Национална асоциация "Поход за семейството" осъди джендър активистка за клеветнически изяви в Дневник и Терминал 3

Национална асоциация "Поход за семейството" осъди джендър активистка за клеветнически изяви в Дневник и Терминал 3

Неправителствената организация Национална асоциация "Поход за семейството" (НАПС) осъди джендър активистката Александра Георгиева от спонсорираната от Фондация „Америка за България“ Национална мрежа за децата, научи „Правен свят“.

Със свое осъдително решение от 4 август Софийският районен съд (СРС) е постановил, че Георгиева трябва да заплати на НАПС сумата от 2000 лв. заради нейни клеветнически твърдения във Фейсбук, както и в изданията Дневник и Терминал 3.

Спорът между неправителствената организация НАПС и активистката Георгиева започва преди повече от година по повод придобилата печална слава Стратегия за детето. Именно в разработването на последната е взела участие и Националната мрежа за деца, което в последствие предизвика бурни обществени реакции, отлагането на въвеждането й и дори се стигна до законодателни изменения в Закона за социалните услуги, които в момента са на прага на второто четене в Народното събрание. С промените от закона отпада възможността неправителствени организации на практика да стоят на „входа“ и на „изхода“ на процедурата по извеждане на деца от семействата им.

В подкрепа на отмяната на Стратегията и против намесата на НПО-ата в семейните взаимоотношения и преценката дали дадено дете трябва да бъде отнето от родителите си от социалните се изказаха с категоричност от НАПС, което очевидно е предизвикало реакцията на представителката на Националната мрежа за деца, която преди време бе и един от най-върлите застъпници за ратифицирането на обявената за противоконституционна Истанбулска конвенция. Заради негативната позиция на НАПС към Стратегията за детето, в изявите си в социалната мрежа и в изданията Дневник и Терминал 3 Георгиева отправя куп обвинения към организацията, като ги нарича „сектанти“ и ги обвинява в непрозрачно финансиране. Тя се възмущава и от общественото напрежение, създало се около съдържанието на документа, обвинявайки противниците й в „системна антиевропейска пропаганда, чиито цели са далеч отвъд Стратегията за детето“ и „проруски настроения“.

В резултат на изявите на активистката на Националната мрежа за деца от НАПС остават засегнати заради клеветническия характер на определенията и агресивния тон, който тя подема. Въпреки това, от организацията не завеждат веднага дело срещу нея, а й предоставят 7-дневен срок да се извини за поднесените от нея твърдения. Георгиева обаче не се възползва от тази възможност, а НАПС се обръщат към съда, за да търсят правата си. Не е изненадващо, че в целия спор влиза и Българският хелзинкски комитет (БХК), откъдето изпращат не един, а цели трима адвокати, които да защитават пред СРС правото на активистката на „свобода на словото“.

Съдът обаче не приема доводите на защита, че изявленията на Георгиева са безобидно свободно изразяване на мнението и заявява, че са чиста клевета. „Твърдението, че организацията има „непрозрачно финансиране“ е твърдение за факт и същият не се установява от събрания доказателствен материал. Организациите, членуващи в НАПС са отделни от последните юридически лица, но в публикацията те не са посочени, а е посочен ищецът, тоест авторът не сочи факти за членуващите в НАПС организации, а за самата НАПС. Ето защо съдът намира, че доводите във връзка с организациите, които членуват в НАПС, включително и този, че те не са публикували ГФО, са неотносими към дейността на НАПС. Към датата на публикацията последната не е имала задължение да публикува ГФО. Предвид скорошната си регистрация, което е посочено и в отговора на исковата молба“, казва СРС.

„Твърденията, че „отдавна се борят срещу правата на семействата и децата“, „и така антиевропейската и секстанстска пропаганда намериха общ интерес и ядро и с типично проруски похвати на лъжи, фалшиви новини и манипулации успяха да уплашат 20 000 българи“, както и „стигна се дотам те да късат плакатите с държавния телефон за деца, пострадали от насилие от вратите на училищата и да ликуват, и да се хвалят с този престъпен акт“, представляват твърдения за факти. Изявленията са с клеветническо съдържание, целящо изграждане на превратни, негативни представи за дейността на ищеца. Изнасянето на тези твърдения с негативно съдържание засяга репутацията на ищеца и уронва престижа му, като надхвърля правото на свободно изразяване и съставлява противоправно поведение, за което пострадалият следва да получи морално удовлетворение чрез парично обезщетение“, смята още съдът.

Накрая съставът на СРС присъжда 2000 лв. обезщетение на НАПС, а Георгиева е осъдена да заплати и 540 лв. разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Функционална и институционална независимост на прокурорите – сравнителноправен анализ в рамките на ЕС

Предишна новина

Зам.-директорът на полицията в Пазарджик загуби битката с Covid-19, Гешев изказа съболезнования

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Отец Дионисий | нерегистриран
  0
  0

  Отец Дионисий: Задкулисието планираше да свали патриарх Неофит през октомври. От двореца „Врана“ ме предупредиха да се прибера от улицата

  .

