На първо четене: Одобриха възможността за електронни съдебни дела

На първо четене: Одобриха възможността за електронни съдебни дела
снимка:БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързани с възможността за електронни съдебни дела и получаването на съобщение и призовки по електронен път.

Законопроектът цели обезпечаване на въвеждането единната информационна система на съдилищата, както и функционалностите на Единния портал за електронно правосъдие. Новите текстове дават възможност да се извършват процесуални действия в електронна форма и да се изготвят електронни съдебни дела, а порталът ще бъде достъпен след първоначална регистрация. Там участниците в съдебното производство ще могат да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително да бъдат уведомявани за определени процесуални действия. 

Предвижда се чрез Единния портал за електронно правосъдие да се връчват и призовки на кредитни и финансови институции. 

Адвокатите пък ще се регистрират в портала и ще трябва да поддържат профила си.

Правят се поправки и в Закона за здравето, с които се цели прецизиране на процедурите по задължително настаняване и лечение, като се дава възможност подсъдимият да участва чрез видеоконферетна връзка. Това ще се допуска и при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства.

Още по темата

IN MEMORIAM: Почина проф. Георги Бойчев

Предишна новина

Специализираната прокуратура с награда от конкурса в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.