На първо четене: Пари, а не почивка, за извънредния труд на полицаите

На първо четене: Пари, а не почивка, за извънредния труд на полицаите
снимка: БГНЕС

Народното събрание (НС) прие на първо четене промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, касаещ компенсациите на полицаите. 

Предложенията предвиждат нов подход, при който всеки труд, положен извън редовното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. За държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи дневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

По време на дебатите опозицията в лицето на БСП настоя измененията да бъдат гласувани едновременно на първо и второ чете с мотива, че така ще може да се помогне на служителите в МВР още сега, но идеята на левицата беше отхвърлена. БСП изрази желание промените да влязат в сила след обнародването им в "Държавен вестник" и обещаха, че ако това бъде направено, няма да внасят промени между първо и второ четене. В противен случай ще се възползват от това си право, пише Dariknews.

"Положеният досега извънреден труд за следващите 5 месеца ще струва на бюджета 30 млн. лв., което не е непосилна сума", заяви Иван Иванов от левицата.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че това засяга 13 000 служители на различни длъжности, но изплащането на тези суми няма как да се случи в рамките на тази бюджетна година. 

Вътрешният министър Христо Терзийски пък добави, че предложението е било обсъдено със синдикалните организации и те са постигнали съгласие по темата.

Още по темата

Главният прокурор обсъди борбата с корупцията с магистрати и служители от Специализирана прокуратура

Предишна новина

Георги Марков: Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.