На политически хулигани държавата не дължи нищо - още по-малко главен прокурор


Един протест пред ВСС отново потопи "разградското дясно" в блажена носталгия по едно ДАНС-ово лято.
 
Редно е още преди да е свършил блаженият им сън да им се напомни, че имаше една стара приказка за стомната. Ако им е минавал номерът на прокопиевци друг път да си слагат на постове я министри, я президент, я журналисти, я посланици, този път им е третият и стомната им се счупи. Нито капиталци, нито христоивановци и разните там гурута на обществена съвест ще успеят да извият ръцете на прокурори, следователи и съдии, както са свикнали да правят досега. Няма да им се сбъдне детската мечта да лепнат щампата за Пеевски и върху Гешев. 
 
Клише е, ресто.
 
Пък и насреща си нямат плашливи политици или зависими магистрати. Ако ще и всички сороски грантове да потекат към анархистите с яйцата пред ВСС. "Умните и красивите" този път нямат думата и никой не им дължи нищо, понеже не било по вкуса им момчето от крайния квартал. 
 
Ако ще и всички павета да изровят от площада, съдебната власт е тази, която ще си избира главен прокурор, не Прокопиев, нито пък проваленият му правосъден министър Христо Иванов, нито зелените кресльовци или "бойците" на избягалия банкер. ВСС препитва, ВСС решава - по вече утъпкан път и по строго разписани правила. 
 
Насред всичката тази институционалност по избора на главен прокурор, заложена в закона, насред възмущението на самите магистрати от недопустимия натиск върху ВСС, на фона на запазена дистанция от премиер, президент, парламент, както е редно, най-малобройният кръжец в държавата вдига шум до бога, обратно пропорционален на бутиковата му бройка. И понеже се е ошлайфал в извиването на ръце, в заплашването на институции и в доносите до Брюксел, отново прибегна до добре познатия сценарий да подвежда редовите граждани, че уж се бори за правда и демокрация.
 
Правдата на прокопиевци е ясна - техен човек за главен прокурор, за да се спасят от закона и да "пращат в Сибир" всички неудобни, както се заканваха. Защото крякащите пред ВСС днес, които мереха с камъни, кълняха и бутаха защитниците на Гешев от контрапротеста, са нищо повече и нищо по-малко от политически хулигани. На които едно общество, което иска да живее по правилата и законите на държавата, не дължи нищо. Още по-малко пък главен прокурор.
 

Как Христо Иванов (ще) подкрепи кандидатурата на Иван Гешев*

Предишна новина

Зависима ли е българската прокуратура? Не, защото е в съдебната, а не в изпълнителната власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.