Надзирателите честваха 140 години от учредяването на затворите у нас навръх професионалния си празник

Надзирателите честваха 140 години от учредяването на затворите у нас навръх професионалния си празник
Министър Цачева награди с кортик главния директор на ГДИН Васил Миладинов, снимка:МП

Служителите от системата за изпълнение на наказанията отбелязаха 140 години от учредяването на затворите у нас навръх професионалния си празник, съобщиха от Министерството на правосъдието.

"Усилията, които полагаме имат една цел – да станем по-добри. Защото обществото очаква повече и отговорностите пред нас са по-големи. Направеното е немалко, но и предстои още много работа. Реформирането на пенитенциарната система изисква всекидневно много сили и време".  С тези думи министърът на правосъдието Цецка Цачева се обърна към служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", които във вторник честваха своя професионален празник и 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите.

В поздравлението си ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов е припомнил, че пенитенциарната система е основен стожер на държавността, а историята на затворното дело е история на модерна България - с всички нейни силни и слаби страни, успехи и провали.

Главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Васил Миладинов е подчертал, че всяка една годишнина е символ на опит и традиции, прилагани и утвърждавани във времето за развитието и надграждането на българската система за изтъпяване на наказанията.

На тържеството в Централния военен клуб министър Цачева, заместник-министър Проданов и главен комисар Миладинов са наградили началници на затвори, на Областни служби "Изпълнение на наказанията" и редови служители от системата. Общо 83-ма служители на затворите, арестите и пробационните служби ще получат своите награди на тържества по места.

С подписването на Привременните правила от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков през 1879 г. се слага началото на новата наказателно-изпълнителна политика в България и се прави първата крачка към изграждане на модерна за времето си специализирана структура по изпълнение на наказанията. През 2006 г. с решение на Министерския съвет, 29 януари е обявен за професионален празник на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и териториалните й служби.

На 29 януари празнуват над 4000 души, работещи в 12-те затвора и 24 затворнически общежития от открит и закрит тип, в Поправителния дом за непълнолетни момчета към затвора в гр. Враца и Поправителния дом за непълнолетни момичета към затвора в гр. Сливен, както и в 7-те Областни служби "Изпълнение на наказанията".

Потвърдено: Адв. Елдъров и съучастниците му виновни за опит за убийство и палежи

Предишна новина

Дванайсетокласници от Немската гимназия в Бургас на гости в Окръжния съд в града

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.