Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза".

Интересни се оказаха обаче акцентите в речта й, а бъдещето на Съюза предстои да е повече от цветущо. Един от най-интересните от тях е плануваният от ЕК нов закон, по подобие на закона „Магнитски“ в САЩ, а отскоро и в Англия, който да отговаря за наказания във връзка с нарушители на човешките права, давайки за пример конкретните събития в Беларус, Китай и Русия. „Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и искам да заявя ясно - ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Фон дер Лайен. Хората в Беларус не са пионки на нечия шахматна дъска. ЕС възприема Китай и като партньор, и като конкурент, и отнема много труд да се работи за достъп до реципрочност до пазара на страната. Вярваме в универсалната ценност на свободата и демокрацията и правата на хората. И в Европа има много проблеми - да помислим за нарастващия антисемитизъм - но работим по тези проблеми. Така че трябва винаги да говорим при нарушение на човешките права, независимо дали става въпрос за Хонконг или уйгурите“, посочи председателят на ЕК.

Именно представянето на идеята за нов „Европейски закон „Магнитски““ бе и преходът към голямата тема, която очевидно се оказа от съществено значение в речта на фон дер Лайен. Особено внимание тя обърна на т. нар. „Съюз на равенството“, който да минимализира проявите на език на омразата и на расистките прояви. „Трябва да се разшири списъкът с престъпленията от омраза в Европейския съюз. Изключването на роми или други поради цвета на кожата им от обществата, антисемитки шествия, насилие пред очите на деца остават проблем в Европа. Гордея се, че живея в Европа, но дори в тази Европа има нарушения ежедневно. Проблемът с расизма и омразата е много крехък. Европа трябва да премине от заклеймяване към действие", каза председателят допълвайки, че от особено значение за бъдещето на Европа ще бъде и работата за засилване на правата на ЛГБТ+ хората. Урсула фон дер Лайен посочи, че осъжда проявите в някои държави за "зони, свободни от ЛГБТ", явно визирайки Полша, която бе първенец в тази проява. „Такава практика няма място в Европа", каза тя.

Комисията ще предложи и пакт за миграция, в който ще трябва да се спазват принципите: да се спасява живот в морето ("това не е въпрос на желание или избор, то не подлежи на съмнение"); по-силно изложените от другите страни да могат да разчитат на другите; по-тясна връзка между убежището и правото на оставане; борба с контрабандистите; укрепване на външните граници и на партньорството с трети страни; също така да могат хората, които имат право да останат, да могат да се чувстват добре дошли и да имат бъдеще.

Във връзка с разходването на европейски средства от страни като Унгария и Чехия, Фон дер Лайен заяви, че Съюзът ще ги защитава от всякакъв вид измами, корупция и конфликт на интереси. „Парите от бюджета на Европейския съюз ще бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси“, заяви и по отношение на защитата на европейските средства от злоупотреби председателят на ЕК. Тя отново настоя, че новата Комисия ще защитава с всички сили върховенството на закона. И припомни, че преди края на месеца ще бъде публикувана оценката за състоянието на върховенството на закона във всички страни членки. "Комисията отдава възможно най-голямо значение на върховенството на закона. Ще направим така, че парите от нашия бюджет и проектът „Следващо поколение Европейски съюз” да бъдат защитени от всички видове измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на договорки. Комисията залага много на новия механизъм за мониторинг на върховенството на закона. Но способността на всяка една страна да налага вето на окончателните решения прави налагането на всяка крайна мярка трудно приложимо”, заяви Фон дер Лайен.

"Ние превърнахме страха и разделението между страните членки в доверие към нашия Съюз, показахме, че това е възможно и това е възможно, когато се доверяваме един на друг и се доверяваме на европейските институции", отбеляза още тя.

Накрая - Фон дер Лайен обяви и, че здравната криза изисква нови здравни политики. Германският политик подкрепи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и създаване на Европейски орган за биомедицински изследвания и развитие като този в САЩ. Тя също обяви планове за голяма среща на върха за световното здравеопазване в Италия следващата година, когато европейската държава е председател на Г-20. Призова за стратегически запаси заради зависимостта от веригата на доставки, предимно фармацевтични стоки.

"Да живее Европа!", завърши председателят на ЕК.

Цялата реч на Урсула фон дер Лайен четете ТУК!

Любомир Петров остава начело на Апелативна прокуратура-Бургас

Предишна новина

АПБ отговори на атаките на Емил Дечев: Апелираме към всички прокурори–не допускайте външни субекти да се месят в правото ви на избор

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Поручик Галицин | нерегистриран
  8
  0

  И тая потомствена аристократка, като ханъм Меркел , ще остане в историята като ПКП!!!!!!

 2. 10
  Иво Стоев | нерегистриран
  6
  0

  Такова "върховенство на закона" ни очаква! Доста магистрати и чиновници чакат с нетърпение да се "заявят като горди".

 3. 9
  Димитър от едно село в България | нерегистриран
  10
  -1

  С тия бабки е ясно накъде отива ЕС

 4. 8
  Орлин | нерегистриран
  20
  -2

  Няма спор: готви се нова атака срещу нормалността. Нови привилегии за сексуалните и етнически малцинства и нелбегалните имигранти.
  И нито дума за правата на европейците, които НЕ са ЛГБТ или цигани и ли нелегални имигранти.

 5. 7
  | нерегистриран
  17
  -1

  Прочети Ориана Фалачи , Урсуло, преди да говориш толкова въодушевено!

 6. 6
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 5
  | нерегистриран
  2
  -24

  Браво на Урсула. Отлична реч и приоритети.

 8. 4
  Офффф! | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #2 от "Златното ключе и приключенията на Урсула в Паневропа | нерегистриран":
  Но способността на всяка една страна да налага вето на окончателните решения прави налагането на всяка крайна мярка трудно приложимо”, заяви Фон дер Лайен.

  ps. Спокойно другари и другарки, всичко остава само ... на хартия и за ... историята на празните приказки.

  Да, и след някоя и друга година, ще премахнат това правило. Еврокомунистите действат на принципа на час по лъжичка.

 9. 3
  Мирча Кришан | нерегистриран
  10
  -1

  Долу ръцете от Магарешки и Ярешки !

 10. 2
  Златното ключе и приключенията на Урсула в Паневропа | нерегистриран
  10
  -3

  Но способността на всяка една страна да налага вето на окончателните решения прави налагането на всяка крайна мярка трудно приложимо”, заяви Фон дер Лайен.

  ps. Спокойно другари и другарки, всичко остава само ... на хартия и за ... историята на празните приказки.

 11. 1
  Оффф! | нерегистриран
  16
  -3

  Червената армия и Китайската народноосвободителна армия да идват в ЕС, че вече не се търпи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.