Данаил Кирилов, министър на правосъдието:

Най­-рано на 2 ноември, а най­-късно на 2 февруари, парламентът ще обсъди свикване на ВНС*

Най­-рано на 2 ноември, а най­-късно на 2 февруари, парламентът ще обсъди свикване на ВНС*
Данаил Кирилов, министър на правосъдието, снимка:БГНЕС

Г­-н Кирилов, какви са стъпките и сроковете, по които може да се свика ВНС и да се направи нова конституция? ­

Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители, и тези, които го приемат, да го подпишат. Нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът. Оттам нататък започват да текат конституционните срокове. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по­рано от 2 месеца и не по­късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най­ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най­късният е 2 февруари. ­

Готови ли са текстовете за промени в конституцията в проекта, за който говорите? ­

Това е проект на нова конституция и вътре се включват всички предложения, които премиерът представи. ­

Сред предложенията има едно, което орязва правомощията на министъра на правосъдието. Какво налага тази промяна? ­

Премиерът няколко пъти заяви, че не е редно министърът на правосъдието да има правомощие да предлага кандидати в процедури пред Висшия съдебен съвет. Спомняте си процедурата за кандидати за главен прокурор. Аз също съм заявявал, че това правомощие на министъра на правосъдието има историческо значение. Установено е в конституцията, но би следвало да се преосмисли с оглед стриктното разделение на властите.

Предлагаме това правомощие на министъра да отпадне, както и това да води пленум. Вече няма пленум на ВСС и като няма пленум, няма кой пък да управлява имотите, за съжаление. По тази причина оставяме само възможността, ако министърът пожелае, без право на глас, устно и без да води, да участва в заседанията на съответния съвет. ­

За промени в конституцията се говори отдавна. Колко време юристите на ГЕРБ работиха върху предложенията? ­

Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията. ­

Какво наложи сега да бъдат предложени тези промени, ако се е работило върху тях от 6 г.? ­

Необходимостта от промяна. Обществено политическата ситуация. Сега стана изключително важно, наложително и няма как голяма част от исканията да бъдат посрещнати, да бъдат обсъдени без промяна на съществени конституционни текстове. Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най­последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по­голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет. ­

Върху всички тези промени, които министър­председателят изброи, сте работили всички юристи на ГЕРБ? ­

Да. Уточнявам, че имам предвид периодика, когато е стоял конституционен казус, както беше през 2015 г. Както беше при всяко едно от исканията, които нашата партия чрез парламентарната група е отправила до Конституционния съд за тълкуване. ­

Премиерът казва, че е готов да подаде оставка в момента, в който парламентът приеме да свика ВНС. Вие и всички останали министри също ли ще подадете оставки заедно с премиера? ­

Когато премиер подава оставка, цялото правителство е в оставка. Така че по този въпрос мисля, че никой от министрите няма съмнение, че едновременно с премиера всички подаваме оставка. Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри. ­

В момента, в който премиерът и всички министри подадете оставка, оставаме без правителство ли? ­

Прилага се процедурата за възлагане на проучвателни мандати. Президентът предлага първо на най­голямата политическа сила, след това на втората по­големина и третото предложение по негова преценка ­ т.нар. конституционна рулетка.

*Митьо Маринов, в-к "24 часа"

Петя Белелиева: Адвокатите не са доносници

Предишна новина

Проф. Ангелов: Грозна лъжа е, че отново ще има КПП-та

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  ЗА ЧЕСТТА НА ПРОФЕСИЯТА | нерегистриран
  2
  0

