На кого да вярваме – на международните пазари или на Нострадамус?

На кого да вярваме – на международните пазари или на Нострадамус?

Новият Нострадамус*: "Трябва да се емитира веднага нов дълг, и то от поне 5-6 милиарда лева, за да се успокоят хората. Катастрофата се превърна в бедствие." (27 юни 2014 г.)

След такова изказване как обикновеният човек да не хукне към банките да си тегли парите – ами, ето на - именно Нострадамус казва, че катастрофата се е превърнала в бедствие. Нострадамус казва, че, докато няма 5-6 млрд. от МВФ, хората не могат да бъдат спокойни. И, естествено, те не са спокойни.

Възниква въпросът как една катастрофирала и бедстваща държава преди дни вече емитира нов дълг** с лихва от 3% - най-ниската в българската история? И тази ниска лихва е определена от най-големите международни банки и международни пазари. Но, всъщност, могат ли да се мерят с Нострадамус няколко световни банки и инвеститори, макар и с бюджети по-големи от българския?

Валутният резерв, наличен в БНБ, е в размер на 27 млрд. лева – това е 90% от размера на държавния бюджет за 2014 г., цифра, за която огромната част от държавите по света могат само да мечтаят.

Европейската централна банка неотдавна въведе като регулация изискването капиталовата адекватност за европейски банки да стане най-малко 8%, а в България тя е средно към 20%. Защо при такива превъзходни цифри за банковата ни система хората са убеждавани да се чувстват несигурни?

В такъв случай, причините за тегленето и от КТБ, и от ПИБ, са изцяло резултат от преднамерени действия, изказвания и, естествено – последвалите слухове и злоупотреби, с цел разчистване на сметки. Българските правоохранителни органи трябваше да действат много по-внимателно, когато става въпрос за банки. Естествено, че хората масово ще хукнат да си теглят парите след показни обиски, обвинения в опит за убийство и няколко целенасочени изказвания – всичко това обилно отразено в медиите. Години наред никой не забелязвал какво правели шефове на "Банков надзор" по отношение на една неслучайна банка и изведнъж – точно в даден момент - се разбрало.  

Не може личните интереси до такава степен да се изкарват напред, пък ако ще България и спестяванията на хората да отидат по дяволите. Не може политически изявления да се мотивират единствено от желанието да вземеш властта, без оглед на това какво ще се случи с хората и с държавата.

И възниква логичният въпрос защо правоохранителните органи допуснаха това да се случва. Защото sms-ите и останалите действия са само една последица, станала възможна от вече създадения проблем с бездействието на държавата и естествено последвалите слухове.

Възниква и въпросът защо правителството и БНБ не направиха категорични изявления, че гарантират на 100% всички права на граждани и фирми по отношение на банките, преди да се стигне до опашките и настъпилите вече вредни последици? Правителството и БНБ имат ресурс всеки ден да заявяват, че гарантират всички права на граждани и организации към банките. И трябва да бъдат много по-категорични и много по-безкомпромисни.

-----

"Вече се сбъднаха всичките ми най-черни предсказания за държавата. Страхувам се да не ми излезе един прякор – Нострадамус". Това заяви в петък, 27 юни, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента след консултациите за предсрочните парламентарни избори. След което продължи: "Трябва да се даде мандат за преговори с Валутния фонд, сега вече парламентът трябва да работи този един месец и да се направят всички законодателни неща, включително да се емитира веднага нов дълг и то от поне 5-6 милиарда лева, за да се успокоят хората. Катастрофата се превърна в бедствие.

** Със сегашния заем, отпуснат преди дни, не се увеличава държавният дълг, а се погасява друг заем, отпуснат преди години.

