МВР трудно ще контролира "домашния арест" в ромската махала на Пазарджик

МВР трудно ще контролира "домашния арест" в ромската махала на Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Полицията трудно би могла да контролира мярката за неотклонение "домашен арест" в ромската махала в Пазарджик и затова освободените от ареста подсъдими за проповядване на радикален ислям трябва да се върнат зад решетките.

Това е един от мотивите, с които Окръжната прокуратура в Пазарджик протестира определението на съда от миналата седмица, с което 7 подсъдими по делото за "rадикален ислям" бяха пуснати под "домашен арест".

По-леки мерки Окръжният съд в Пазарджик определи за Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев-Малкия Ремзи, Александър Иванов-Банго, Орхан Бързак и Ненко Щерев-Яшко. Те са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропоганда на война.

Според прокуратурата за всички тях има реална опасност да се укрият, тъй като често пътуват зад граница и имат познанства и връзки в Австрия и Германия.

В протеста на прокуратурата е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори от затвора, за което има представени по делото справки от ДАНС. В иззетите от задържаните при претърсванията в килиите мобилни телефони имало джихадистки снимки, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози, посочиха от прокуратурата.

Преди година на съд бяха пратени 14 души за проповядване на радикален ислям и пропаганда за война.

Ангел Симов-Айри е обвинен, че е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяването на книгата "Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване), както и с муджахидински жест с показалеца на ръката (изправен и насочен нагоре показалец), изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. През профил в интернет и видеоклип на фона на знамето на "Ислямска държава", както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава" на сватба, Симов е пропагандирал за война.

Светослав Манчев-Зекерия също е обвинен за разпространяване на книгата "Науакиду`л Ислям и показване на муджахидински жест с показалеца на ръката. В интернет е разпространявал и лични снимки със знамето на "Ислямска държава", снимка на дете с черна лента с муджахидински символ и колажи с военно агитационно съдържание и знамето на "Ислямска държава", с което е пропагандирал за война.

Ерджан Смаил пък е организирал проповедите на Ахмед Муса в Пловдив и също показвал муджахидински жест. Обвинението му за проповядване за война се изразява в продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава". В дома му имало две знамена с логото на "Ислямска държава", които били изложени на видно място.

Същите обвинения са повдигнати на Рангел Илиев-Малкия Ремзи, Орхан Бързак и Ненко Щерев-Яшко. Александър Иванов-Банго осигурявал излагането на показ на 3 знамена на "Ислямска държава" в Пловдив, като е обвинен и за държане без разрешително на бойна пушка "Щайер – Манлихер" модел "М95" и  боеприпаси.

И затворници осъдиха България - наказали ги заради оплакване

Предишна новина

Турция дерогира ЕКПЧ по време на извънредното положение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.