  ЗА ЧЕСТТА НА ПРОФЕСИЯТА
  28.08.2020
  Сто адвоката на дъното на морето били добро начало…..за мафията. Същото важи и за управляващата хунта. Юридическата безпомощност на сегашните управляващи се вижда вече не само от завършилите право, но дори от обикновените граждани, нямали възможността да се докоснат до джунглата на законите.
  В Народното събрание има ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИМА юристи. Само! При 70 в първото от прехода. И от тези 26 почти никой практикуващ и с авторитет в професията. Потресът на правото, за чиято оставка жали целокупният български народ с изострено чувство за хумор, е само частица от правния ужас, царящ по върховете.
  Вярно, че съм пристрастна към професията си. Но да напомня клетвата на адвокатите: „Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се.“
  Ние се заклеваме да спазваме и морала, да бъдем достойни, да защитаваме клиентите си и да не доносничим /което сега ни кара да правим ГЕРБ и да вършим работата на ДАНС/. Защото адвокат означава защитник. И не всички сме пеналисти и защитаваме хора с повдигнати обвинения. Но в прекия досег с проблемите на нашите доверители осъзнаваме цялата корупция, продажност, некадърност и политически натиск върху бизнеса и гражданите. Защото когато имат проблеми, идват при нас. И ние виждаме как системата ежедневно се руши, а корупцията става почти единствен начин човек да се ползва от правата си, дадени му от Конституцията и законите.
  Почти всички юристи сега в Народното събрание, не заслужават да ги нарека „колеги“. Много от тях дори не си спомнят къде са съдебните зали, а от схемите в главите им, членовете от закона някъде са се загубили.
  Затова – заради честта на професията, призовавам всички колеги юристи, да защитим върховенството на закона, да защитим обществото и гражданите, да направим всичко възможно да не допуснем нашата професия да се превърне в символ на мафията, както това го правят управляващите. Защото ние не сме маргинали, ние защитаваме хората!
  А от гледна точка на държавата, в Народното събрание трябва да работят експерти. Които са работили и нещо друго освен да натискат бутончетата в пленарна зала и да бъдат партийни секретари. Защото да ни пази Бог от добронамерени идиоти, които не знаят какво правят!
  И защото правосъдието и справедливостта са в основата на всяка държава. И основата за стабилно гражданско общество, което да бъде господар, а не слуга на управляващите!
  Затова – върховният закон – да служиш на народа си, трябва да ни води!
  Да живее България!

  Елена Гунчева

 2. 29
  Съдия Нели Куцкова | нерегистриран
  5
  0

  Дебатът е твърде закъснял,той трябва да се води от конституционалисти.
  Ако Данаил Кирилов ще прави нова конституция, по-добре да си остане старата.
  От години се дискутира за мандата на главния прокурор. Идеята да е по-дълъг от мандата на народното събрание, е нещо като гаранция срещу политическо вмешателство, така е замислено. За структурата на прокуратурата обаче е необходима изцяло нова концепция.
  Дебатът, който трябва да се проведе, първо трябва да започне от хората,които разбират от конституционно право. Ако този екип ще прави нова конституция, по-добре да си остане старата.
  Не трябва пленума на ВСС да избира председателите на върховните съдилища и на прокуратурата.

 3. 28
  Съдия Мирослава Тодорова | нерегистриран
  3
  0

  Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия

  В множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във функционирането на Висшия съдебен съвет. Предложенията за съдебна реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия. Добра новина е, че темата за съдебната реформа е поставена на дневен ред и не позволява отстъпление.
  Тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят също не е удовлетворяваща. Макар че се заявява, че тя съответства на предложенията на Венецианската комисия. Те не съответстват, защото и да бъде прието изменението - съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство. Причината е, че двамата председатели на върховни съдилища също са избрани от тях. Плюс Двамата големи, парламентарната квота ще има превес с един. В общественото пространство се налага мнението, че съдебната реформа е проведена, предложението за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е козметичен детайл.
  След приемането на измененията в Конституцията, следващото становище от 2017 г. на Венецианската комисия – видяха проблема, че съдиите продължават да бъдат зависими от прокуратурата и от политическата квота.
  В съдебната система се случват катаклизми - бях напр. уволнявана и след това възстановявана.
  Политическата класа винаги е имала превес във ВСС, всички проблеми на политическата класа вече са част от съдебната власт.
  Конституционните промени: Експерти смятат предложенията за непълни и схематични
  Относно предложенията за главния прокурор – да се намали мандата му от 7 на 5 г. и да бъде изслушван от Народното събрание на всеки шест месеца питам:
  Защо в предложенията на министър-председателя не пише нищо за прокурорската колегия. По същество, отговорността и отчетността на главния прокурор в функция на прокурорската колегия. Трябва да мислим как прокурорската колегия ще осигурява обществения контрол.
  Съдиите не трябва да взимат страна относно антиправителствените протести, защото те са в ролята на арбитри и не трябва да се компрометират.

 4. 27
  прокурор | нерегистриран
  5
  0

  Г-н Кирилов Вие Обичате ли министър председателя или само го харесвате и подкрепяте?!.....за да знаем какво да правим в утрешния ден!