Още по темата

ДАНС задържа още две лица в София за провокиране на банковата паника

Предишна новина

Наложително е да се въведе обучение по медицинско право

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#9] от "Може ли по сегашния НК да се потърси отговорност от тези, които с говорене и действия предизвикаха паниката в КТБ и ПИБ?":  Дебеланкото отдавна е в рекламата на вещите адвокати , по предплатена поръчка на всички , чийто интереси трябва да обслужи идеята за говорене и гражданския контрол върху банките.  Страх ги е, защото се вижда ,че всички опити да се замаскират с разни одити, надзори и незнам с още там безчет никому ненужни от гледна точка на неефективността хартийки, пропадат и не дават резултат. Ако се друпне килима, може да се окаже ,че вместо под , отдолу зее цяла пропаст. За това се чудят как, по какъв начин и забележете ,предварително да затворят устата на обществото и да поставят в изолатора гражданския контрол. Така , те очевидно ни казват, не рушете въздушните кули, защото ако изчезнат тези несъществуващи кули, ще ви съдим за ...... каквото си искаме

 2. 10
  | нерегистриран
  0
  0

  Един в разговор с друг.

  -Алоо! Здрасти! Искаш ли да се върнеш на бял кон като спасител? И да имаш пълно мнозинство?

  -Искам!!!!

  -Значи разклащаш банковата система. Още утре обявяваш, че онези, знаеш кои, както са тръгнали ще фалират банките. Разбра ли?

  -Разбрах!

  -Намери си и помагачи. Парите от мен.

  -Имам такива. Лекето ми е длъжен.

  -Кажи по медиите, че трябва спешно да изтеглят от МВФ 5-6 милиарда. Не че трябват, ама после ще ги изкараш виновни за кризата.

  -Добре, де, ами после какво ще правя с такъв дълг?

  -Спокойно. Ще ти уредя поне 10 млд от Фонда, с които ставаш бетониран във властта. Пък като слезеш, нека и правнуците им да плащат, тяхната мама глупава! Важното е ние с теб да сме добре.Искаш ли?

  -Искам!!!!

  -Кажи още, че си колега на колега на Баба Ванга. Ясно?

  -Ясно.Как е в Пратера?

  -Гледай си там работата и не задавай тъпи въпроси. Имам милиарди да харча от Курв.....та Ти Банка и нямам време да отговарям на тъпотиите ти.Айде!

 3. 9
  Може ли по сегашния НК да се потърси отговорност от тези, които с говорене и действия предизвикаха паниката в КТБ и ПИБ? | нерегистриран
  0
  0

  Сутринта по телевизиите адв. Марковски лансира тази идея. Какво мислите? Вижда ми се пресилено.

 4. 8
  Защо се процедираше по различен начин към КТБ и ПИБ | нерегистриран
  0
  0

  Какъв беше проблемът държавата да сложи депозит и в КТБ както направи с ПИБ. Или това зависи от обстоятелството кого са решили да унищожат?

 5. 7
  Политици и прокурори - малко по-отговорно. | нерегистриран
  0
  0

  С тези непремерени изказвания и действия нанесохте дългосрочни вреди на държавата.

 6. 6
  RONI | нерегистриран
  5
  0

  Покрай опитите за дестабилизация на финансовата система и особено след кашата, която забърка с непремерените си изказвания Бойко Борисов се откроиха две тенденции. Едната засяга лично Борисов, а другата – цялото общество и медиите. И понеже втората е много по-важна, си заслужаваше да се научи истината такава каквато е. Защото именно изкуствено създадената криза предизвика небивал изблик на … откровеност. Изведнъж всички – и медии, и политици (с изключение само на Бойко Борисов), и експерти в един глас откриха, че България е страна със завидно финансово състояние. При все , че месеци наред премиерът и министрите и PR- те на правителството обясняваха, че държавата се развива нормално, но им отвръщаха с нови и нови атаки в телевизии и вестници. Сега всички говорят за стабилност, сякаш тя се подразбира и е дар от бога! Така, в самия край на своето управление, правителството на Пламен Орешарски получи, волно или неволно, признание за успеха си в провежданата от него икономическа и финансова политика. Между другото, страничен ефект от това признание е, че следващото правителство, което и да е то, няма да може да се оправдава с лошо наследство, просто защото наследството по-скоро е добро! Или е лошо? Ако хората в България безкритично слушат Бойко Борисов и неговите глупости за някакви съществуващи само в главата му милиарди от МВФ, тогава и кризата, и последиците ще са си за тяхна сметка. Този път обаче даже троловете на ГЕРБ във Фейсбук бяха покъртително безпомощни с опорните си точки. Може би се усетиха, че покрай глупостта на Вожда, ще го отнесат индианците! Така, искрено и лично, лъсна тенденция номер едно – Бойко Борисов и държавност са две абсолютно несъвместими понятия. Понеже напоследък той беше на крачка от признание за някаква, провеждана от него държавническа политика, имаше опасност “докторът на науките” даже и да си повярва. Лице, което е в разгара на финансова криза, заплашваща интересите на милиони хора и е в състояние да пренебрегне националните интереси, в името тяснопартийни цели, не може да бъде държавник! Съмнително е даже дали е лице! Или друга (НЕлицеприятна) част от човешката анатомия! Антон Луков

