Над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба

Над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба

Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година, пише в. "Сега". Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите.

През миналата година обвиняеми са били 34 101 души. Условни присъди са получили 16 548 души, което е 48.5% от тях. Други 14.6%, или 4966 обвиняеми, са освободени от наказателна отговорност. Така броят на разследваните, които не са стигнали до затвора, стига до над 63%. Същевременно се запазва ниският брой на оправданите. През миналата година за невинни са обявени едва 2.2%, или общо 767 души. Този показател редовно се цитира от прокуратурата като оценка за добрата работа на разследващите. На практика обаче в масовия случай оправдателните присъди срещу висши чиновници, депутати, министри и по други шумни дела са концентрирани именно в този малък процент.

В данните на НСИ не са отбелязани осъдените за корупция, която уж се води за приоритет. Но в доклад на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефективните наказания за корупционни престъпления през миналата година са едва 26. Заедно с тях условно са осъдени 225 души. Пробация са получили 103, а глоба - 113 души. В доклада на прокуратурата се посочва и друго число - 371 окончателно осъдени и санкционирани за корупция през 2016 г. Тук обаче вероятно става дума само за окончателно приключилите през миналата година дела и не е ясно колко години те са се точили из съдебните зали, преди да стигнат до третата инстанция. 121 от тези присъди са за подкуп.

Малко са осъдените и при най-масовите престъпления като кражби и грабежи, отчита НСИ. Осъдителните присъди за тези престъпления са 22%.

Най-много престъпления се вършат от младите хора на възраст между 18 и 24 години, сочи статистиката. В тази възрастова група осъдените са 1250 на 100 хил. души. "С нарастването на възрастта стойността на коефициента намалява и за лицата на възраст 50 и повече години той е 133 на 100 000 души от съответното население", пише в доклада. Най-често престъпления сред непълнолетните пък вършат 17-годишните - 670 души на 100 хил. души население.

Под 200 са осъдителните присъди и за друго разпространено през последните години престъпление - каналджийството. През миналата година за 144 незаконни превеждания през границата са осъдени 193 души. Далеч по-голям е броят на осъдените за незаконно преминаване - 1771 души. В тези случаи масово се дават условни наказания.

През 2016 г. на доживотен затвор са осъдени шестима души. В един случай е постановена и най-тежката присъда - до живот без право на замяна.

Полската хватка върху правосъдието*

Предишна новина

Още една жалба във ВАС срещу толсистемата

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  се измъкват | нерегистриран
  2
  0

  Я па тия.

 2. 12
  E да де | нерегистриран
  4
  0

  На практика обаче в масовия случай оправдателните присъди срещу висши чиновници, депутати, министри и по други шумни дела са концентрирани именно в този малък процент.  Важното е да има Цирк и ... циркаджии.[[_63979_]]

 3. 11
  | нерегистриран
  4
  -2

  Всичко се знае отдавна - за кокошката и за милионите. Тъкмо заради беззаконието по отношение на вторите прокуратурата и съдът снизхождават кокошкарите. Че то прокурор да не предложи споразумение е вече истинска рядкост.

 4. 10
  | нерегистриран
  2
  -4

  Други лица дори не стигат до съд, дори и по дела от ЧХ. https://trud.bg/%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

 5. 9
  | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #8 от "The Grey Knight | нерегистриран":
  Ето защо никой не ви харесва! Народът иска кръв, а вие раздавате условни или глоби, които никой не събира!

  Народът иска кръв, ама за другите. Когато става въпрос за него самия, иска погалване с перце. Аман от лицемери.

 6. 8
  The Grey Knight | нерегистриран
  4
  -7

  Ето защо никой не ви харесва! Народът иска кръв, а вие раздавате условни или глоби, които никой не събира!

 7. 7
  | нерегистриран
  9
  -2

  В Пловдив-обвинението е равнозначно на присъда. Държавата да закрие съда, и прокуратурата да раздава присъдите.

 8. 6
  Грухчо | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #3 от "Коректното заглавие | нерегистриран":
  97,8% от всички обвиняеми биват и съдени  Излиза, че всеки е виновен до доказване, ама убедително доказване на обратното.

  Всеки стигнал до съд, бива осъден. 2,2% оправдани - или са починали в хода на делото, изтекла давност ...

 9. 5
  Един от Враца ,към пост 1 | нерегистриран
  3
  -5

  съвършенно си прав ,по правило милиционерите не са обвинявани,й че в тази милиционерска държава командва милицията. Доказателство:1991г.цивилна милиция разби домът ми,без да има престъпление.След което семейно/аз и съпругата ми осъдихме по ЗОДВПГ прокуратурата на РБ и ОСлС Враца с гр.д. № 493/00г.САС, и ОСлС Враца и Районен съд Враца по ЗОДВПГ,с гр.д. №2757/03г.ВКС,Но всички наши искове срещу милицията причинили ни гореописаното са отхвърлени от съдилищата Враца ,Видин и Монтана.А,защото тръгнахме срещу бандитската милиция ,за назидение внесоха седем осем преписки срещусемейството ниш прекратени поради липса на престъпление.Та даже и зареди ченгетата по жалба №37355/97г по моя жалба ЕСПЧ осъди Държавата с решение от 23.10.2003г.Както винаги винивни милиционери -няма.

 10. 4
  RR | нерегистриран
  14
  -1

  Какво значи се измъкват?!? Защо не попитате политиците защо продължават да търпят един НК от 1968г., чужд на съвременните обществени отношения? Защо не ги питате, строят ли нови затвори, имат ли концепция за нова наказателна политика и изобщо необходима ли е такава в България? И едва след това, може да коментираме резултатите от статистиката, защото иначе се поставяме в позицията да анализираме следствията, а не причините, което е безпредметно!

 11. 3
  Коректното заглавие | нерегистриран
  7
  -3

  97,8% от всички обвиняеми биват и съдени  Излиза, че всеки е виновен до доказване, ама убедително доказване на обратното.

 12. 2
  | нерегистриран
  10
  -1

  Глоби, глоби и накрая дори остават неплатени. Е, това се казва безнаказаност, нали! Сега съдът ли е пак виновен, законът ли, който позволява реабилитация без задължително плащане на глобата или НАП, който разбира се не ги е събрал?

 13. 1
  що така двоен аршин? | нерегистриран
  6
  -6

  А колко милиционера бяха обвинени за беззаконието от 4 ноември 2015, когато незаконно бяха блокирани столични булеварди , Орлов мост, КПП-та ,магистрали, Аспарухов мост и със заплахи принудиха властта да промени вече взето решение?

  И сравнете с разправата с кравари и миньори от 2008г-те също блокираха незаконно улици в села в северозападна България и магистрала Тракия, със социални искания - и бяха бити, арестувани, обвинени,, съдени и осъдени.

  Страхува се прокуратурата от милицията, и с основание-в тази милиционерска държава командва милицията. Който е тръгнал срещу милицията, дори и да действа законно-добро не е видял.

  Оказва се,че по правило милиционери не са обвинявани. В частност-при конфликт между милиция и гражданин-обвиняем става гражданинът. Пример-Р.Б. пребит на бул. Фритьоф Нансен през 2011, защото е с дълга коса, 6-та година вече е подсъдим. Бият те , и ставаш подсъдим-за хулиганство. Защото прокуратурата пази своите кукловоди от милицията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.