"Наглите", "Килърите", обществени поръчки - версиите за убийството на Петър Христов*


Убитият Христов води Ихтиманския при Цветанов и разкриват "Наглите" 

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона.

Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, става причина за внезапния пробив в разследването срещу бандата след множество грешки на МВР преди това, които попречиха да се случат техните арести.

Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов- Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

Преди да се срещне с антимафиотите, Ихтиманския влиза в сградата на МВР на среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. 

Версия: "Килърите"

Конфликт на Петър Христов с осъдения на доживотен затвор по делото "Килърите" Георги Вълев е една от версиите на разследването за убийството му, научи "24 часа" от член на екипа, който разследва покушението.

И двамата са от Велико Търново и са стари конкуренти.

Преди 40 дни, на 1 декември, Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна за Георги Вълев.

Според делото той е подбудител за убийствата на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. И двамата са се занимавали с неуредени финансови отношения по казуса "Тракия банк", където акционер е бил братът на Георги Вълев - Таньо.

Георги
 Вълев е арестуван и обвинен за двете убийства на 21 октомври 2010 г. Година преди това между него и другия голям великотърновски бизнесмен - Петър Христов, зрее напрежение. Причината, както ще стане ясно години по-късно, е конкуренция и спор за имоти.

По време на делото "Килърите" Вълев неведнъж споменавал Петър Христов като човека, който има интерес от ареста му. В последната си дума преди присъдата на първа инстанция в окръжния съд в Шумен Вълев твърди, че е рекетиран от Христов и брат му Димитър Манолов, което не е потвърдено (двамата не са с еднакви фамилии, защото са от различни бащи - бел. авт.). Братът на Христов бил поискал от Вълев да им отдаде под наем негов имот. Той предложил да го купят, но братята отказали. 2 месеца по-късно Вълев е арестуван в операция "Килърите 2".

По това време зад решетките са вече Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Кеца и останалите по делото.

Засега е работна и хипотезата, че убийството е акт на отмъщение от осъдения до живот Георги Вълев или негови близки.

До 2009 г. Георги Вълев и Петър Христов са конкуренти, но нямат открити конфликти. И двамата са собственици на заведения и апетитни терени във Велико Търново и Арбанаси, които са близо един до друг. И Христов, и Вълев са на "ти" с всяка местна власт и политици от национално ниво. 

Че Петър Христов се е интересувал от "Килърите", излезе наяве около проверките на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Полицаят, който е кум на Петър Христов, беше арестуван на 10 март 2011 г. за разгласяване на държавна тайна - записи от СРС-та, които давал на Христов. Те са от случаите с "бебето от фризера" в Горна Оряховица и разследването по "Килърите". В записаните разговори Орлин Тодоров наричаше Христов "шефе". Тодоров беше пенсиониран от МВР и осъден на 3 г. условно заради теч на класифицирана информация. Разстреляният бизнесмен беше свидетел по делото. 

Версия: Обществени поръчки за стотици милиони зад убийството на бизнесмена

Петър Христов е управител и член на съвета на директорите в над 30 реално действащи дружества, повечето от които нямат финансови проблеми, нито спорове около собствеността, показа проверка на "24 часа". Основната част от бизнеса му са недвижими имоти и инвестиции в строителството, включително мащабният, но незавършен проект "Велико Търново хилс".

Строи офис и жилища по морето, София, Велико Търново и планинските курорти. Има чуждестранни партньори от няколко държави.

Фирмите му са обединени в холдинга Пи Ем Джи, пред чийто офис на ул. "Ралевица" 98 беше застрелян Христов.

Една от най-големите мандри в страната - "Лактима", е приватизирана от него през 1996 г. и оттогава я развива. Най-известната марка е айранът "Балкан".

Бизнесът с публични средства също е сред версиите на разследването за убийството му. "Политрейд Кънстръкшън" е основното дружество на холдинга в строителството. С него Христов участваше в обществени поръчки. В консорциуми с други фирми е изградил няколко депа за битови отпадъци, които се финансират с европийски средства. Едно от тях е великотърновското на стойност 24 млн. лв.

Ремонтирал е центъра на Горна Оряховица, античния керамичен център в Павликени и много други. През миналата година фирмите от холдинга на Христов се включват активно и в националната програма за саниране, парите за която идват от националния бюджет. Печелят обекти във Велико Търново и Свищов. Строителството на пътища е следващият сектор, към който Петър Христов е проявявал интерес и вероятно той е щял да се яви на търговете за разширяването на пътя Русе - Велико Търново, както и лот на автомагистрала "Хемус".

Два месеца преди Христов да бъде убит, през октомври 2017 г., "Политрейд Кънстръкшън" в консорциум спечели и обществена поръчка за над 4 млн. лв. за ремонт на Зимния дворец в София.

"К3 Секюрити груп" е охранителната фирма на Петър Христов - бизнес, с който се занимава още от началото на 90-те.

Изкупуване на земеделска земя, хотели, ресторанти, посредничество при застраховки, счетоводни услуги и дори издателска дейност са сред другите бизнес направления в холдинга на убития бизнесмен.

Препечатваме статията от в-к "24 часа". *Заглавието е на "Правен свят"

Ветото по антикорупционния закон може да влезе в пленарната зала още тази седмица

Предишна новина

Бившият шеф на Районния съд Методи Лалов паркира като инвалид

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.