Над 500 юристи са допуснати до конкурса за едва 7 места за младши съдии в СГС

Над 500 юристи са допуснати до конкурса за едва 7 места за младши съдии в СГС

Над 500 юристи са били допуснати да влязат в надпреварата за заемане на едно от общо седемте свободни места за младши съдии в Софийския градски съд (СГС). Това става ясно от публикуваните на страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) списъци.

Точният брой на допуснатите кандидати е 531 –толкова, колкото бяха подали заявления за участие в конкурса. Първата част от надпреварата – писменият изпит – вече е обявена за 10 април 2021 г. от 09.00 ч. в сградата на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ № 147, гр. София.

На 26 януари т.г. Съдийската колегия на ВСС влезе в остър спор колко места в системата да бъдат обявени на конкурс за младши съдии. Реално се оказа, че свободните места са планирани да бъдат общо 32 щата– в Софийския градски съд (CГC), в oĸpъжнитe cъдилищa в Блaгoeвгpaд, Πлoвдив, Бypгac, Bapнa, Beлиĸo Tъpнoвo, Cтapa Зaгopa, Дoбpич, Xacĸoвo, Kюcтeндил и Oĸpъжeн cъд – Coфия. Избраният модел на реформа на съдебната карта, при който предстои превръщането на районни съдилища в териториални отделения и прехвърлянето на определени магистратски бройки от районно на окръжно ниво, обаче спря първоначалните планове на членовете на Съдийската колегия да обявят на конкурс всички щатове за младши съдии и ги принуди да се ограничат до едва 7 бройки и то единствено в СГС, който е и най-големият окръжен съд в страната.

След 10 април, кандидатите за младши съдии, които получат оценка минимум „4.50“, ще бъдат допуснати до устния изпит.

Още по темата

Нови трима съдии са повишени във ВАС

Предишна новина

Класираха кандидатите за младши прокурори и следователи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.