Н. Пр. посланик Херо Мустафа: Корумпираните във властта без визи за САЩ


САЩ ще използват "инструменти със зъби", за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Сред тях ще бъде и отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. Това заяви Н. Пр. Херо Мустафа по време на публична лекция на тема "Българо-американските отношения в следващите 30 години" в столичния хотел "Балкан".
 
Тя се позова на един от инструментите в американските закони, който позволява на държавния секретар да откаже достъп на официални лица и близките им, ако има доказателства за участието им в корупция в особено големи размери. На форума присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, Симеон Сакскобургготски. "Освен, че ще насърчаваме прозрачността, трябва да се защити свободата на медиите и уважението към малцинствата и техните гласове, защото когато гражданите имат вяра в правителството и институциите, България може да достигне пълния си потенциал", каза още Н. Пр. Мустафа.
 
Дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В тази насока в София се очаква специален съветник от Департамента по правосъдие, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона, борбата с корупцията и малцинствата. Тя заяви, че се гордее и със здравите американо-български взаимоотношения в сферата на икономиката.
 
"През последните 30 години станахме свидетели на възраждането на България от руините на комунистическата планова икономика, изграждането на процъфтяващ информационно-технологичен сектор и огромните ползи от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании", каза Н. Пр. Мустафа. По думите є американските фирми са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин са създадени над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременото земеделие, което нарежда Съединените щати сред първите шест държави, инвестиращи в България.
 
"Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда долара, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии", допълни дипломатът. Тя обяви, че в следващите месеци ще има среща на българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица.
 
"Готова съм да задавам трудните въпроси, за да постигна положителна промяна", заяви още тя.
 
Посланик Мустафа определи срещата на премиера Борисов с президента Доналд Тръмп, като "историческа": "България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения", каза тя. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион.
 

Българска банда изобрети микрокрадец на кредитни карти

Предишна новина

Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, ще бъде използвана за политически поръчки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.