МВР призна, че не е иззело оръжие на убийство


МВР е пропуснало да изземе пистолета на Венцеслав Василев, с който той застреля съпругата си Елена в столичния квартал "Лагера", призна главният секретар на ведомството Младен Маринов. Разрешителното за оръжието е изтекло още през 2008 г., но 9 г. никой от МВР не си е направил труда да провери и да се задейства.

"Естествено, това е пропуск, че оръжието не е било върнато, след като е изтекло разрешителното. В случая има пропуск на служител, който е трябвало да направи мониторинг на изтеклите разрешителни и да предприеме действия за прибиране на оръжието служебно", заяви Маринов. Вътрешният министър Валентин Радев пък обеща, че виновникът ще бъде наказан. МВР от много време мълчи по случая с убийството на Виола Николова от приятеля й Стефан Станев. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров предложи да бъдат наказани полицаите, които са бездействали по жалбите срещу Станев. Радев само заяви, че случаят се проверява.

При убийството на Елена Василева обаче има още по-голям пропуск, тъй като самата тя многократно е сигнализирала, че съпругът й е въоръжен и заплашва да я убие. Положението се утежнява и от миналогодишната проверка на разрешителните за оръжия. Тя бе разпоредена от прокуратурата и извършена от МВР. И въпреки че бяха установени множество изтекли разрешителни, никой не реагира. Сега Маринов е наредил нова проверка.

Василев се предаде сам веднага след убийството и оттогава е в ареста. Той се опита да си издейства да бъде пуснат с аргумента, че е тежко болен и трябва да се лекува. Съдът му отказа. "И до момента извършителят не се разкайва за постъпката си, напротив, казва, че е удовлетворен", заяви Маринов.

БЕЗ КОНТРОЛ

Контрол върху огнестрелните оръжия у нас няма, установи м.г. проверката на прокуратурата. Всеки може да се сдобие законно с пистолет, пушка и дори картечница, стига само да заяви пред властите, че е застрашен и трябва да се самоохранява. Когато се иска оръжие за самоохрана, никой не проверява дали конкретният човек реално е застрашен. Вярва се само на заявеното от него. От прокуратурата установиха, че един и същи човек притежава 17 оръжия, сред които и картечница.

Пловдивски полицаи излизат на протест, искат по-високи заплати и нов Закон за МВР

Предишна новина

Петко Стрелеца съди съседка за показания Според мъжа от Лясковец комшийката излъгала, че видяла как застрелва барета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.