МВР стриктно пази живота на екипа на „Антикорупционен фонд“

МВР стриктно пази живота на екипа на „Антикорупционен фонд“
Кола на МВР практически денонощно пази членовете на "Антикорупционен фонд", снимка:"Правен свят"

МВР стриктно пази членовете на екипа на организацията „Антикорупционен фонд“ от заплахи за живота и здравето им, констатира „Правен свят“.

Екип от полицаи практически денонощно патрулира пред сградата, в която се намира офисът на организацията и редовно проверява и вътрешността на входа на зданието за опасности.

Преди около месец стана ясно, че прокуратурата е назначила охрана на бившия журналист от „Капитал“ Николай Стайков, който в момента работи за „Антикорупционен фонд“.

От държавното обвинение тогава съобщиха, че в постановлението на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в Софийската градска прокуратура, считано от 03 юли 2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Стайков, само че бе уточнено, че става дума за домашния му адрес. Причината за назначената охрана е подаден от самия него сигнал до полицията за заплахи по телефона, преди организацията, в която в момента работи, да публикува поредния си материал. Според оплакването на бившия журналист, къщата, в която живее заедно със семейството си, пък била замеряна с яйца.

„Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания“, обявиха от прокуратурата преди около месец.

Сега обаче, проверка на „Правен свят“ установи, че патрулен екип на МВР има и пред сградата на „Антикорупционен фонд“, като се предполага, че тя е осигурена по сигнали или и на други членове на организацията за заплахи, или придружава Стайков до работното му място. Впечатление направи, че полицейската кола паркира пред офиса на организацията преди 8:30 ч. сутринта и остава до вечерните часове, като дори служител на МВР регулярно проверява физически стълбите към помещенията.

Все още няма данни полицаите да са констатирали конкретни заплахи.

Калина Чапкънова става говорител на Прокурорската колегия

Предишна новина

Радев наложи вето върху разпоредби от Закона за подземните богатства

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.