НАП влезе в строителната фирма на властта

НАП влезе в строителната фирма на властта

Националната агенция за приходите (НАП) прави анализ на сделките на фирма "Артекс", при които представители на властта са придобили имоти под пазарната цена. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация от приходната агенция. От НАП са отказали да разкриват подробности около случая преди края на проверките.

За момента е известно, че на цени под пазарните, имоти са закупили - заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева, напусналите заместник-министри Красимир Първанов (на енергетиката) и Ваня Колева (на спорта), както и председателят на Комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов.  

В понеделник "Правен свят" съобщи, че през 2013 г. и настоящата съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета Панова е закупила от фирма "Артекс" луксозен имот на занижени цени. Сделката е осъществена през фирмата на Панова - "Ганева 2000" ЕООД и по нея са платени едва 93 000 лв. За общо 211 кв. м., в които влизат 172 квадрата апартамент и два гаража. Пазарната стойност на имота към онзи момент е възлизала на минимум половин милион лева. 

Във вторник медии съобщиха, че Лозан Панов и Елисавета Панова са сключили граждански брак в деня на Празника на любовта - Свети Валентин - 14 февруари 2015 г., а кумове/свидетели на церемонията са били семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови, основателите и собственици на строителна фирма "Артекс". Гражданският брак №13/14.02.2015 г. е сключен в община "Средец" на ул. "Леге", а удостоверението за това е с № 7084150013.

Въпреки многобройните опити на "Правен свят" да се свърже с Елисавета Панова, тя не отговаря на мобилния си телефон. Председателят на ВКС е в отпуск, вероятно за да отпразнува рождения си ден на 28 март, когато става на 48-години.

Пламен Георгиев: Искаме да разровим всичко около сделките с „Артекс“ от игла до конец

 

„Искаме да разровим всичко докрай, за да установим кои лица са пазарували от фирма "Артекс" и на какви цени“, заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев преди заседанието на Правната комисия в парламента. Той уточни, че към момента се извършват проверки по две линии – „от една страна прокуратурата ни възложи, от друга страна ние проверяваме за конфликт на интереси“.

 

„Проверките са по четирите  случая - зам.-министърката на спорта Ваня Колева, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов. И зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, както и всеки един, който е купил жилище от тази фирма и то на цени, отличаващи се от пазарните, ще бъде проверен“, заяви Георгиев.

 

„Идеята не е да претупаме нещата, ние изискваме всички документи, свързани с покупко-продажбата на жилища от фирма "Артекс" за 3-4 г. назад, ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. Ще се направи всеобхватна проверка, като се изискват всички разрешителни, издавани на тази фирма за години назад, включително за небостъргача, както и законопроектите, които са внесени и биха я облагодетелствали“, обясни още Георгиев и допълни, че комисията е има и определени срокове - от прокуратурата са дали на антикорупционния орган 20 дни, но вероятно ще наложи този срок да бъде удължен, за да „не се претупат нещата“.

 

„Огромен обем от работа е, искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма съмнения, че не сме проверили всичко. Очевидно около тази фирма има съмнителни сигнали, дали ще се докажат, ще кажа като приключим. Но явно има нещо притеснително“, коментира шефът на КПКОНПИ и обясни, че дори да не е председател на Комисията, би му било интересно да разбере има ли връзка на някакви компании с лобистки интереси и да стигне до дъното на нещата. Същевременно комисията ще проверява за конфликт на интереси.

Още по темата

Цветан Василев превеждал месечно по 25 000 лв. на Иван Костов - всяка банка трябвало да си има лоби

Предишна новина

Трябва да се работи в посока на криминализация на фалшивите новини

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Цацко Цветанов цацаров | нерегистриран
  9
  0

  Нещо в конфликт на интереси ли са като са кумове ? А?

 2. 4
  | нерегистриран
  12
  0

  Ау, какво престъпление! Едните били кръстници на дрегите!

  Що се опитвате да ни замажете очите от далаверата с Цеце? Интересното е сега какво са обещали новодомците на строителите, за да им подарят последните жилища на безценица.

  Та да се върнем на главния въпрос!

 3. 2
  Минувач | нерегистриран
  9
  -2

  ...майката си трака...

 4. 1
  | нерегистриран
  9
  -13

  Новият морал е кумски,аПанов не пада по-долу от менторите си Ненков и Пенчев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.