над 900, 12 са новите починали; в Сингапур в последните три дни - първоначално бяха около 380 новите случаи, вчера бяха над 480, а за последните 24 часа са 728 нови случая".

"Съединените щати бележат много висок ръст  - 29 хил. души са за последното денонощие, а починалите са 2174. В Германия са около 3000 новите случаи, 248 са починали за последното денонощие, а почти идентична е ситуацията и в Испания, във Франция са  17164 новите случаи, 753 са починали".

"Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция за намаляване  - 2,182 милиона са случаите, установени досега в света, смъртността е 95 хил. души, като само за последното денонощие новите случаи са 145 хиляди.

Това довежда до изключително непопулярни решения", отбеляза Мутафчийски, като припомни, че е наложено затваряне на София от полунощ. Той отбеляза и строгите ограничителни мерки в другите страни на Балканите:

"В Гърция, знаете, че има забрана въобще за излизане през тези празнични дни, в Сърбия също е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград, в Северна Македония също изключително непопулярни и тежки мерки за населението. Но явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, които им носят политически негативи, но все пак се вслушват в гласа на експертите и бих казал в гласа на разума в такава една ситуация. За което и ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе и нашето правителство вчера", обобщи Венцислав Мутафчийски.

Блокада на София до второ нареждане

Предишна новина

Фандъкова: Движението в София е свободно, градските линии до крайните квартали работят нормално

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.