На какво основание и с каква цел полицията записва лични данни на протестиращи?

На какво основание и с каква цел полицията записва лични данни на протестиращи?

Участници в антиправителствените протести се оплакаха от поголовни проверки на лични документи и записване на лични данни от полицията по време на последните активни протестни действия на 11 и 12 ноември в София. По този повод граждани са се обърнали за помощ и към Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ), която от своя страна е изпратила заявление по Закона за достъп до информация до вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Според информация на ПДИ от граждани, полицейските органи са записвали данните от документите им за самоличност, без да бъдат съставени на място протоколи за предупреждение или актове за извършени административни нарушения. От фондацията са поставили 5 въпроса на МВР-шефа, като на първо място питат кое е правното основание, на което полицаите записват личните данни на гражданите при проверки на документи за самоличност и в кои нормативни актове е предвидено то.

От Йовчев се очаква да отговори и каква е целта на записването на данни на гражданите при проверки на документите им. ПДИ се интересуват и как се обработват личните данни на гражданите, записват ли се данните в отделен регистър, кой е той и за какъв срок се съхраняват. От организацията са поискали информация и за получателите, на които могат да бъдат разкривани събраните лични данни, както и за правото на достъп и на коригиране на събраните лични данни.

Заявлението за достъп е подадено от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева, която уведомява Йовчев, че очаква да получи информацията в законоустановения 14-дневен срок.

Още по темата

Борисов ли е виновен за "Мишо Бирата"?

Предишна новина

ВАС отхвърля като неверни твърденията за нарушения на случайното разпределение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.