На първо четене: Приеха изборните промени на "Има такъв народ"

На първо четене: Приеха изборните промени на "Има такъв народ"

Народното събрание прие на първо четене законопроектът с промени на Изборния кодекс, внесен от "Има такъв народ". Гласуването в зала показа, че 210 народни представители подкрепят проекта, няма "против", а само един "въздържал се". 

В текстовете на "Има такъв народ" е записано избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не помалко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, като такива секции да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и въвеждането на изцяло машинен вот. Сред предложенията е и Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

По-рано Комисията по правни въпроси също одобри законопроекта на "Има такъв народ".

В същото време Народното събрание отхвърли промените, с които се предлагаше въвеждане на мажоритарната избирателна система, внесени от ГЕРБ-СДС. "За" законопроекта гласуваха 69 народни представители, "против" - 65 и "въздържали се" - 71.

Точките предвиждаха изборите за народни представители и за представители за Велико Народно събрание в Република България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

Депутатите отхвърлиха и законопроектите на "Изправи се! Мутри вън" и на "Демократична България".

Още по темата

Пребиха дядо за 15 лева в Стара Загора

Предишна новина

Поставят паметник на американския президент Удроу Уилсън в София по инициатива на български прокурори и следователи

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    0
    0

    И сега ДПС направи 40-50% на следващите избори.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.