Намалиха заплатата на прокурорка заради натиск над катаджия

Намалиха заплатата на прокурорка заради натиск над катаджия

Районната прокурорка от Благоевград Райна Бачева ще получава през следващите 6 месеца с 10% по-ниска заплата. Такова наказание ѝ наложи Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет по първото дисциплинарно дело срещу нея.

То е от ноември м.г., когато главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнение за Бачева. До предложението се стигна, след като проверка установила, че прокурорката опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ и му наредила повече да не го спира на пътя. Шефът на полицията в Благоевград подал сигнал в инспектората към ВКП за недопустимо поведение на Бачева.

Преди две седмици срещу нея беше образувана още една дисциплинарка, след като главният прокурор отново поиска да бъде наказана с уволнение за друго нарушение – притискала служители в охранителна фирма да назначат на работа неѝн приятел. Тя първо поискала от служител да ходатайства пред шефа си за назначението, като подчертала, че по-добре да свърши тази работа, защото след време той можел да има нужда от помощ. След като назначението се случило, минала година Бачева се скарала с близкия си, назначен във фирмата. Тя пак се свързала със служител и поискала вече уволнението на своя бивш приятел. Това ѝ желание не било изпълнено, но междувременно Бачева изгладила отношенията с приятеля и се обадила във фирмата, за да каже, че не иска да му се вреди.

На днешното заседание Прокурорската колегия реши да не налага наказание на следователя от Ямбол Теньо Тенев. Дисциплинарното дело срещу него беше образувано, след като проверка на инспектората показала, че с прокурорката от Ямбол Веска Тенева посещавали игрална зала в работно време.

Очаквано колегията образува дисциплинарки срещу районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова, които на 13 март напуснали работните си места по обяд и се пренесли в ресторант, където останали до вечерта, а консумацията им включвала ракия, уиски и бира.

Наред с наказанията, Прокуроската колегия изпрати и с награди двама прокурори и един следовател, които напускат системата.

По предложение на главния прокурор, с "личен почетен знак – първа степен – златен" е удостоен бившия шеф на Апелативната прокуратура в Пловдив Росен Димов, който напуска системата от 24 април. Същото отличие колегията гласува за Лидия Койчева от Върховната административна прокуратура.

С "личен почетен знак – втора степен – сребърен" пък беше отличен пенсиониращият се шеф на следствието в Силистра Пламен Великов, като наградата е по предложение на окръжния прокурор Теодор Желев.

Още по темата

САС с пълен ръководен екип

Предишна новина

Директорът на Софийския централен затвор е бил отстранен от длъжност

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 21
  ХА | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #10 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Вие, коментиращите сте абсолютни нещастници! Особено тоя със линка към Сашо Дончев! Някой казал, че друг нещо си...Колко Ви плати Сашо Дончев , за да пускате такива неща?! Или Вие присъствахте на обяда?! Все повече си мисля за антипрокурорската насоченост на тази медия! Но каквото повикало, такова се обадило!Като сте такива честни и почтени, МОЛЯ, напишете си и имената! Така, тайничко, всеки може да плюе колкото иска! Но...ние сме смели, когато сме анонимни! Давайте и се гордейте със страха си!

  Една стадна рибка се обади!

  Ццццц, ти ли си бе, анонимнико?

 2. 20
  браво бе | нерегистриран
  8
  -3

  Следовател, който ходи през работно време в хазартна зала ненаказан. Прокурор, който използва служебното си положение, за да упражнява натиск, наказан със смешните 10% от заплатата само за шест месеца. Ами да вземат та да ги наградят. Как да имат хората доверие в съдебната система, като всичко в нея, включително и в най- висшия орган е гнило до мозъка на костите.

 3. 19
  $$ | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #18 от "прокурор | нерегистриран":
  И каква стана тя, да ходим на ресторант не може, само в игрални зали...

  И как се сдоби с пари за ресторант?

 4. 18
  прокурор | нерегистриран
  9
  -2

  И каква стана тя, да ходим на ресторант не може, само в игрални зали...