  Задкулисието подготвяше смяна на патриарх Неофит през октомври. За негови заместници се спрягаха две имена. Едното е на пловдивския митрополит Николай. Преди малко ми се обадиха християни, близки до двореца „Врана“, за да ме предупредят да се прибера от улицата. Това каза архимандрит Дионисий, който от първия ден подкрепя протестите в София. Ето какво още разкри той за готвения преврат в църквата:
  Архимандрит Дионисий, социологически изследвания показват, че повече от 60 на сто от хората подкрепят протестите и исканите оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Изненадахте ли се от това, че пловдивският митрополит Николай не подкрепи вярващите, а властта?
  Не, не съм изненадан. Предполагам, че посещението на министър-председателя в Пловдив е предизвикало тази негова реакция. Смятам, че ангажименти и обвързаности стоят зад изразената позиция. А иначе съгласно устава на Българската православна църква официална позиция би могъл да изразява само българският патриарх. И никой друг. А патриарх Неофит пожела младите, които участват в протеста, да са разумни и да имат добър резултат.

  Как разчитате тези негови думи?
  Смятам, че българският патриарх много повече подкрепя онази страна в обществото, която е морална и иска да се изчисти от фалша и манипулациите на задкулисието. Убеден съм, че българският патриарх разчита на едни естествени процеси на българското общество, а не на онези, които задкулисието предвиждаше, включително и това той да бъде свален покрай неговия юбилей-някъде около 15 октомври т. г. Реакцията на обществото срещу действията на правителството и на прокуратурата е една надежда за българския патриарх, че той ще успее да се съхрани на поста, на който е.

  Да разбирам, че в БПЦ се е готвел преврат на най-високо ниво, така ли?
  Да, след юбилея на патриарх Неофит. В продължение на 11 години сме свидетели на тотално разложение в църквата. Вървят процеси на опорочаване и развращаване на клира от най-високо до най-ниско ниво в йерархията. Затова главният прокурор Иван Гешев може да избере който си пожелае от митрополитите за патриарх.

  Но да ви върна пак към преврата. Кои са тези задкулисни сили, които са го планирали?
  Това задкулисие на тази територия ни е добре познато. Онзи състав на резидентура на някогашната КГБ и на българската ДС от времето на социализма, трябва бъде подменен с този, който е нов и стои по-близо до ГРУ. Българската църква вече ще бъде по-близо до ГРУ, отколкото руската православна църква. Планът за смяна на патриарха категорично минава през ДПС.

  След позицията на отец Николай дали той не се е превърнал в изразител на тези нови тенденции, свързани с ГРУ, за които вие говорите?
  Склонен съм да мисля, че той казва и показва нещо, което е по-скоро жест към Бойко Борисов. Изразител на ГРУ тук е онзи персонаж, който издава българския църковен вестник- официоза на БПЦ. Българският църковен вестник се издава от фондация „Християни“. /бел. ред.- медийни публикации сочат, че до 2019 г. фондацията е била собственост на майката на Делян Пеевски-Ирена Кръстева. От миналата година тя започва да заличава фондациите си, включително и „Християни“/.

  Всеки ден ви виждаме на протеста. Не се ли страхувате, че може да се превърнете в мишена на това задкусилие?
  Благодарение на това задкулисие аз съм извън храмовете на църквата. Моето духовно началство така или иначе ме държи на улицата вече 4-та година. Улицата отдавна вече е мой дом. Преди нашият разговор току-що ми позвъниха близки християни до двореца „Врана“, за да ме предупредят.

  За какво?
  Че след вчерашната изява на митрополит Николай аз трябва да се прибера. Попитаха ме дали си давам сметка, че моят някогашен духовен наставник нямал да одобри моите действия.

  Какво им отговорихте?
  Че моят духовен наставник го познавам най-добре. А не тези, които ми се обаждат.

  Притесни ли ви това обаждане?
  Не, защото съм на правата страна и зная какво е да си имаш работа със задкулисието, защото режат глава до глезените. Родът на моята майка е от този на свети Паисий Хилендарски. Нека продължават нататък. Аз нямам повече какво да загубя. Тези, които са зад иконостаса и олтара на църквите докога ще искат да са само зад кулисите на българското общество? Действително дойде време разделно и всеки трябва да се позиционира.

  Защо преди малко казахте, че главният прокурор Иван Гешев може да направи от който си поиска български митрополит патриарх?
  Защото всички са престъпвали законите по отношение и на обществени поръчки, и на еврофондове. Ние отдавна знаем как се правят СРС-та в нашата държава. Тук може да бъде подслушван всеки. Така че там където трябва, имат информация за всичко и могат да накарат всеки един митрополит да гласува за кандидат, който не е одобрен.

  Знаете ли дали митрополит Николай проявява амбиция да оглави Българската православна църква?
  Ще отговоря така - само четиримата старши митрополити не са кандидати за патриарх. Вече са отпуснати и реализирани средства от правителствената Дирекция по вероизповедания, която е пряко подчинена на премиера за резиденция на българския патриарх до Драгалевския манастир. Идеята е мястото да се ремонтира, за да може физически да бъде преместено официалното седалища.

  Задкулисието било ли е готово с името на бъдещия патриарх на българската православна църква?
  Да.

  Да не би това да е митрополит Николай?
  Спрягат се две имена. Едното е неговото. Акцията в „Росенец“, обаче осуети засега този план.

  Интервю на Катя Илиева

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.