 5. 26
  Радан Кънев | нерегистриран
  3
  0

  Не може с Конституцията да се отлага политическата смърт на един лидер.
  Недопустимо е толкова голяма тема като конституционното устройство на държавата да бъде принизявана до нивото на инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца. Предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание е много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер.Не може Конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил в 12 на обед. Не може да бъде проект на една партия. Това се е случвало само веднъж - през 1970-71 година БКП е писала проект за конституция. Всички други конституционни опити в България – и успешни, и неуспешни са плод на изключително широк експертен дебат, цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова Конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача.
  За всички стана ясно, че това е един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но ние като общество не можем да си позволим Конституцията да бъде обект на трикове, конституционният дебат да разделя обществото.
  Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише Конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество.
  Внесох в деловодството на Европейския парламент искане за дебати по институционалната криза в България, подкрепено от 55 европейски депутати. Инициативата е съвместна с Елена Йончева. Сред подписалите искането са представители на ЕНП, на либералите, но голяма част от подкрепилите искането са от групата на зелените и от групата на социалистите и на демократите. Няма никаква политическа и човешка логика да се крием от дебат по очевиден проблем.
  Виждаме в поведението на Борисов и ГЕРБ напоследък опит да си измият ръцете от избора на Иван Гешев за главен прокурор. Традиционно европейските институции не навлизат в национални политически конфликти, особено когато има близки избори на хоризонта. Изключително много се пазят от намеса в предизборен период в националната политика и това е разбираемо. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията със свободата на словото в България и с поведението на прокуратурата не са партийно-политически проблеми.Става дума за общоевропейски проблем – допускането на такова ниво на разграждане на държавността в която и да е държава поставя под много голям риск европейските приоритети. Защото днес в Германия, в Швеция, в Холандия има огромно напрежение от страна на самите избиратели, на самите данъкоплатци, за това къде отиват парите, примерно по новия възстановителен план. Това са огромни финансови потоци, Европа започва да харчи много повече публични средства, а успоредно с това решение на корупционния проблем няма. Така че европейските лидери, европейските институции са длъжни да погледнат към България, за да не допуснат проблеми със собствените си европейски приоритети. България може да се превърне в много лош пример за западноевропейските данъкоплатци

 6. 25
  Отец Дионисий | нерегистриран
  8
  0

  Отец Дионисий: Задкулисието планираше да свали патриарх Неофит през октомври. От двореца „Врана“ ме предупредиха да се прибера от протеста

  Задкулисието подготвяше смяна на патриарх Неофит през октомври. За негови заместници се спрягаха две имена. Едното е на пловдивския митрополит Николай. Акцията в „Росенец“, обаче осуети засега този план.Преди малко ми се обадиха християни, близки до двореца „Врана“, за да ме предупредят да се прибера от улицата. Предполагам, че посещението на министър-председателя в Пловдив е предизвикало реакция.
  Съгласно устава на Българската православна църква официална позиция би могъл да изразява само българският патриарх. И никой друг. А патриарх Неофит пожела младите, които участват в протеста, да са разумни и да имат добър резултат. Смятам, че българският патриарх много повече подкрепя онази страна в обществото, която е морална и иска да се изчисти от фалша и манипулациите на задкулисието. Убеден съм, че българският патриарх разчита на едни естествени процеси на българското общество, а не на онези, които задкулисието предвиждаше, включително и това той да бъде свален покрай неговия юбилей-някъде около 15 октомври т. г. Реакцията на обществото срещу действията на правителството и на прокуратурата е една надежда за българския патриарх, че той ще успее да се съхрани на поста, на който е.
  В продължение на 11 години сме свидетели на тотално разложение в църквата. Вървят процеси на опорочаване и развращаване на клира от най-високо до най-ниско ниво в йерархията. Затова главният прокурор Иван Гешев може да избере който си пожелае от митрополитите за патриарх. Това задкулисие на тази територия ни е добре познато. Онзи състав на резидентура на някогашната КГБ от времето на социализма, трябва бъде подменен с този, който е нов и стои по-близо до ГРУ. Българската църква вече ще бъде по-близо до ГРУ, отколкото руската православна църква. Планът за смяна на патриарха категорично минава през ДПС. Склонен съм да мисля, че отец Николай казва и показва нещо, което е по-скоро жест към Бойко Борисов. Изразител на ГРУ тук е онзи персонаж, който издава българския църковен вестник- официоза на БПЦ. Българският църковен вестник се издава от фондация „Християни“. / медийни публикации сочат, че до 2019 г. фондацията е била собственост на майката на Делян Пеевски-Ирена Кръстева. От миналата година тя започва да заличава фондациите си, включително и „Християни“/.
  Благодарение на това задкулисие аз съм извън храмовете на църквата. Моето духовно началство така или иначе ме държи на улицата вече 4-та година. Улицата отдавна вече е мой дом. Аз съм на правата страна и зная какво е да си имаш работа със задкулисието, защото режат глава до глезените. Родът на моята майка е от този на свети Паисий Хилендарски. Нека продължават нататък. Аз нямам повече какво да загубя. Тези, които са зад иконостаса и олтара на църквите докога ще искат да са само зад кулисите на българското общество? Действително дойде време разделно и всеки трябва да се позиционира.
  Гешев може да избере патриарх защото всички са престъпвали законите по отношение и на обществени поръчки, и на еврофондове. Ние отдавна знаем как се правят СРС-та в нашата държава. Тук може да бъде подслушван всеки. Така че там където трябва, имат информация за всичко и могат да накарат всеки един митрополит да гласува за кандидат, който не е одобрен. Само четиримата старши митрополити не са кандидати за патриарх. Вече са отпуснати и реализирани средства от правителствената Дирекция по вероизповедания, която е пряко подчинена на премиера за резиденция на българския патриарх до Драгалевския манастир. Идеята е мястото да се ремонтира, за да може физически да бъде преместено официалното седалища.

