Националната стратегия за детето "на трупчета"


Националната стратегия за детето няма да бъде приета, докато не се постигне консенсус между граждани и институции, заяви пред "Монитор" Сашка Велкова от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). "При нас се градят политиките, Държавната агенция за закрила на детето не е създала сама Националната стратегия за детето. Тя беше създадена с много широка подкрепа от институции, родители и граждани, имаше много мащабно проучване, проведохме много голям консултативен процес, за това какво те очакват в бъдеще да се прави за децата", коментира още Велкова.
 
В стратегията е била включена и промяна в ценза на социалните работници, тяхното профилиране, както и промяна във възнагражденията им, с цел тези служители да могат по-качествено да си вършат работата, разказа още експертът от ДАЗД. Според нея хората са неоснователно притеснени и тяхната протестна вълна е доста крайна. "Хората не си дават сметка, че стратегията е насочена предимно към децата с проблеми, тези които са в рискова ситуация. Нормално семейство с нормални възприятия, обгрижващо децата си, няма от какво да се притеснява. И не е нужно децата да имат маркови дрехи и стая със собствен санитарен възел, това са неща, които се тиражират, но не са верни", категорична е Велкова. Пред "Монитор" тя обясни още, че всеки сигнал, подаден за дете в риск, се проверява, но това в никакъв случай не води до извеждане от семейството му. А на въпрос за подходите на социалните работници, тя обясни, че има нужда да се обучават още в процесите за работа с деца и че е наложително това да се случи възможно най-скоро.
 
Междувременно в събота в 8 града се проведе протест, организиран от Национална група – родители, обединени за децата. Те са против влизащия на 1 януари 2020 година Закон за социалните услуги. Според тях той дава прекомерна власт на държавата, НПО и частни фирми, доставчици на социални услуги в семейството.
 
Родителите, обединени в социалните мрежи за протестите, свързани със закрилата на децата, вече достигат над 200 000. От своя страна преди около месец пък социалното министерство се противопостави на твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето. От МТСП посочиха тогава, че приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи. Новите законодателни текстове имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат чужди модели и идеология, става ясно още от позицията на министерството.
 

Осъден на доживотен затвор иска на свобода, защото "умрял" няколко пъти при медицинска процедура

Предишна новина

Следва ли да бъде въведен задължителен елемент за провеждане на медиация по определени спорове?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.