МВР слага край на полицейската каторга по границата


Ще се назнават нови граничари

След инцидента в Горно Ябълково, при който загина полицай, а шефът на Гранична полиция подаде оставка, МВР изтегля служителите си от най-рисковите райони. Над 100 души от проблемните участъци в Малко Търново и Средец вече няма да патрулират там.

В пет общини край границата ще се строят 110 километра нови пътища за над 2 милиона лева, за да се пътува по тях безопасно. Специален вицепремиер ще отговаря за екшън плана на държавата срещу огромния миграционен натиск по границата. През 2015 г. ще строи нова ограда, която ще е над 130 километра.

Директорът на Гранична полиция подаде оставка по морални причиниВътрешният министър даде висока оценка за професионалните качества на Захарин Пенов

Граничарите вече ще патрулират не на браздата, а в райони, където пътищата се безопасни. С пътя до поста, смените им стигат до 16 часа на ден. А инцидентът край Горно Ябълково е бил предизвестен, обяви тази сутрин по bTV представител на синдикатите.

От МВР ще поискат пари за нови коли и техника. Ще се назначат и още 700 граничари, които да заместят полицаите, командировани от провинцията.

Полицаите - съвременни роби, изпълняващи труд, наложен със заповедРаботещите в системата на МВР заговориха открито за условията, при които работят

"Те не са подготвени за справяне с такъв миграционен проблем. Огромен проблем има заради това, че вътре на територията на страната оголваме полицейското присъствие", посочи силовият министър Веселин Вучков.

97 милиона лева ще струват новите мерки по границата, изчисли вътрешният министър. Той разкритикува колегите си от военното министерство: "За мен е необяснимо как армията ще си стои в казармите, ще притежава добра техника и в същото време да не ни оказва никакво съдействие на границата".

От Министерството на отбраната заявиха за bTV, че са предоставили на полицаите 125 големи палатки, походни маси, столове и печки на полицаите. Военното ведомство напомня, че закон границата се охранява не от него, а от МВР.

Утре ще стане ясно кой от действащите в момента вицепремиери ще отговаря за плана, който трябва да овладее миграционната криза по границата ни.

Междувременно правителството освободи от длъжност досегашния председател на Агенцията за бежанците. На мястото на Николай Черпанлиев е назначен сегашният му заместник Васил Върбанов, който ще изпълнява длъжността временно, до назначаването на титуляр.

Взривиха кораба на бургаски бизнесмен край Равда

Предишна новина

В Софийския градски съд не знаят по колко дела за несъстоятелност са назначени временни синдици като обезпечение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.