Наказателният кодекс се нуждае от ремонт по отношение на компютърните престъпления

Наказателният кодекс се нуждае от ремонт по отношение на компютърните престъпления
Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на Форум "Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки", снимка: Канал 3

"Моя работа е като представител на обвинителната власт да кажа следното: гл. 9а от особената част на Наказателният кодекс, главата "Компютърни престъпления" се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт", сигнализира главният прокурор Сотир Цацаров по време на форум "Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки", съобщава Агенция "Фокус". На събитието присъстваха още зам.-главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Във връзка със зачестилите киберпрестъпления обвинител № 1 изрази позицията си, че трябва да има ново дефиниране в Наказателния кодекс на изпълнителните деяния на компютърните престъпления, на цялата използвана терминология с цел привеждането им в крак с времето с целия спектър от нови форми на посегателство по отношение на информационните системи, мрежи и компютърни данни. Цацаров отчете, че са необходими нови състави на престъпления, които да криминализират нелегалното използване на търговска информация, придобита чрез компютърни престъпления.

"Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар за продажба в обеми, съдържание и цени, които ние самите не сме предполагали. Тази информация може да бъде използвана за дестабилизиране на държавната система, за създаване на паника сред населението и така за постигане на определени политически цели, които очевидно тези, които се стремят да постигнат, не могат да постигнат по нормалния начин", заяви главният прокурор. Той допълни, че предвидените наказания за тези престъпления са незначителни и се налага преосмислянето им.

"Трябва съвсем откровено да си кажем, че от този случай може категорично да се каже, че в някаква степен държавата, до момента, в лицето на всичките власти, е подценявала този проблем.", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев и потвърди мнението на Цацаров, подчертавайки, че тези атаки представляват "сериозна опасност не само и единствено за съответното предприятие или бизнес, а сериозна опасност за цялата държава и за нас като общество. За това поне моите изводи и на колегите е, че мерките, които трябва да се предприемат и то в спешен порядък са на първо място законодателни промени"

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призна, че все още продължават опитите за хакерски атаки в държавни институции, но са неуспешни поради бързата намеса за предотвратяването им: "Точна бройка не мога да ви кажа. На мен ми докладват по-сериозните. Те са неуспешни благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП".  Според Маринов хакерството започва да се превръща в мода сред младото поколение. 

2-годишна условна присъда за купуване на гласове получи кметът на с. Узунджово

Предишна новина

СГС вече има четирима нови заместници

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.