 7. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#1] от "нормалния":  Отвратителен цинизъм и върха на наглостта е идентифицирането на интересите на Доган, Пеевски, Цветан Василев, Ивайло Мутафчиев, Цеко Минев, Петя Славова и всички останали феодали, с националната сигурност. Все едно Обама да излезе и да посочи интересите на Коза Ностра с националната сигурност на САЩ. Тази държава наистина е държава на мафията.  Защо не си задоха въпроса и коментарите, че такъв проблем не съществува в банките с чуждестранен капитал.  И защо е толкова различен подхода към КТБ и към другите български банки. Как и по какъв критерии разграничиха правата на вложителите в КТБ от правата на вложителите в другите банки.  И не на последно място, защо държавната помощ трябва да отиде в подкрепа на банки, които от 2008 година, дерибействат в пълния комфорт на безконтролност, основан на чудовищния текст на чл.417, т.2 ГПК.  Е това наистина е върха на консолидацията на мафията - потици, държавници, магистрати и капитал.

 8. 4
  МВР, ДАНС и прокуратурата да установят кой точно с изказванията си и действията си предизвика затварянето на КТБ | нерегистриран
  6
  0

  Защото няколко души направиха такива изявления - че КТБ дължала млр. и половина необезпечени, направиха се тарашения - по "случайност" в сградите на КТБ, повдигнаха се умишлено необосновани обвинения за убийство. Медиите обилно отразяваха тези изказвания и действия. Защо нищо не се прави срещу виновните?

 9. 3
  На очите си ли да вярваме или на Нострадамус | нерегистриран
  9
  0

  Естествено на Нострадамус - стига да си достатъчно тъп. С очите си виждаме, че всички международни пазари изкупиха за 30 мин българските облигации с рекордно ниската лихва от 3%. А колкото по-ниска е лихвата, толкова в по-перфектно финансово състояние е държавата. Е, Нострадамус е на обратното мнение, щото той мисли само за себе си.

 10. 2
  Мноого готино | нерегистриран
  6
  0

  Най -после се видя истинският лик ва Новият ноострадамус - да дрънща абсолятно неверни работи без да го е грижа какво ще се случи със спестяванията на хората - важно е той да вземе властта. Нострадамус е много точно име за него.

 11. 1
  нормалния | нерегистриран
  3
  0

  Тези дни сме свидетели на мощната офанзива на българската мафия по всички направления. За какво всъщност иде реч. Цветан Василев се реши да говори за системата и веднага бе смазан в икономически план - без опело и без каквито и да са обяснения. От няколко дни , същите тези -социолози, политолози , държавници - министрески съвет и президентство, политици и парламентаристи, журналисти и цялата кръчма , вече 25 години на софрата и подаянията на мафията, се втурнаха да защитават статуквото на феодалния модел зададен през 1989 год. И върхът на този цинизъм се състои във въздигането на феодалния модел в национална сигурност. А може и да са прави - защото става дума за ДЪРЖАВАТА на МАФИЯТА.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.