 7. 24
  адв.Стефан Левашки | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #18 от "123 | нерегистриран":
  Самозванци партизани, не знам колко търпелив ще са гражданите към вас търтеите.

  Показателно че страх тресе симпатизантите на Борисов е това, че те се събират в своего рода клъстери, на стените на свои неформални ФБ лидери и там се отдават на венцехвалене на вожда, плюене по протестиращите и разсъждения по успехите на управлението му, включ. и по форумите. Нормално поведение на екипаж, чийто кораб потъва, остава да видим дали капитана ще напусне последен.

 8. 23
  Кирил Симеонов | нерегистриран
  11
  0

  Щели да рестартират, моля ти се. Айде с 200 у……
  15.08.2020


  Добре де, аз искам да питам.

  За какъв рестарт говорите вие, след като почти 11 години имате тотален контрол над държавата?

  Какво „рестартирахте“ за тези 11 години, та сега тръгнахте, след като сте опрени до стената?

  Какви реални реформи направихте?
  Една голяма дебела нула.
  Даже две нули повече ще ви отива.

  Съдебната система ли реформирахте?
  Здравеопазването ли? Образованието ли?
  Социалната и пенсионната система ли (която е във практически фалит)?
  Тоталния демографски колапс?

  Кажете, какво реформирахте?

  Ма то от реформи трудно се краде, нали Батьо, има работа, резултатите идват бавно.

  Друго е да удариш един асфалт и да срежеш лентичката.

  Най-бързо изчезващата нация.
  Най-корумпираната.
  Най-бедната.
  Официално!

  Бойко, ти имаш повече първи места отколкото Майкъл Фелпс в плуването.
  Само че в едни малко по-лоши класации.

  Инвестиции на дъното!
  Най-големият чуждестранен инвеститор да са ти емигрантите в чужбина пращащи пари на близките си тук!
  Последни по свобода на словото в ЕС.
  Безбожно раздута администрация пълна с послушни калинки по високите постове.
  Тотална корупция и неефективност навсякъде.

  11 години асфалтова политика и усвояване на фондове от приближени фирми.
  И то какъв асфалт – на четворна цена, по който се убиват хора (Своге), и който пропада след първия дъжд.

  БВП се покачвал.
  Ама разбира се, само че основно се покачват банковите сметки на хората приближени до властта.

  Неслучайно според коефициента Джини сме с най-голямо неравенство в Европа.
  Повече месце за отбрани, за масата – зеле. Но пък средно ядем повече зеле с месо.

  Апропо, и с най-лоши институции сме според ЕЦБ.
  Все златни медали за Асфалт Пашата на Републиката.

