Над 400 съдебни служители пращат ВСС на съд


Служители от специализираната администрация на прокуратурата са поискали от Върховния административен съд да отмени решение на ВСС от 3 юли т.г., с което е утвърдена нова структура в 62 прокуратури в страната. Решението на съвета е взето по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, пише в жалбите. Според служителите ВСС

в пълно нарушение на правилата

е пуснал реформата, без да са изготвени задължителните по закон длъжностни характеристики. Това пък станало повод за безпрецедентен натиск над съдебните служители да приемат нови и по-ниско платени длъжности. По тази причина в жалбата се иска съдът да спре изпълнението на оспореното решение. От решението на ВАС зависи съдбата на над 400 съдебни служители в цялата страна, смятат наши източници.

Разковничето на проблема е в Правилника за администрацията на прокуратурата (Д.в. бр. 106/2013), който въведе промени в административните звена на касационната и на апелативните прокуратури и окръжните, районните прокуратури и следствените отдели към тях. От досегашната структурата на специализираната администрация отпадат длъжностите главен специалист, старши специалист, младши специалист, завеждащ служба, както и други. В специализираните структури остават само съдебни деловодители, но служителите са категорични - вършат същото като преди, само че срещу по-ниски заплати. По този повод вече има заведени трудови дела.

"Липсата на длъжностни характеристики ни поставя в позиция на несигурност и неизвестност", разказаха пред "Преса" съдебни администратори. "Преди завеждах административна служба, в момента върша същата работа, но като съдебен деловодител с много по-ниско възнаграждение", илюстрира пред "Преса" проблема една от потърпевшите.

Страхът да не останат без работа

принуждавал много от тях да дават съгласие въпреки неизпълненото задължение на ръководството на прокуратурата в едномесечен срок от влизане в сила на правилника да изработи характеристиките.

Държавата е давала пари за обучението ни, имаме допуск за работа с класифицирана информация, а сега без никакви обяснения ни превръщат в обикновени съдебни деловодители, като цялата реформа се свежда до това да вършим същото, но със значително по-ниски възнаграждения, възмущават се хората. В голямата си част става дума за специализирани кадри с дългогодишен стаж, които обработват делата и зареждат с информация единната информационна система за противодействие на престъпността.

Наскоро Асоциацията на служителите в прокуратурата и следствените органи алармирала главния прокурор Сотир Цацаров за грубите нарушения на трудовото законодателство, съобщи председателката й Владимира Костадинова. Абсурдно е спрямо служители на съдебната власт в държава членка на ЕС да се прилагат методи на заплахи, писали те. Но след като не получили подкрепа, решили да се обърнат към съда.

Случаят "Брендо" - у дома и стените помагат

Предишна новина

Прокуратурата сложила точка и на делото за смъртта на Чакъра

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  от прокуратура | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#8] от "от системата":  Аз съм още по зле от вас имам тел решение и вече съм предупредена ,че ще бъда съкратена.Допитваха се до Инспекцията на труда, но нали знаете,прокурорите са вечно на маса с кого ли не.И аз имам намерение да си търся правата в нашия неподкупен съд.

 2. 8
  от системата | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#2] от "съдия":

  СИГУРНО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОЛЗВАМЕ УСЛУГИТЕ И НА СЪДА. Подбора на кадри бе извършен не правомерно.Нормално ли е да предпочетеш да остане на работа осъден служител,друг наказан с последно предупреждения, а теб да те съкратят.Не Ви ли намирисва на нещо друго.На мен да.

 3. 7
  от прокуратура | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#6] от "Най-накрая се събудиха ":  ВЯРНО Е УСЛОВИЯТА ПРИ КОИТО РАБОТИМ СА УЖАСНИ.На 32-33 градуса в стаята няма климати.Компютрите прегряват,ние мрем от жега,но няма на кого да се жалваш.Принуждаваха ни сами да си плащаме ремонтите на компютри, на климатици,на принтери и др.Няма канцеларски материали-папки,пликове, хартия за принтер,химикали,лепило,а за хигиенни материали да не говорим.Непрестанно ни се наливаше в главите,че трябва да се правят икономии.И КАКВО ОТ ТОВА ПАК НЕ СМЕ УДОБНИ И НЕПРЕКЪСНАТО НИ НАВИКВАТ ,КАТО ЖИВОТНИ.ТА ЕТО ТОВА Е СЪДЕБНА СИСТЕМА.

 4. 6
  Най-накрая се събудиха | нерегистриран
  3
  0

  Най-накрая се събудиха от многогодишна дрямка през което време работиха в ненормални условия на труд, на безценица и открито и нагло бяха експлоатирани и то от съда, който вместо да спазва закона, в нарушение на КТ ги принуждаваше да работят във вредни условия на труд и един за две длъжности, без 1лв. компенсация! Нито един магистрат, нито една магистратска съпруга, нито едно магистратско дете не би издържал на такова работно място и 1 месезц.

 5. 5
  от системата | нерегистриран
  5
  -1

  До коментар [#4] от "от прокуратура":  На теб шест, а на мен 3 месеца.Предложиха ми длъжност с много по ниско възнаграждение,въпреки че имаше и друг възможност.Но нали на тези места трябваше да уредят техните си хора.Коя съм аз.Никоя една случайно попаднала там служителка преди 30 години.Вие сами може да прецените колко много се губи от обезщетението.И всичко да ми вземат,дирята ,която ще оставя не могат.

 6. 4
  от прокуратура | нерегистриран
  5
  -2

  Оставаха ми 6 месеца до пенсия и ме съкратиха.Правилно ли е това,мисля,че не.Сега ще ги съдя.Отнесоха се с мен като с куче.

 7. 3
  АНОНИМЕН | нерегистриран
  6
  -2

  Така беше на сила и със заплашване,че ще бъда уволнена ми наложиха да приема нова длъжност с 50 на сто по ниска заплата от моята.Работата ми остава същата,длъжността ми се смени.Да не говорим за длъжностни характеристики.Вика те и ти казват нямаш никакъв шанс,или приемаш, или на улицата.ТАКА БИЛ РЕШИЛ АДМ.РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОКУРАТУРАТА.За този подбор на кадри най малко би следвало да има комисия,която трябва да се произнесе с протокол,с който протокол,би следвало да бъде ЗАПОЗНАТ всеки сменящ му длъжността служител.

 8. 2
  съдия | нерегистриран
  5
  -1

  Браво на служителите от Прокуратурата! Абсолютно подкрепям становището им, че в ПРБ не може да се работи като в частна фирма- със страх, насилие, принуда! Време е за промяна!

 9. 1
  ====== | нерегистриран
  2
  -5

  Нахалството няма граници. Има решение на ВСС от 2012 г. според което в специализираната администрация не се назначават служители на длъжност " специалист".И кой им дава право да на тези 400 човека да оспорват новите структури, от които други няколко хиляди служители са доволни ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.