 5. 17
  Дон Корлеоне | нерегистриран
  10
  -1

  Като чувам какви работи се говорят за някои хора от Пловдив, си мисля, че аз съм плахо пионерче.

 6. 16
  Станьо Кидиков | нерегистриран
  10
  -1

  Роска, не обръщай внимание на това, което се пише по форумите за тебе. Нали знаеш, че кучетата си лаят, а керванът си върви. Това, което си придобил в материално отношение, никой не може да ти го вземе. Ако не вярваш на мене, питай бай Здравко Киров. - Нали и тримата сме от хората, които изграждахме демократичната магистратура в Пловдив и страната.

 7. 15
  ценностна система | нерегистриран
  16
  -1

  В едната колегия се карат дали обикновен магистрат /който вероятно е и почтен човек/ може да получи при пенсиониране почетен знак, а в другата единодушно награждават всеизвестния / да не казвам с какво/ Росен Димов с най-високото отличие! Как да възпитаваме децата си кое е правилно и кое не, кое е почтено и кое не е......?!

 8. 14
  специалист по протокол | нерегистриран
  22
  -2

  Ако имаше специална награда за корупция и схемаджийство, тогава Росен Димов трябваше да получи диамантена огърлица, а не някакъв мижав златен знак.

 9. 13
  Импийчмънт за Главния... | нерегистриран
  15
  -1

  Дончев ,ако казваш истината ,направи необходимото в НС !

 10. 12
  От персонала на ПЪРВА ЧАСТНА ПРОКУРАТУРА ... | нерегистриран
  16
  -2

  Аййййй ще затвори ли "първа частна прокуратура"??

  Щом създателя напуска ....или много му станаха дертовете покрай имотите и нелегалната валута в Гърция,замака край яз.Батак и останалите далавери Само себеподобен може да се пъне да награждава подобен субект ,чакаме да го замести официално!

 11. 11
  | нерегистриран
  22
  -4

  Анти прокурорска насоченост е довеждане до безпомощно състояние на прокуратурата и превръщането и в обслужваща политическа бизнес структура на КОЙ . Прокуратурата беше и активен участник във фалита на една банка ,Костинброд , Янева гейт...това което казва Дончев не е нещо ново 12. 10
  нерегистриран | нерегистриран
  9
  -22

  Вие, коментиращите сте абсолютни нещастници! Особено тоя със линка към Сашо Дончев! Някой казал, че друг нещо си...Колко Ви плати Сашо Дончев , за да пускате такива неща?! Или Вие присъствахте на обяда?! Все повече си мисля за антипрокурорската насоченост на тази медия! Но каквото повикало, такова се обадило!Като сте такива честни и почтени, МОЛЯ, напишете си и имената! Така, тайничко, всеки може да плюе колкото иска! Но...ние сме смели, когато сме анонимни! Давайте и се гордейте със страха си!

 13. 9
  Социални грижи | нерегистриран
  26
  0

  С какво ще преживява сега Росен Димов, след като напусна работа, а има още 4-5 години до пенсия? Може би Главният ще предложи колегите да съберат помощи?

 14. 8
  Правилна редакция. | нерегистриран
  38
  0

  Правилна редакция: ВСС награди Росен Димов защото напуска системата. Щеше да бъде абсурд, ако го награждаваше за високо морална работа като прокурор и безупречно поведение в обществото, включително и гръцкото общество....

 15. 7
  Написаното е вярно, но утре коментарът ще бъде изтрит от ПроЦацаровата медия | нерегистриран
  26
  -4
  До коментар #5 от "Кога Цацаров ще бъде отстранен и разследван? | нерегистриран":
  1 - За искания подкуп от 10000 лева

  2 - За далаверите с овощните градини

  3 - За мега скандала "Яневагейт"

  4 - за натиска върху бизнесмени

  ....

  ....

  със сигурност има поне още 10 причини

  Народе, не свеждай главица пред ПРЕСТЪПНИЦИТЕ на ръководни постове! Бори се за свободата си, за правата си, за децата си!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.