  Ролс Ройси за „бойковите строителите на модерна България“, и къщички за тъщичките.
  Тук там и по някое апартаментче с асансьорче.

  Все растеж, все рекордни бюджети, а събираме пари за ремонт на детските градини на децата ни, събираме капачки, събираме средства за детски линейки.
  Преди няколко месеца като раздадохме над 1200 торби с храна на нуждаещи се, да беше дошъл да им обясниш малко за растежа ти.

  Цял свят влиза в дефицитно харчене заради кризата, нашите стискат мазнинки.
  Но за неадекватните икономически мерки съм писал достатъчно.

  Държавата на феодалния капитализъм.
  Във всеки един град дори малките деца знаят кой какво държи и контролира.
  Концесии, обществени поръчки, всичко.
  И една армия от платени клакьори, принудени да ръкопляскат, иначе ще им „изстине стола“.

  Щял да пише нова Конституция.
  Човекът, който е паркирал колите на мутрите и са го пращали за цигари докато играят карти.

  Това все едно крадеца у вас вместо да го изгониш да го оставиш и назначиш да ти охранява къщата.

  Щели да рестартират, моля ти се.

  Като имате вирус в компютъра, той сам ли си пуска антивирусна?

  Айде с 200 у……

 9. 22
  адв.Стела Николова | нерегистриран
  13
  0

  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България

  Съветникът на Тато и както сам се нарича- баща на сегашната Конституция, проф.Близнашки изпуснал целта на свикване на ВНС. Президентът да се избирал от НС.
  Като разбраха, че импийчмънт не могат да спретнат, че Гешев НЕ може да пипне Радев и сега през ВНС искат да ни направят Бойко президент, защото шанса да стане такъв през избори е нулев.
  Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България.
  Хайде сега си признайте и че не искате честни избори, а вашите и да стане ясно и на пеленачетата за какво ви е ВНС.

 10. 21
  проф.Емилия Друмева, бивш КС, секретар по правните въпроси в Президентството | нерегистриран
  7
  0

  Πpeзидeнтът нямa дa внece пpeдлoжeния зa пpoмeни в Koнcтитyциятa в това НС

  Toвa Hapoднo cъбpaниe e c изчepпaнo дoвepиe, тo нe ce cъбиpa, ĸoгaтo e cвиĸaнo нa извънpeднo зaceдaниe и тo пo знaчим днeвeн peд. He би билo пoдxoдящo пpeзидeнтът дa лeгитимиpa тaĸъв пapлaмeнт, ĸaтo внece в пocлeднитe мy мeceци eдин знaчим aĸт зa пpoмeни в oбщecтвeнитe oтнoшeния. Koмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo.
  Πpoмeнитe, ĸoитo ca пpeдвидeни в пpoeĸтa, пoдгoтвeн oт eĸипa нa пpeзидeнтa, нe изиcĸвaт cвиĸвaнeтo нa Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe. Πpoeĸтът oбxвaщa шиpoĸ ĸpъг oт въпpocи, ĸoитo зacягaт нeзaвиcимocттa нa cъдa, oтчeтнocттa и eфeĸтивнocттa нa дъpжaвнoтo oбвинeниe, пpaвaтa и cвoбoдитe нa гpaждaнитe, yлecнявaнe дocтъпa дo KC. Пoдгoтвeнитe пpoмeни в ocнoвния зaĸoн нe зaлaгaт идeи зa пpeзидeнтcĸa peпyблиĸa, нeщo, ĸoeтo би oзнaчaлo cвиĸвaнe нa BHC.
  Beлиĸo Hapoднo cъбpaниe e зaмиcлeнo и зaлoжeнo в Koнcтитyциятa ĸaтo гapaнция зa cтaбилнocт и ycтoйчивocт, a нe ĸaтo изxoд oт ĸpизи. Свиĸвaнeтo мy пpeдпoлaгa oгpoмнo внимaниe, вpeмe, oтгoвopнocт и дoбpa вoля.
  Eднo oт ocнoвaниятa зa тoвa би билo пpeдлoжeниeтo зa нoв мoдeл нa paздeлeниeтo нa влacтитe. Taĸъв мoдeл нe ce пpeдлaгa, a пoчти вcичĸи oтпpaвeни пpeдлoжeния зa ĸoнcтитyциoнни пpoмeни oт cтpaнa нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв нe изиcĸвaт cвиĸвaнe нa BHC. Възмoжнитe oбяcнeния зa тяx ca cтpeмeж нa yпpaвлявaщитe ĸъм cпeчeлвaнe нa пoвeчe вpeмe.

