Наркобаронът Ел Чапо бе осъден на доживотен затвор

Наркобаронът Ел Чапо бе осъден на доживотен затвор
Ел Чапо при предаваннето му от мексиканските власти на американското правосъдие, снимка: архив

Американски съд издаде доживотна присъда на наркобарона Хоакин Гусман "Ел Чапо". Той получава още 30 години затвор, както и трябва да плати 12,6 милиарда долара, спечелени от криминална дейност. През февруари съдебните заседатели признаха 62-годишния наркомафиот за виновен за производството и търговията на наркотици, които той е внасял незаконно в САЩ. Според обвинението от 1989 до 2014 г. Ел Чапо е изпратил в САЩ над 154 тона кокаин и огромни количества хероин, метамфетамини и марихуана на стойност 14 милиарда долара.
 
Един от най-издирваните наркобарони на Мексико беше предаден на американските власти през януари 2017 г., в последния ден от работата на администрацията на президента Барак Обама. Обвиненията срещу него са повдигнати от няколко щата: Калифорния, Ню Мексико, Тексас, Илинойс, Ню Йорк. Той е обвинен за доставката на кокаин в САЩ, незаконно притежаване на оръжие и организиране на убийства. "Ел Чапо" отказа да се признае за виновен за това, че в продължение на няколко десетилетия управляваше един от най-големите в света наркокартели "Синалоа". Според американските прокурори Ел Чапо (Дребосъка), наричан така заради ниския си ръст, е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, убит през 1993 г. 
 
Наркобаронът беше задържан на 8 януари 2016 г. в град Лос-Мочис в родния му щат Синало. Мексиканският президент Лопес Обрадор заяви по-рано, че присъдата на Хоакин Гусман трябва да бъде урок за всички бъдещи наркотърговци. Той заяви, че мексиканските власти "уважават законните процеси и взетото от САЩ решение". Върховният съд на Мексико също така по-рано отказа да подкрепи искането на адвокатите на "Ел Чапо" за неговото екстрадиране в родината. Защитата на наркобарона поиска от американския съд да преразгледа делото и да започне нов съдебен процес, но това беше отклонено.

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г.

Предишна новина

Турция строи 137 нови затвори

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.