МВР защити полицаите от протестите - ще разследват провокаторите, обиждали и нападали органите на реда при блокадите

МВР защити полицаите от протестите - ще разследват провокаторите, обиждали и нападали органите на реда при блокадите
Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, снимка:БГНЕС

Професионалното ръководство на МВР категорично застава зад действията на полицейските служители, които гарантират реда и гражданския мир.

Във връзка със зачестилите през последните дни случаи на провокации, груби обиди и агресия от страна на протестиращи граждани срещу полицейски служители, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов заявява:

"Професионалното ръководство на МВР категорично застава зад действията на полицейските служители, които гарантират реда и гражданския мир във всички райони на страната, в които малки групи граждани се опитват незаконно да блокират пътища и да възпрепятстват свободното придвижване на всички останали български граждани. И на пътя, който свързва Стара Загора с магистрала „Тракия“, и на магистрала „Марица“, и на магистрала „Струма“ и пътя за Гърция в районите на Благоевград и Кресна, наши колеги бяха обект на безпрецедентна агресия по време на нерегламентирани протестни мероприятия. Български полицаи бяха обиждани по най-циничен и вулгарен начин от лица, които претендират, че протестират в защита на демократични ценности и граждански права".

Той увери колегите си, че нито един случай, при който, по силата на служебното им положение, те са били принудени да търпят агресия и обиди няма да бъде оставен без разследване на действията на провокаторите. "След събиране, обективиране и документиране на доказателствените материали, те ще бъдат изпратени на съответните прокуратури за произнасяне относно грубите закононарушения, извършени от тези лица. Уверявам Ви, че професионалното ръководство на МВР няма да допусне провокацията, обидите и агресията спрямо български полицаи да останат ненаказани съгласно разпоредбите на българските закони. В заключение, изказвам личната си благодарност на всички полицаи за самообладанието и отговорността, с които изпълняват своите конституционни задължения по запазване и гарантиране на гражданския мир в страната. Благодаря им и за това, че с цената на лишения за техните собствени семейства, те не позволяват български граждани да се изправят едни срещу други", заяви още главен комисар Ивайло Иванов.

Междувременно, под надзора на Софийската районна прокуратура СДВР извършва проверки на обстоятелства около получени сигнали за бити граждани и журналисти по време на конференцията на ГЕРБ в София Тех Парк в сряда.

Според данните до момента, през днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред. В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието. Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него.  

Предприети са  оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите.

Прокуратурата в Русе проверява Дом за възрастни хора след огнището на COVID-19

Предишна новина

Дончев: Вариант е и оставка в края на септември

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 4
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  -3

  Полицията противоправно и незаконно не изпълнява задълженията си по чл.2 , чл.3 ал.1 т.1, т.2, т.5 и т.8 и чл.31 от ЗМВР във вр. с чл. 6 ал.1 т.2, т. 7 и т. 8 , чл.14 ал.1 и ал.2 т.5, чл. 30 ал.1 т.2 и т.5 , чл.30 ал.1 и ал.2 т.2, т.3 и т.4 от ЗМВР. Следователно- спокойно може да й се потърси отговорност по чл. 1 и чл.2в от ЗОДОВ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.