  Не споделям становището, че eвeнтyaлнo peшeниe зa избop нa BHC e пpeпятcтвиe пpeд пpaвoмoщиeтo нa пpeзидeнтa дa нaзнaчи cлyжeбeн ĸaбинeт.Cмятaм, чe тaĸoвa твъpдeниe нe e cъcтoятeлнo и нямa oпopa в Koнcтиyциятa. Кoмбинaциятa мeждy ocтaвĸa нa пpeмиepa и cвиĸвaнeтo нa BHC нe e пpeчĸa зa cъcтaвянe нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo, aĸo oбиĸнoвeния пapлaмeнт нe мoжe дa избepe нoв ĸaбинeт.
  Toвa e лoгичнa и пocлeдoвaтeлнa фaзa, пpeдвидeнa oт Koнcтитyциятa пpи пoдaвaнe нa ocтaвĸa и нeвъзмoжнocт нa пapлaмeнтa дa cъcтaви нoвo пpaвитeлcтвo.
  Съгласно oпpeдeлeниe нa KC №8 пo ĸ. д. № 17 oт 2006 г., cъдът ĸaзвa, чe cлeд ocтaвĸa нa дeйcтвaщoтo пpaвитeлcтвo, aĸo HC нe мoжe дa излъчи нoвo пpaвитeлcтвo пo peдa нa чл. 99 oт Koнcтитyциятa, пpeзидeнтът нaзнaчaвa cлyжeбeн ĸaбинeт. Toвa e бeзycлoвнo пpaвoмoщиe нa дъpжaвния глaвa, ĸoeтo нe зaвиcи oт oбcтoятeлcтвoтo, чe в пoдoбнa cитyaция тoй нe paзпycĸa пapлaмeнтa зapaди cвиĸвaнe нa BHC.
  Избиpaнe нa пpeзидeнтa oт пapлaмeнтa би билa eднa пocoĸa, ĸoятo нe cъм yбeдeнa чe e пpeмиcлeнa – cвидeтeли cмe ĸaĸ в дъpжaви ĸaтo Чexия ce пpeминa ĸъм пpяĸ избop нa дъpжaвния глaвa, ĸaĸтo e в Бългapия.

 11. 20
  проф.Николай Слатински | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #17 от "RRR | нерегистриран":
  Момчето, както и това нещо, Хаджинезнамкаквоси, са болни, не им придиряйте.

  Говорим си с близък приятел. Той за разлика от мен е доста лаконичен.
  Аз му обяснявам как "словото" на ББ с нищо не ме е изненадало, а той ме прекъсва - изненадало го било и то четворно! Поглеждам го с недоумение - та приятелят ми в червата си не Го трае! И чувам:

  - Първо, оказа се, че книги не чете, но все пак може да чете!

  Второ, успя криво-ляво да прочете от раз непознат текст!

  Трето, в отделни моменти създаваше впечатление, че разбира какво предлага!

  И четвърто, шапка му свалям - не се побоя да говори за нова конституция, без да знае какво пише в сегашната!

 12. 19
  проф.Людмил Георгиев | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #18 от "123 | нерегистриран":
  Самозванци партизани, не знам колко търпелив ще са гражданите към вас търтеите.

  НЕ ПЕСНИ, ТАНЦИ И ШЕСТВИЯ, А БОЙ, ИСТИНСКИ БОЙ С ШАЙКАТА НА МУТРАТА БОРИСОВ!  Отворено писмо до БСП – не партията БСП, а до всички нас, Бесните Стари Пенсии, протестърите от преди 30 години…

  Скъпи мои приятели,

  Скъпи мои от градинката пред „Кристал“,

  Скъпи мои от шествието през „Александър Невски“ до Парламента,

  Скъпи мои, от старата автентична „Подкрепа“ и от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България“,

  Скъпи мои стари СЕДЕСАРИ, не на този кретен Румен Христов, който няма нищо общо със старото СДС, загробил окончателно символа, коалирайки се с Мутрата Борисов,

  Скъпи мои старци, не искам да знам кой от вас как и по какъв начин се е развивал през тези 30 и малко повече години – както казах, Румен Христов, Александър Йорданов и цялата останала пасмина не ме интересува! Интересува ме единствено дали у вас все още трепти желанието за онази промяна, за която жадувахме преди 30 и повече години! Интересува ме дали всички ние, старите копелета, не дължим на децата и внуците си един последен опит да направим живота им по-добър?!… Интересува ме дали всички ние осъзнаваме, че дължим реванш пред историята на България, ако въобще Родината ни има значение за всички нас?!… Интересува ме дали пред прага на смъртта, която очаква всички нас, независимо от времето, когато тя ще настъпи, ще имаме достойнството да се изправим срещу комунистическия режим в страната ни, възпроизвеждащ се през последните десет години от Мутрата Борисов и шайката ГЕРБ?!…

  Интересува ме въпросът, готови ли сме на последен бой, който да измие позора от челата ни, тъй като преди време, да си го признаем, не можахме да се справим със симбиозата между „аристокрацията“ на БКП, Държавна сигурност и по-ниските милиционерски ченгета, каквито в лицето на Бойко Борисов и ГЕРБ ни управляват тези десет години?!…

  Ако от всички тези мои въпроси нещо трепне в сърцата ви, ако се възроди по някакъв начин вдъхновението на младостта ни, ако се опитаме да помогнем на младите, които днес протестират, тогава искам да ви помоля за следното:

  Нека се съберем в началото на септември и да покажем какво значи революция – не песни, танци и шествия, а бой, истински бой с шайката на Мутрата Борисов! Мутрите да му мислят – от обикновените ченгета, през техните началници, до министрите и Главната Мутра Борисов!

  Надявам се, че никой от вас няма да се уплаши за живота си – и без това към края, – но ще намери смисъл в него преди да умре, защото ще отвори хоризонти за децата и внуците ни! Не забравяйте, Бесни Страшни Пенсии – ние го дължим и на историята на България, и на поколенията ни!…

  Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!

 13. 18
  123 | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #4 от "Бойци за свобода | нерегистриран":
  От понеделник протестиращите граждани и бойци започваме персонални блокади и блокади на институциите
  Заявките на Борисов за рестарт на мафията, нова Конституция писана от мафията и избори за ВНС под контрола на мафията са доказателство, че нашата битка за незабавна оставка на Борисов, Гешев, Цацаров и Кошлуков, като първа стъпка за отстраняване на мафията от властта трябва да продължи с максимална сила.
  Гражданите и БОЕЦ не приемаме поредната подмяна и измама.
  Блокадата на Орлов мост остава до Оставка, като започваме и с нова тактика да блокираме наглите и институциите-бухалки.
  Събираме се в понеделник, 17.08. в 08.00ч. на Орлов мост и действаме. Къде и какво ще блокираме, наглите ще разберат в понеделник, предстоят им "важни и тежки решения". Битката на гражданите за свобода и справедливост продължава до победа. Не искаме нищо от управляващата ни мафията, освен да ги няма.
  Призоваваме за подкрепа и участие всички будни и непримирими граждани, които не приемат престъпната власт на Буда, Пеевски, Доган и Гешев!
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА, МУТРИ! СЪД И ЗАТВОР!
  #БОЕЦсрещуМАФИЯТА

  Самозванци партизани, не знам колко търпелив ще са гражданите към вас търтеите.

 14. 17
  RRR | нерегистриран
  2
  -3

  Момчето, както и това нещо, Хаджинезнамкаквоси, са болни, не им придиряйте.

 15. 16
  Страдащ | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #15 от "съд и затвор за мафията във властта! Може и затвор-без съд-като в Турция! | нерегистриран":
  Колко съдии и прокурори излязаха на протест против престъпната и корумпирана , српаснала се с мафията власт? Колко съдии и прокурори блокираха кръстовища, за да протестират против корумпетата във властта, против мафията в прокуратурата. Дори президентът се осмели да говори против мафиотизирането на прокуратурата-и на него ли не вярвате?!
  Нула. Явно в съдебната съситема им е комфортно. как няма да е-държавата е подкупила съдиите и прокурорите с огромни заплати и привилегии. Само парите за дрехи са 2600 лв-което си е законен подкуп.

  Що говориш глупости? Изтъркахте се вече с тези 2600 за дрехи! Изобщо не си наясно какво е да си в съдебната система, а говориш. Злобен провокатор!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.